Editörün Seçtikleri Zehir yerde ürün elde

Zehir yerde ürün elde

15.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zehir yerde ürün elde

Zehir yerde ürün elde


Yalova’da panik; toprağa sızan "akrilonitril" ürünü ve canlıları vurdu. Tonlarca sebze - meyve çürümeye terkedildi. Bazı
vurdumduymaz tüccarlar zehirli malı “sahte adlaö yurtta satıyor


       Yalova, Aksa Akrilik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tanklarında depremde meydana gelen çatlama sonucu 6 bin 500 ton zehirli akrilonitril maddesinin toprağa sızmasının şokunu yaşıyor. Askerlerce zorunlu göçe tabi tutulan çiftlik, site sahipleri ve köylüler, Yolava'ya döndüklerinde hayvanlarının ölüleriyle ve bahçelerindeki zehirlenmiş ürünlerle karşılaştı.
       Fabrikanın çevresindeki yaklaşık 25 bahçe sahibi, Taşköprü köylüleri ve Altınkum Sitesi sakinleri, depremle birlikte ortaya çıkan zehirli gazın etkisinden kurtulmaya çalışırken fabrikayı da mahkemeye verme hazırlığında.
       Çiftlik sahiplerinden İstanbul eski Belediye Başkanı Ahmet İsvan, zehir nedeniyle tonlarca ürününü imha ettiğini belirterek şunları söyledi:

Koruma bandı yok

       "Arazim koruma bandında yer alıyor. Mahkeme aleyhine bugüne kadar açtığım tüm davaları haklı olmama rağmen kaybettim. Buraya 1950'de geldiğimizde bu fabrika yoktu. Fabrika, 1968'de kuruldu. Tehlikeli olduğu için 1200 metre koruma bandı olması lazım. Bu bant yok. Bizi koruma bandında gösteriyorlar. Bu yasal değil. Burada tüm ilgililer suça ortak olmuş. Tesise ruhsat almak için Yalova Belediyesi'nin imar planını iptal ettirdiler. İmar İskan Bakanlığı devreye girerek fabrikanın da içinde bulunduğu alanı kapsayan beş köyün imar yetkisini Yalova Belediyesi'nden aldı, İstanbul'a bağladı. Bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüm. Onların vereceği kararı bekliyorum."
       İsvan, TÜBİTAK'ın alınan örnekleri ABD'ye tahlile gönderdiğini kaydederek, "Artık yetkililere olan inancımı yitirdim. Gönderip göndermediklerinden bile emin değilim" dedi.

Ürün sevkiyatı

       Bahçe sahipleri ise bölgeden İstanbul dahil birçok yere ürün sevkiyatı yaptıklarını belirterek, "Burası birçok yeri besleyen bir yöre. Şimdi bazı tüccarlar, buradan aldıkları zehirli malı, Yalova yerine Çanakkale, Niğde malı diye satıyorlarmış. Hiçbir yetkili buraya gelip araştırma yapmadı" diye konuştu.
       Aksa Genel Müdürü Selçuk Ergin ise elyaf üretimi için kullanılan 11 bin ton akrilonitrilin 6 bin 500 tonunun sızdığını, ancak tehlikenin geçtiğini, toprağa sızan hammaddeyi çıkarmak için ABD'li bir firmayla anlaştıklarını kaydetti.
       Bu arada Kocaeli Üniversitesi de, araziden sebze ve toprak örnekleri alarak inceleme yapılacağını bildirdi.

Greenpeace'in ajanı

Akrilonitrili birçok ülkenin sınırlarına dahi sokmadığını belirten Altınkum Sitesi sakinlerinden Avukat Ayşe Aydemir, internet aracılığıyla Greenpeace'e başvurarak olayı takip etmesini istedi. Örgüt te, Almanya'da bulunan üyesi Hülya Gül'ü görevlendirdi. Gül, benzer olayın Hindistan'da yaşandığını ve birçok insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Akrilonitril nedir

       Sentetik tekstil ürünleri hammaddelerinden. Siyanür gibi çok zehirli bir madde olarak biliniyor. Havayla karşılaştığında buharlaşarak gaz haline geçiyor. Yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip. İnsan sağlığı açısından en büyük tehlikesi ise kanserojen olması. Solunum ve temas yoluyla geçiyor. Bu maddeyi Yalova'da Aksa'nın dışında, Yalova Elyaf da kullanıyor.

Yazarlar