Editörün SeçtikleriYağ depolayan yanlışlarınız

Yağ depolayan yanlışlarınız

06.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yağ depolayan yanlışlarınız

Yağ depolayan yanlışlarınız

       BESLENME alışkanlıkları insanların aileden aldıkları eğitimle, çevresel faktörlerin ve ekonomik durumun etkisiyle değişim gösterebilmektedir. İyi ve doğru beslenme çok yemek yiyerek, vücudumuzda tokluk hissinin duyulması ile mümkün değildir. Önemli olan gıdaların vücudun gereksinimi göz önüne alarak dengeli ve düzenli biçimde tat ve zevk alarak uygun miktarda tüketilmesidir. Dikkat edilmesi gereken nokta bütün besin türlerini (karbonhidrat, protein ve yağ) içermesi gerektiğidir. Yanlış beslenme ve egzersizden uzak kalmış insanlarda kalori fazlalığı vücutta yağ olarak depolanır. Bu yağlardan kurtulmak isteyen insanlar birçok yöntem uygulamaktadırlar. Bu yöntemlerden yanlış olanları sizlere açıklamak istiyorum:
* Tek tip gıda maddesi ile beslenme: Bu tip gıda maddesi ile yeterli biçimde beslenilemediğinden yeterli enerji oluşumu engellendiği için birçok olumsuz yönü bulunmaktadır. Tek tip beslenmelerle hayatınız boyunca yaşayamayacağınıza göre doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazanmaya çalışmalısınız.
* Protein ve yağı yüksek besin maddeleriyle beslenme: İnsanlar karbonhidrattan uzak durdukça mutsuz ve yorgun olurlar. Karbonhidratlı gıda maddeleri su tutacağı için zayıflayan bir insan karbonhidrattan uzaklaşır. Karbonhidratlar insanlara enerji veren en önemli besin maddelerinden biridir. Düzenli ve doğru tüketildiğinde şişmanlatmazlar. Protein ve yağdan zengin beslenme şekli zayıflamak isteyen insanlar için doğru bir yöntem değildir. Bu yöntemle vücuda alınan fazla proteinden dolayı vücutta su kaybı olur. Böbreklerde ve hormonal sistemde düzensizlikler görülür. Özellikle kemiklerde mineral kaybı (kemik dokusunun zayıflaması) görülür. Ayrıca proteinin fazlası vücutta yağ olarak depolanır.
* Yemek yemeyerek veya yetersiz beslenerek zayıflama: Günümüzde özellikle kısa sürede kilo vermek isteyen insanların tercih ettikleri beslenme yöntemidir. Bu yöntemle kilo vermeniz mümkün olabilir ama kesinlikle vücudunuzda birikmiş olan fazla yağ kitlesini veremezsiniz. Siz gerçekte kilonuzun hafiflemesini değil vücudunuzdaki yağ kitlesinin kaybolmasını istemelisiniz. Bunun için de bu yöntemlerle uzun vadeli sonuçlar elde edemezsiniz. Bugünden itibaren doğru beslenme alışkanlıkları edinmelisiniz. 3 ana besin maddesinden oluşmuş beslenme alışkanlıkları ve günlük sıvı miktarının yeterli düzeyde alınmasıyla hayat boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıklarına kavuşabilirsiniz. Beslenmenin yanında bedensel egzersizin önemi unutulmamalıdır. Beden egzersizleri vücudun hormonal yapısını düzenler, kalp ve dolaşım sistemi üzerinde etkin rol oynar ayrıca psikolojik durumunuzun olumlu yönde gelişmesini sağlar.
Vücudunuzdaki yağ kitlesini azaltmak için sadece beslenmenize dikkat etmeniz yeterli olmamaktadır. Kişiye uygun hazırlanmış egzersiz programları uygulanmalıdır. Egzersiz programları hem kardiyovasküler (yürüyüş, koşu, bisiklet, kürek, vs.) hem de kassal çalışmalar içermelidir. Yağ kitlesini azaltmak için uygulanacak egzersiz programları haftada en az dört gün en fazla altı gün uygulanmalıdır. İstenilen yağ oranına inildikten sonra egzersizin yoğunluğu düşürülebilir. Unutulmamalıdır ki doğru beslenme alışkanlıkları ile beraber uygulanacak kişiye özgü bedensel egzersizler hayatınızın daha mutlu ve sağlıklı geçmesini sağlayacaktır.



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu

Cadde | 15.05.2025 - 00:38

Acun Ilıcalı konseyde İsmail'in aldığı cezayı açıkladı. İşte Survivor'da merak edilen detaylar...

Yazarlar