Genel Sağlık Zararsız Kene Nasıl Anlaşılır? Zararsız Kene Isırığı Hangi Belirtilere Yol Açar?

Zararsız Kene Nasıl Anlaşılır? Zararsız Kene Isırığı Hangi Belirtilere Yol Açar?

03.05.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının gelmesi ile kene ile mücadele de başladı. Kene ısırıkları panik yaratsa da zararsız kenenin ısırığında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Zararsız kene nasıl anlaşılır? Zararsız kene ısırığı hangi belirtilere yol açar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Zararsız Kene Nasıl Anlaşılır Zararsız Kene Isırığı Hangi Belirtilere Yol Açar

 Zararsız kene olup olmadığı hep merak edilir. Kene ısırığı genel anlamda zararsızdır. Zararsız kenelerde küçük bir ısırık dışında herhangi bir iz ve belirti bulunmaz. 

Haberin Devamı

 Zararsız Kene Nasıl Anlaşılır?

 Günümüzde kene genellikle zararsızdır. Kenenin kendisi zehirli olmasa bile bazı keneler daha önce hayvanları ısırabilirler. Hayvanları ısıran bu keneler virüsü insanlara taşırlar. O nedenle zararsız kenelerde küçük bir ısırık dışında herhangi bir belirti olmaz. Keneler, örümceğimsiler sınıfının akarlar alt sınıfında yer alırlar. Birbirinden farklı türde bulunan keneler genellikle bitkilerden beslenirler. İlkbahar ve yaz aylarında keneler daha yaygın olarak görülür.

 Keneler sıcakkanlı hayvanlar ve insanların kanını emerek beslenirler. Kene ısırığı genellikle zararsızdır. Alerjik reaksiyonlarda kene ısırığı zararlı olur ve tepkimeye yol açar. Hayvanları ısıran keneler daha sonra insanları ısırırlarsa bu da enfeksiyon yaratabilir. Kene ısırdıktan sonra ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi durumlar görüldüğünde kenenin zararlı olduğu anlaşılır. Kene ısırığından sonra mutlaka kontrole gidilmesi gerekir. Zararsız kene ısırdığında herhangi bir olumsuz etki görülmez. 

Haberin Devamı

 Zararsız Kene Isırığı Hangi Belirtilere Yol Açar?

 Küçük bir boyutta olan kene insan vücudunu ısırdığında küçük bir iz bırakır. Onun dışında herhangi bir etki görülmez. Zararlı kene ısırıklarında ateş, baş ağrısı, boyun sertliği, halsizlik, lenf düğümlerinin şişmesi ve mide bulantısı oluşur. O nedenle zararsız kene ısırıkları herhangi bir belirti göstermez. Kene alerjik reaksiyon gösterdiğinde ve ya virüs taşıdığında zararlı bir hale gelecektir.

 Zararsız kene belirtilerini göstermez. Keneler çoğunlukla insan vücudu gibi sıcak ve nemli bölgeleri tercih ederler. O nedenle vücuda bulaşan kene koltuk altları, kaçık ve ya saçlı deriyi ısırabilir. Cildi ısıran ve kan emmeye başlayan keneler vücuda bağlı kalırlar. Kenelerin vücuttan dikkatli bir şekilde çıkarılmaları gerekmektedir. Özellikle kene ısırıklarının tümü dikkate alınarak zaman kaybetmeden hekim tarafından kontrol edilmelidir. 

 

Yazarlar