27.09.2013 - 22:02 | Son Güncellenme:
Köri yapımında kullanılan ve hardala sarı renk veren birbaharat olan zerdeçal kanserle, depresyonla ve şeker hastalığıyla ilgilidenemelerde etkili bulundu.
Teksas Üniversitesi Kanser Merkezi’nde Sitokin AraştırmaLaboratuarı’nda görevli Subash C. Gupta ve Bharat B. Aggarwal, zerdeçaldabulunan kurkumin adlı bileşen hakkında çok makale yazıldığını ancak zerdeçalınkendisi hakkında çok fazla şeyin bilinmediğini belirtiyor.
Geleneksel olarak bu baharat halk tıbbında jinekolojik vegastrik problemlerin, hepatik hastalıkların, enfeksiyonların ve kanhastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Modern bilim de zerdeçalın buhastalıklara karşı kullanımını bilimsel kanıtlara dayandırmıştır. Polifenoller,seskiterpenler, diterpenler, triterpenoidler, steroller ve alkaloidler gibikimyasal bileşenler bu bitkiden elde edilmiştir.
Kurkumin zerdeçalın %2 ila 5’ini oluşturur ve üzerinde ençok çalışılmış bileşenidir. Zerdeçalın bazı etkileri kurkumin tarafından taklitedilebilse de diğerleri kurkuminden bağımsızdır.
Hücre bazındaki araştırmalarda zerdeçalın mikrop karşıtı,böcek öldürücü, larva öldürücü, anti-mutajenik, radioprotektör ve kanserkarşıtı potansiyeli görülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan birden çokaraştırmada ise bu baharatın kanser gibi proinflamatuar hastalıklara, nörolojikdejeneratif hastalıklara, depresyona, şeker hastalığına, obeziteye veateroskleroza karşı etki potansiyeli gözlenmiştir.
Klinik denemelerde birçok insan hastalığında etkisi degörülmüştür. Bunlar arasında deri veremi (lupus), kanser, şeker hastalığı, irritablbağırsak sendromu, akne ve fibrozis bulunur.