Genel Sağlık Yarım saatte varisten kurtulun

Yarım saatte varisten kurtulun

15.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Varis tedavisinde kullanılan seçeneklerden biri olan lazer, ağrısız bir yöntem olması ve kısa sürede sonuç vermesi nedeniyle tercih ediliyor.

Yarım saatte varisten kurtulun
Ayşegül Aydoğan Atakan
 
Varis tedavisinde son yıllarda çok kısa sürede kalıcı sonuç veren yöntemlerin sayısı artmaya başladı. Bunların başında ise lazer tedavileri geliyor. Hızla ilerleyen lazer teknolojileri, yarım saatte varislerden kurtulmayı sağlıyor.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden cilt hastalıkları uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, varislerin lazerle tedavisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı
Varisi işaret eden belirtiler nelerdir?

Ayaklardaki ağrı hissi, gece krampları, sürekli veya zaman zaman beliren şişlikler hastaların en sık dile getirdiği şikâyetlerdir. Varisler, sıklıkla kaşıntıya da neden olur. Daha sonra bacaklarda, ciltten rahatça görülebilen mavi-mor renkteki şişlikler ile kendini belli eder. Örümcek ağı ve biraz daha büyük olarak olarak ortaya çıkan yumak şeklindeki varisler de ortaya sıkça görülür. Hastalığın ilerlemesi ile bacağın alt bölgesinde renk koyulaşması ve ileri aşamada yaraların açılması da varis belirtileri arasında yer alır.

Kaç tip varis vardır?

Genel olarak üç tipte toplayabiliriz. Telanjiektazi varisler; yıldız şeklinde, örümcek ağ gibi veya ipliksi olarak görülürler. Adacıklar gibi görüneceği gibi bütün bacağı da sarabilirler. Genelde 1 milimetre çapındadırlar.
Retiküler varisler; genelde çapları 4 milimetrenin altındadır. Ciltten hafif kabarık olarak görülürler.
Toplardamar varisleri; cilt altında kabarık olarak görülürler. Çapları 4 milimetreden fazladır. İçindeki kanın rengi nedeniyle mavi-mor-yeşilimsi olarak görülürler.

Haberin Devamı
Varis tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler nelerdir?
Koruyucu tedavi ilk adımdır. Varisin ortaya çıkmasına neden olabilen etkenlerden varis oluşmadan korunmaktır. Başlangıç halindeki varislere tıbbi tedavi, istirahat ve varis çorapları uygulanabilir. İlerlemiş varislerin tedavisinde uygulanan yöntemler; Skleroterapi, köpük tedavisi, mikro cerrahi yöntem, lazer tedavisi ve cerrahi girişim. Bu yöntemler varis sorununun türü veya yaygınlığına göre tek tek veya kombine edilerek uygulanır.

Lazer tedavisi hangi varislerde etkili?

Fotona adlı varis cihazı ile 4 milimetreye kadar olan varislere müdahale ediliyor. Cihazın soğutma özelliği sayesinde lazer ışığı enerjisi çok kısa süre ile dokuya verildiğinden hemen hemen ağrısız bir yöntemdir.
Kalın varisler için kullandığımız lazer ise damar içine girerek uygulanmaktadır. Bu yöntemde uygulama alanı iğne ile uyuşturularak işlem yapılmaktadır. Hasta işlemden hemen sonra yürüyerek hastaneden çıkar.

Tedavi ne kadar sürüyor?

Ortalama yarım saatlik sürede hastalar varislerinden kurtuluyor. Tamamına yakın başarı sağlanıyor. Hastalar, kalan ya da yeni oluşan varislerinden de kontrollerde kurtulabiliyor.
Cihazın kare akım özelliği nedeniyle ağrı riski ve ciltte sonradan gelişebilen renk değişikliği komplikasyonu en aza indirilebiliyor.

Lazer uygulamasının ardından ne kadar süre içinde yeniden varis oluşma riski var?

Damara göre değişiyor, bazı damarlarda varis çok kolay tekrarlıyor kimisi ise çok uzun süre ortaya çıkmayabiliyor. Lazer uygulamasından sonra kontrol seanslarında sorun olup olmadığı tespit edilir. Gerekirse yeniden lazer uygulanır. Kontrol muayeneleri sayesinde yeniden oluşan varise erken aşamada müdahale edileceği için tedavi süresi de kısalır. İlk uygulamadan sonra ikinci ya da üçüncü uygulamaya ihtiyaç olduğunda lazer tedavisinin süresi 5 - 10 dakikaya kadar düşüyor. İlk kontrol 10 gün sonra yapılıyor, uygulamanın ardından üçüncü ayda ikinci kontrol muayenesi gerçekleştiriliyor.

Uygulama sonrası nelere dikkat etmeli?

Uzun süre ayakta kalınmamalı, tedaviden sonra ilk 3 - 4 gün spor yapılmamalı. Yine uygulamanın ardından çok sıcak banyodan kaçınılmalı.

Yaz aylarında uygulanıyor mu?

Kış aylarında yapılması tercih edilir. Yaz aylarında hastalar işlem sonrası kısa bir süre için bile olsa izlerden rahatsız olabiliyor. Ayrıca lazer uygulamasından sonra koruyucu önlem olarak varis çorabı öneriyoruz. Yaz aylarında bu çorabın giyilmesi oldukça güç. Lazer uygulamasının ardından hastanın güneşte kalmaması gerekiyor. Eğer hasta mutlaka yaz ayında tedavi olmak istiyorsa bir ay bacaklarını güneşten korumalı.
Yazarlar