Editörün Seçtikleri Yağış beklentisi

Yağış beklentisi

19.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yağış beklentisi

Yağış beklentisi

İlkbaharın son ayını da yarıladık. Yaz mevsimine az kaldı. Ancak, gerekli olan suyun alındığı söylenemez. En azından, çok yöremizde alınmadı. Güneydoğu "su" istiyor. Batı bölgelerimiz, başta İstanbul olmak üzere su takviyesi bekliyor. Ama yok. Su yüklü bulutlar yeterince boşalamıyor ve doyuramıyor zira her ilin her ay içinde alması gerekli olan su toplamı belirlidir. Bu toplam suyu alması şarttır denebilir. Aksi halde, kışın ilkbahara sarktığı gibi, ilkbahar da yaza sarkar ya da susuz yaz veya sellerle zarar gören, tatsız bir mevsim yaşanır. İstanbul örneğin, mayıs ayında metrekareye toplam 32 kg. su almalı. Ankara 54, İzmir 35, Adana 48 gibi her ilimiz hakkı olan suyunu almalı ki denge korunsun ve yaz mevsimi, istendiği gibi, beklendiği gibi gelsin ve tadında sürsün.
Bol güneşli günler.


Kuzeyden sarkan yağışlı hava Trakya'da etkili olacak, sıcaklıkları da düşürecek. Hafta ortasında yeniden ısınma ve güzel günlere dönülecek. Sis kalacak. Gece en düşük 10 ile 14, gündüz 20 ile 23 arasında.

İç kesimlerinde, Afyon, Kütahya ve dolaylarında ısınmadan oluşan bulutlardan sağanak düşecek, bölgenin büyük bölümü az bulutla gelen haftayı az bulutla bitirecek. Sıcaklıklar değişmiyor. Gece en düşük 12 ile 17, gündüz ve gölgede 20 ile 30 arasında olacak.

Az bulutlu gelen hafta gene az bulutla ve sıcak olarak tamamlanacak. Gece en düşük 15 ile 20, gündüz ve gölgede 28 ile 34 dereceler arasında kalacak. Deniz suyu sahil boyu 19 ile 21 derece olacak.

Kuzey kesimlerinde etkili olan sağanak geçişleri iki gün içinde yerini az bulutlu havaya bırakacak, öteki kesimler az bulutla haftayı tamamlayacak. Gece en düşük 10 ile 15, gündüz 25 ile 30 arasında olacak.

Bulutlar hafta içinde artacak ve yer yer sağanak geçişleri görülecek. Sıcaklıklar değişmiyor. Gece en düşük 12 ile 16, gündüz 20 ile 30 dereceler arasında değişecek.

Sağanak geçişleri hafta ortasına kadar aralıklarla sürecek ve sıcaklıkları da düşürecek. İkinci yarıda yeniden az bulutlu hava gelecek. Gece en düşük 3 ile 14, gündüz ve gölgede 20 ile 28 arasında.

Beklenen yağış geldi ve iki gün içinde bol su bırakarak doğuya gidecek. Haftanın kalan bölümü az bulutlu olacak. Yağışla birlikte düşen sıcaklık tekrar artacak ve normallerine erişecek. Gece en düşük 14 ile 20, gündüz ve gölgede 28 ile 32 arasında olacak.

Yazarlar