Genel Sağlık Yoğurdun Faydaları Nelerdir? Yoğurt Neye İyi Gelir?

Yoğurdun Faydaları Nelerdir? Yoğurt Neye İyi Gelir?

03.12.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:

Sofraların vazgeçilmezi kalsiyum kaynağı yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor. Yoğurt bir sütü ürünüdür. Sütün yoğurt kültürü ile fermente edilmesinden yapılır. İçerdiği vitamin ve minerallerle pek çok şeye iyi gelen yoğurt kalsiyum, B6 ve B12 vitaminleri, riboflavin, potasyum ve magnezyum içerir. Kemik sağlığına iyi gelen yoğurt her gün düzenli yendiğinde, kalp sağlığına, akciğerlere, cilde ve saça iyi gelir. Yoğurdu düzenli ve miktarı ayarlanarak tüketilmesi gerekir. Yoğurdun faydaları nelerdir? diyorsanız “Yoğurt neye iyi gelir?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir Yoğurt Neye İyi Gelir

Yoğurt bir süt ürünüdür. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun faydaları çoktur. Pek çok sağlık sorununa iyi gelir.

Haberin Devamı

Yoğurt, yüksek bir vitamin ve mineral içeriğine sahip olan sık sık tüketilen bir besin kaynağı olup pek çok hastalığı iyileştirme de yardımcı olmaktadır.

Yoğurt Nedir?

Yoğurt, süte kıyasla laktoz oranı çok düşük olan kalsiyum, protein ve de kuru madde oranı yüksek olan bir besin kaynağıdır. Pek çok mineralin yanında yoğurt B grubu vitaminleri, E vitamini ve A vitamini içermektedir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre yoğurt içerdiği kalsiyum miktarından dolayı sadece kemik ile dişler için değil bunun yanında magnezyum ve de potasyumdan dolayı da kas fonksiyonları için önemlidir.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yoğurdun faydaları saymakla bitmemektedir. Sütün laktik asit fermantasyonu neticesinde yoğurt elde edilmektedir.

Haberin Devamı

-Yoğurt içeriğindeki probiyotikler sayesinde vücudun polen ve diğer alerjen reaksiyonlarını azaltır.
-Yoğurdun en bilinen faydalarından biri de bağışıklık arttırıcı olmasıdır. Yoğurt enfeksiyonlarla savaşarak hücreleri daha güçlü hale getirir.
-Yoğurt yemek sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve ishal oluşumunun mümkün olduğunca az yaşanmasını sağlar. 
-Yoğurt iltihaplanma sebebi oluşan pek çok hastalığa iyi gelir. Bu hastalıkların başında crohn hastalığı, kanser ve kronik yorgunluk gelir. Düzenli yoğurt tüketiminde yoğurdun probiyotik bakterileri vücuttaki iltihabı azaltır ve bu hastalıkların risklerini veya etkilerini en aza indirir.
-Yoğurt tam bir protein deposudur. Vücuttaki kas ve kemiklerin sağlıklı oluşumu ve büyümesi için gerekli tüm amino asitleri bulundurur.
-Yoğurt ile ilgili yapılan çalışmalar süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketiminde yüksek kan basıncı riskini azalttığını gösteriyor.
-Yoğurdun içeriğinde bulunan kalsiyum kemiklerin sağlıklı gelişimi ve sağlıklı dişler için son derece önemlidir. Yoğurt tam bir kalsiyum deposudur. Vücuda yeterli miktarda kalsiyum alındığında bu kalsiyum doğrudan kemiklere gider ve osteoporozun önlenmesi sağlanır.
-Kötü kolesterol ve hipertansiyona yol açan kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterir.
-Yoğurt tam bir fosfor kaynağıdır. Vücut için gerekli olan enerji üretimini destekler ve DNA, RNA için çok önemlidir.

Haberin Devamı

Yoğurdun Faydaları Nelerdir Yoğurt Neye İyi Gelir

 

Yoğurt Neye İyi Gelir?

- Yoğurt günümüzde doğal bir kaliteli besin kaynağı olarak bilinip içerdiği mineraller sayesinde sağlığımıza de pek çok fayda sağlar. Zengin mineral ve de vitamin içeriği bulunan yoğurt sağlığa faydaları ile birlikte ön plana çıkmaktadır.
- Pek çok rahatsızlığa iyi gelen yoğurt öncelikle bağırsak sağlığı için önemli besinler olan probiyotikleri içermektedir.
- Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman yoğurt tüketimi obeziteyi azaltmaktadır.
- Kalp ve damar hastalıklarını önleyerek kişilere sağlık sunmaktadır.
- İçeriğinde yer alan besinler sayesinde kansere karşı vücut savunmasını da güçlendirmektedir.

Kalp Damar Hastalıkları İçin Yoğurt Tüketimi

Yoğurt günümüzde proteini yüksek besinler arasında yer almaktadır. Yoğurt, kasların gelişimini desteklerken aynı zamanda düşük proteinli gıdalara göre de her zaman daha doyurucu olmaktadır. Yoğurt zengin bir kalsiyum içeriği ile de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlayan bir mineraldir. Buna ek olarak 100 gram yoğurt tüketimi kalsiyum ihtiyacının yaklaşık olarak ’ini karşılayabilmektedir.

Yoğurttan alınmakta olan kalsiyum yağ yakımını hızlandırmaktadır. Ayrıca yoğurt potasyum, fosfor, iyot, riboflavin, çinko, A, E ve de B vitaminleri içerir. Bu nedenle yoğurt gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyonlara yol açmakta olan kötü kolesterol ile kalp-damar hastalıklarına karşı kuvvetli koruyucu bir besin kaynağı haline getirmektedir. Yoğurt başta olmak üzere pek çok fermente süt ürünlerinin tüketimi sayesinde kişiler meme kanseri riskinin azaldığını da belirlemiştir.

Menopoz Döneminde Yoğurt Tüketimi

Menopoz döneminde yoğurt tüketimi öncesinde olduğu gibi çok önemlidir. Yetişkinler günlük yaklaşık olara 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Bu süt ve süt ürünleri arasında menopoz dönemi beslenmesinin hemen hemen en önemli besini yoğurt olmaktadır. Kalsiyum açısından çoj zengin olan yoğurt bu dönemde oluşacak kemik kayıplarının tedavisinde ve oluşumunun engellenmesinde en büyük yardımcıdır.

Sindirim Sistemi İçin Yoğurt Tüketimi

Sindirim sistemini her zaman düzenlemeye yardımcı ve de bu sayede bağışıklığı da olumlu yönde etkilemekte olan mikoorganizmalara “probiyotik” adı denilmektedir. Probiyotikler genel olarak bağırsağın doğal florasının hastalıklara neden olacak her türlü patojen zararlı organizmaya karşı bariyer oluşturmasına da yardımcı olmaktadır. Vücut bağışıklık sistemi hücrelerinin çok büyük kısmı bağırsaklarda bulunmaktadır. Bağırsakların da güçlü olması kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması anlamına gelmektedir. Yoğurt içerdiği probiyotiklerin sayesinde hem kişinin bağırsak florasını hem de kişini bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca bağırsak florasını düzenlemesi sebebi ile kolon kanseri riskini düşürmektedir. Bağışıklığı güçlendirdiği içinde bazı alerjik hastalıklara karşı vücut direncini artırmaktadır. Sindirim sistemine iyi gelen yoğurt, süte göre daha düşük laktoz içeriğine sahip olmaktadır. Bu sebeple sütü tolere edemeyen kişiler için yoğurt tüketimi çok uygundur.

Haberin Devamı

Yoğurdun Cilde ve Saça Faydaları Nelerdir?

Yoğurt doğal ve sağlıklı bir besin olduğu için tüketildikçe besin değeri sayesinde vücuda fayda sağlar. Cilde faydaları arasında nemlendirici etkisi görmesi bulunur. İçeriğinde bulunan laktik asitler ölü deriyi soyarak hücre yenilenmesini sağlar. Ayrıca doğal ve katkısız bir peeling görevi görür. Cildi temizleyerek arındırır ve canlı, parlak bir görünüm sağlar. Ciltteki sivilceleri kurutarak yok eder. Yoğurdun saça faydaları ise kuruyan saç diplerini nemlendirerek hücrelerin yenilenmesini sağlar. Kuru ve yıpranmış saçlara sahip kişiler için ideal bir bakım yöntemi olan yoğurt tıpkı cilt gibi saçlara da parlak ve yumuşak bir görünüm sağlar.

Yazarlar