Sağlık Yara Pansumanı Nedir, Nasıl Yapılır? Açık Yara Pansumanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yara Pansumanı Nedir, Nasıl Yapılır? Açık Yara Pansumanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

07.04.2021 - 11:48 | Son Güncellenme:

Farklı nedenlerden dolayı deri ve deri altında bazı kanamalar ortaya çıkabilir. Bunlara karşı doğru ve eksiksiz bir şekilde pansuman yapmak büyük öneme sahiptir. Peki yara pansumanı nedir, nasıl yapılır? Açık yara pansumanı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler.

Yara Pansumanı Nedir, Nasıl Yapılır Açık Yara Pansumanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

 Ufak tefek kazalar, düşme ya da çarpma ile meydana gelen travmalar ve kapı sıkışması gibi sorunlar pansuman gerektiren problemlerdir. Özellikle biletleri ve deri altında ortaya çıkan açılmalar mutlaka düzenli pansumana ihtiyaç duyar. Böyle durumlarda doğru ve eksiksiz bir şekilde pansuman yapmak büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

 Yara Pansumanı Nedir?

 Evde, işyeri ile dışarıdaki herhangi bir noktada farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan sorunlara karşı yapılan müdahaleye yara pansumanı denir. Bunlar darbeye bağlı travmalar, deri ve deri altında ortaya çıkan küçük açılmalar, yaralar ve birtakım kanamalar konusunda yara pansumanı gerçekleşmektedir. Uzman doktor kontrolü altında gerçekleştirilen bu pansumanlar, ilgili malzemeler üzerinden ele alınır ve sağlanır.

 Yara Pansumanı Nasıl Yapılır?

 Öncelikle yara üzerindeki partiküllerin ve yabancı cisimlerin dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Böylece yara üzerinde meydana gelebilecek olası komplikasyonların önüne geçilir. Hemen arkasından ilgili bölgenin çevresindeki sağlıklı kısmı iyot uygulaması gerçekleşmelidir. Bu sahilde sağlıksız bakteriler öldürürken bölgedeki hücrelerin korunumu sağlanır. Daha sonra yara kısmı için sadece antibiyotikli merhem uygulaması gerçekleşir. Bu işlemlerin ardından temiz bir kuru pansuman bezi ilgili bölgeye dikkatli bir şekilde uygulanır. Düzenli olarak yara İyileşene kadar bu uygulama gerçekleşir.

Haberin Devamı

 Açık Yara Pansumanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Özellikle söz konusu açık yara pansumanı olduğu vakit bunun düzenli gerçekleşmesi çok önemlidir. Tentürdiyot olarak bilinen iyot olan bileşiğin direkt olarak yaraya uygulanmaması oldukça önemlidir. En önemlisi ise açık yara pansumanı yapılırken mutlaka telefonun düzenli şekilde gerçekleşmesidir.

 Tabii bu pansumanı uzman bir doktor kontrolü altında yapmak çok daha önemlidir. Yaranın hızlı bir şekilde ve sağlıklı biçimde iyileşmesi buna bağlıdır. Kısa bir süre içerisinde yaranın kapanabilmesi için ise, mutlaka belirli aralıklar ile kontrol edilmesi uygulamanın ilk sıralarında yer alır.

Yazarlar