YaşamYerbilimcilerin deprem karnesi

Yerbilimcilerin deprem karnesi

13.11.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilim adamlarının uluslararası yayınlarını ölçen indekse göre, Celal Şengör 7, Naci Görür 5 makale yayımladı. Şener Üşümezsoy ile Ahmet Ercan ise sıfır çekti!

Yerbilimcilerin deprem karnesi

HİÇ ULUSLARARASI YAYIN YAPMAYAN DEPREM PROFESÖRLERİ VAR Biz de bu konuda kimlerin görüşlerini dikkate almak gerektiği konusunda yerbilimcilerin uluslararası alandaki karnelerine baktık. Medyada en çok yer alan ve görüş bildiren yerbilimcilerin uluslararası alanda ne kadar dikkate alındıklarını, ne kadar yayın yapıp atıf aldıklarını inceledik. Medyaya sürekli demeç veren sekiz yerbilimcinin 1998-2006 yılları arasında uluslararası alanda yaptıkları yayınlar ve aldıkları atıf sayıları ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Prof. Dr. Naci Görür'ün 7 yayınla 74 atıf, Prof. Dr. Celal Şengör'ün ise 5 yayınla 90 atıf aldığı belirlenirken, Prof. Dr. Ahmet Ercan ile Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un söz konusu tarihler arasında yaptığı yayın ve aldığı atıf sayısı "0" çıktı. Son günlerde Marmara ve İstanbul depremi konusunda yerbilimciler arasındaki tartışma yeniden alevlendi. Hatta o kadar alevlendi ki, iş birbirlerini suçlamaya kadar vardı. İNDEKS İÇİN NE DEDİLER? Prof. Dr. Naci Görür: Merkezi ABD'de olan bu kuruluş dünyanın saygın ve hakemli dergilerinde yayımlanan makaleleri inceler. Bir bilim adamının uluslararası başarısı ağırlıklı olarak bununla ölçülür. Başarı bununla ölçülür Prof. Dr. Celal Şengör: Bu atıf gayet basit. Yaptığı bilimin uluslararası düzeyde işe yarayıp yaramadığını gösteriyor. Yaptığın iş gerçekten bilim midir, bilim dünyasına mal olmuş mudur, bunu gösteriyor. Atıf almayan, uluslararası yayını olmayan profesör bilim dünyasına ulaşamamış demektir. Gerçek bilimin göstergesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Bu meslekte kimin ne yaptığını SCI'da bulmam mümkün. Eğer bu dergilerde makaleleri yayımlanmamışsa o bilim adamının inanılırlığı yoktur. İnandırıcılık için şart Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu yayınlar ve atıflar akademik çalışmanın devamlılığı açısından önemlidir. Bu ölçü, kimin o işte ehil olduğunu gösterir. Ehil olduğunu gösterir Prof. Dr. Ahmet Ercan: Ben btün yayınlarımı Türkçe yapıyorum. Ben emekliyim artık. Böyle bir kaygım yok ki. Profesör oluncaya kadar İngilizce yayın yapıyordum, o zaman indekste yer alıyordu. Benim indeks kaygım yok Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: Bunların hepsi palavra. Çıkan yayınlar birbirini inkâr eden yayınlarla dolu. O yüzden hiçbirinin bilimsel değeri yok. İndeksin de bilimsel değeri yok." Bunların hepsi palavra Marmara Depremi ile ilgilenen bazı yerbilimcilerin 1998-2006 yılları arasında web of science'da Science Citation Index'e (SCI) giren dergilerde Marmara Denizi, fayları ve depremiyle ilgili yayınlar ve almış oldukları atıflar şöyle çıktı: İşte hocaların karnesi

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Uzun yıllardır takıyor, nedenini açıkladı! Altın küpelerin karanlık sırrı
Uzun yıllardır takıyor, nedenini açıkladı! Altın küpelerin karanlık sırrı

Cadde | 30.04.2025 - 15:25

Hollywood'un usta oyuncusu Morgan Freeman, neredeyse her zaman taktığı altın küpelerinin ardındaki gerçek sebebi açıkladı.

Yazarlar