2022 güzellik trendleri

Pandemiyle birlikte hayatımıza gelen değişiklikler ve stres; kendimize, sağlığımıza ve cildimize daha özenli ve derin bakmamıza sebep oldu. Bugünlerde her üç kelimemizden biri sağlık olsun!

2020'nin güzellik ve bakımda ana konusu cilt sorunları, 2021'e doğru ilerleyen maskeler ve sivilceler nedeniyle oluşan maskelenme ve tahrişti. Maske takmak ve stres nedeniyle ciltte hassasiyet ve iltihaplanma bir diğer önemli endişeydi. Evden çalışan çoğunluğun artan stresi ve mavi ışığa maruz kalması da ciltte hasara yol açtı. 2021'de yükselişe geçen cilt bakım konseptleri 2022'de hızlanarak büyümeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk yazısında University of Georgia'da Moleküler Tıp ve İmmünoloji Uzmanı olan, aynı zamanda ABD'de "AveSeena" markasını yaratarak kozmetik sektöründe "Immünokozmetik" hakkında autor kabul edilen Dr Ebru Karpuzoğlu ile 2022 güzellik trendlerini konuştuk.

Ebru; çok yakın arkadaşım olduğu için merak ettiğiniz sorular olursa bana iletebilir ya da Instagram hesabından kendisine ulaşabilirsiniz.

2022 güzellik trendleri

Ebrucuğum, seninle sağlık, kozmetik ve makyaj konuşmak benim için terapi gibi. Pandeminin ilk gününden bu güne kadar sağlıkta tüm gelişmeleri senin aracılığınla takip ediyorum. 2022'nin ilk günlerinde bize sağlıklı güzellik ve kozmetik trendleriyle ilgili neler söyleyebilirsin?

Yeşimciğim emin ol, 2022'de var olan tüm trendler değişecek. Güzellik ve sağlık sektörünün biz tüketiciler üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip olacağına inanıyorum. Bu yıl tüketiciler sağlık, güvenlik, bağışıklık, terapötikler ve genel zindelik ile güçlü bir bağlantıya sahip markalar ve ürünler arayacak.

Güzellik ve Wellness sahnesinde cilt bakımı küresel genişlemede her zaman öncüdür. 2022'de bu sektörde hangi yenilikleri göreceğiz?

Pandemi öncesi çok fazla ürün kullanılan 10 adımlı Kore cilt bakımı rutini gibi çok adımlı rutinlerden kaçındığımız bir yıl başlıyor.

Sadelikte hayat var: Ciltminimalizmi

2021'de başlayan "Skinimalism" olarak adlandırılan "Ciltminimalizmi" olarak bizim burada (ABD) tanımladığımız kavramın 2022'de yükselişi olacak.

Haberin Devamı

Ciltminimalizmi; kendi cilt ihtiyaçlarımıza dayalı ürün kullanımına daha sağlıksal ve sezgisel bir yaklaşım. Cildin sadece görünüşü değil bütünsel sağlığına önem veren bir güzellik değişimi. Yurt dışında sayılı cilt bakım markaları artık nicelikten çok kaliteye öncelik vererek ürünlerini bu yönde doğru değişime sokuyorlar. Bu hareketin ana merkezinde maske takma, agresif cilt bakımının aşırı kullanımı, pandemik stres ve kirliliğe maruz aklma gibi faktörlerin neden olduğu artan hassasiyet, inflamasyon ve irritasyonlar ve bunu yatıştrma ihtiyacı var. Çok ürün değil, az ama öz ve konsantre ürün kullanarak cilt bakım rutinini sadeleştirme 2022'de cildimize hayat verecek.

2021'de bir yandan "Immünokozmetik" kavramıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaparken diğer yandan sayısız konferansa katıldın. Dünyanın en önde gelen kozmetik markaları içinde tek Türk bilim kadını olarak bize "Immünokozmetikler" nedir biraz anlatabilir misin?

Yeşimciğim, teşekkür ederim. İstersen immünokozmetik ile ilgili ayrıca bir yazı hazırlayayım :) Kısaca tabii ki aktarırım.

Haberin Devamı

Ciltten öte bariyer koruma : İmmünokozmetikler

Cildimiz bizi devamlı dış etkenlerden koruyor. Cildimizin bu koruyucu fonksiyonunun kalbinde ise cilt bağışıklık sistemimiz var. Sağlıklı cilt sağlıklı bağışıklık sisteminin yansımasıdır. Sağlıklı ve güçlü bir cilt bağışıklık sistemi hem cilt mikrobiyomunu ve cilt bariyerini destekleyerek bütüncül bir cilt sağlıyor ve koruyor.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ne yapar? Bizi virüslerden, bakterilerden ve her türlü iç ve dış saldırganlardan korur. Pandemi döneminde devamlı kaldığımız stres, elektronik cihazlardan gelen mavi ışık, çevre kirliliği ve diğer birçok faktör cildin bağışıklık (immün) sistemini bir çeşit kronik bombardımana tutarak düşük dereceli sistemik bir inflamasyon ortamı oluşturmakta ve bu da "inflammaging". Bu durumu kronik inflomasyona bağlı yaşlanma=inflammaging olarak adlandırıyoruz.

Cilt bağışıklık sisteminin aşırı uyarılması bu kronik, düşük dereceli iltihaplanma durumuna inflammaging neden oluyor. Bu da cildin yüzeyinde aşırı kuruluk, hassasiyet, irritasyonlar, kızarıklık, kıırşıklık, kolajen ve elastin parçalanması ve diğer yaşlanma işaretleriyle kendini gösterebilir.

Bu son iki yılda, cildimiz aşırı temizleme, peeling yapma, çok fazla maske kullanma, devamlı yüzümüze dokunma döngüsünden geçtik ve cilt bağışıklı sistemimiz, mikrobiyomumuz ile sağlığımız arasındaki simbiyotik ilişkiye daha fazla dikkat etmemiz gerektiğinin farkına vardırk. Yoğun şekilde inflammaging işaretlerinin cilt bariyerlerimizi inciterek cildimizde daha fazla kendini gösterdiğini hepimiz fark ettik. Bu noktada sağlıklı yaşamı destekleyen cilt bağışıklık sistemine itina gösteren "Immünokozmetik" lerle yepyeni bir kavram 2022'de sahneye giriyor.

Bu cilt bariyerleri ve inflammaging belirtilerine karşı koruyan ürünler, cildimizin nem, sebum dengesi gibi iyi maddeleri içeride ve kötü bakteri veya dış tahriş edici maddeler gibi zararlı maddeleri dışında tutmak ve cilt bariyerlerimizi güçlendirmeye ve desteklemeye ayrdımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu çok işlevli ve çok hedefli formülleriyle daha az ürün kullanarak cildin tümcül esenliğini (wellness) destekleyen gelişmiş mavi ışık korumasını, strese bağlı inflammaging etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen immünokozmetik ürünlerini ve markalarını izlemeye alın diyoruz.

O zaman 2022'de daha çok bütüncül bakış açısıyla cilt bakımında büyük değişiklik yaşanacak diyebilir miyiz?

Kesinlikle! Bugüne kadar sadece cildin üst görüşüne odaklanan yüzeysel cilt ürünlerinden tüketiciler dünya çapında uzaklaşıyor. Google trendde son 12 ayda yüzde 5000'in üzerinde büyüyen "cilt mikrobiyom bakımı" ve diğer arama kavramları bize 2022'de açık seçik tüketicilerin cildi yeniden dengelemeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan cit bakımı ürünlerindeki talep artışını gösteriyor. 2022'de hem yüzey bariyerlerini, cilt mikrobiyomunu hem de cilt bağışıklık sistemini mutlu ve dengeli tutacak immünokozmetiklerin yükselişini göreceğiz. Global tüketicilerin %70'den fazlasının sağlık konusunda daha bilinçli hale gelmesi ve daha sağlıklı ürünler talep etmeleri bu trendin kesinlikle kalıcı olduğunu gösteriyor.

Ebrucuğum, bitkisel doğal vb. içinde yeşil olan ürünlere ilgi çok artmış durumda. Hatta" ..... bitkisel, .....welness" vb sayısız kozmetik ürünleri karşımıza çıkıyor. Yeşil ürünler, yeşil güzellik için neler söyleyebilirsin?

2022 trendleri yeşil yıkama maskaralıklarına hayır diyor!. Sadece bitki veya doğal içerik malzemeleriyle sürdürebilir ambalaj kullanılarak yapılan güzellik ürünleri "Yeşil Güzellik" hareketi altında toplanıyor. Gayet iyi niyetli olan bu hareket pazarlama hareketlerine kurban gidiyor. Bazı markalar ürünlerindeki tüm içerik maddeleri bu yeşil güzellik tanımına uymasa bile bu kavramı kullanmasına "yeşil yıkama (greenwashing) deniyor. Tüketicler artık bu pazarlama hilelerini istemiyor ve sağlıklı güzellik söz konusu olduğunda daha bilimsek destekli gerçekler ve saydamlık istiyorlar.

2022'de kullanılmış ve eskimiş "yeşil, temiz, organik ve doğal" gibi kelimelerin gözden düşüşünü göreceğiz. Bununla birlikte tüketiciler içeriklerin kalitesinden etkilerinin bilimsek olarak gösterildiğine kadar ürünleri hakkında daha çok bilgi edinmek istediklerini göreceğiz.

2022'de bilimi, şeffaflığı ve etik pazarlamayı yanına alan ürün ve markalar kazanacak.

Anlattığın tüm yeniliklere bakarsak 2022'de çok amaçlı ürünleri, ciltminimalizmini, immünokozmetikleri ve bilimle harmanlanmış şeffaf ürünleri göreceğiz. Hem immünolog hem de ABD'de alanında en önde gelen kozmetik uzmanı olarak bize neler önerirsin?

Yıllar boyunca pazarlamacılar tarafından her küçük sorun için farklı bir cilt bakım ürünü satın almamız gerektiğine ikna edildik. Bir yığın para harcadık ve katmanlar halinde kremler ve temizleyiciler kullandık. Sonuçta geçici yüzeysel düzelmeler, kafa karışıklığı ve bol miktarda tıkanmış gözenekler ve inflamasyonlara yol açtı. Birçok insan pahalı, karmaşık ve takip edilmesi zor +10 adımlık rutinlerden uzaklaşıyor.

2022'de çok amaç : tek ürün

Yukarıda da bahsettiğimiz ciltminimalizmi akımı tam gücüyle ilerliyor. 2022 kuru ciltten kırışıklıklara ve yaşlılık lekelerine kadar çeşitli endişeleri gideren çok amaçlı kremler, yüz yağları, maskeler ve serumlar cilt bakımına modern ve etkili bir yaklaşım getiriyor. Bu çok kullanımlı, çok fonksiyonlu ve çok işlevli cilt ürünleriyle cildinize, programınıza ve cüzdanınıza iyi gelen basitleştirilmiş cilt bakım rutinlerine sevgi göstereceğiz. Tek bir etkin içerik malzemesi yerine, aynı anda birden çok işleve hizmet eden vitaminler, peptidler, iyi yağlar ve botanik içerikler aracılığıyla cilt bariyerleri, mikrobiyom ve bağışıklık (immün) esenliğini destekleyen bileşenler bu cilt bariyerlerini desteklemeye yardımcı olacak. Ayrıca çok amaçlı cilt bakım ürünleri, canlandırıcı, anti-influmatuar, cilt bariyerleri ve mikrobiyomu güçlendirici ve nemlendirici faydalarından ödün vermeden size para, zaman ve yerden tasarruf ettirecek 30 tane değişik kremin fonksiyonunun tek krem içine toplandığını ve tek bir krem kullandığınızı düşünün, çok daha kolay ve etkili değil mi?

Ebrucuğum, çok teşekkür ederim. Kozmetik ve güzellikle ilgili son yenilikleri senden öğrenmek çok keyifliydi. Görünen o ki; 2022 cilt ürünleriyle cilt sağlığımızı desteklemek, korumak ve iyileştirmeye daha fazla odaklandığımız, kendimiz ve tüm vücut esenliğimiz için en iyiyi markalardan talep ettiğimiz bir yıl olacak.

Sağlıklı güzellik her zaman bizimle olsun.

Yeşim Mutlu