Editörün Seçtikleri Zeugma evine dönüyor

Zeugma evine dönüyor

17.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zeugma evine dönüyor

Zeugma evine dönüyor


Kaçırılan mozaik pek yakında Gaziantep Müzesi’nde


       Yıllardır yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerimiz teker teker geri dönüyor. 1992 yılında Gaziantep’in Nizip İlçesi Belkıs Köyü’ndeki Zeugma Ören yerinden kaçırılan Zeugma Mozaiği, 15 gün içinde ABD’den getiriliyor. Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın girişimleri sayesinde, ABD Houston Rice Üniversitesi Menil Koleksiyonu içinde yer alan Zeugma Mozaiği’nin iki parçası, Türkiye’ye geldiğinde Gaziantep Müzesi’nde sergilenecek. Kültür Bakanı İstemihan Talay, yurtdışındaki diğer eserlerimizin de ülkemize getirilmesi için temasların sürdüğü, Almanya’da bulunan Zeus Sunağı ile Rusya’da bulunan Truva Hazineleri’nin de kısa zaman içinde getirileceği müjdesini verdi.

FBI yakalamıştı

       Atadam öyküsünü anlatan Roma dönemi mozaiği, Antepli Mehmet adında bir sabıkalı tarafından Münih’teki ünlü kaçak eserler pazarlayıcısı Fuat Üzülmez aracılığıyla kaçırılmıştı. Eserler, New York Madison Avenue’de antikacı Selim Dere tarafından pazarlanırken FBI ajanları olaya el koymuş, ancak Türkiye bağlantısı çözülemediğinden 3x1,5 metre ebadındaki iki parçaya bölünmüş eser, Menil Müzesi’ne satılmıştı.

50 bin dolara sigortalandı

       Menil Müzesi yetkilileri tarafından 50 bin dolar sigorta bedeli değer takdiri yapılan eserler Başak Sigorta tarafından güvence altına alınacak.
       Ayrıca iki tarihi eser Fortress FAE nakliye şirketi tarafından ülkemize getirilerek Gaziantep Müzesi’ne teslim edilecek. Diğer parçaları ile Gaziantep Müzesi’nde biraraya getirilecek olan mozaik tarihe ışık tutacak.

MOZAİK ÜZERİNDEKİ ATADAM’IN ÖYKÜSÜ

       TanrI Herkül’ün eşi Deianeira, bir kral kızı olarak bilinse de babası Tanrı Dionysos’tur. Herkül bir gün eşi ile yola koyulur. Bir ırmağı geçerken eşini Atadam Nessos’a emanet eder. Atadam, kadına sarkıntılık eder. Herkül, zehirli okla Nessos’u kalbinden vurur. Nessos ölmeden önce, Deianeira’ya Herkül’ün sevgisini daima sürdürmesi için, yarasından akan kanı saklamasını, gelecekte büyü olarak kullanmasını söyler. Kan zehirli oktan da zehirlidir. Çift gidecekleri yere ulaşır. Bir süre sonra bir başka kadından Herkül’ü uzaklaştırmak isteyen Deianeira, büyülü kan sürdüğü gömleği Herkül’e gönderir. Herkül gömleği giyer giymez, kumaşı çektiğinde derisi soyulmaya başlar. Herkül acılara dayanamayıp kendisini ateşe atınca, Deianeira da intihar eder.

Kültür Bakanı İstemihan Talay

       Girişimlerimiz devam ediyor
       Geçmiş dönemlerde yasa dışı yollarla kaçırılmış, özellikle devlet müzelerine girmiş eserlerin iadesi bir uluslararası diplomasi sorunu. Truva eserleri ve Bergama Zeus Sunağı ve kaçırılan bölümleri konusunda gerek Almanya, gerekse Rusya, “Geçmiş dönemde biz bunları resmi kanallarla getirdik" yönünde iddialarda bulunuyor. Ama esas olan, eserin yerinde güzel ve anlamlı olması. Bu eserleri onların yaratıldığı yerde barındırmak ve bu konuda böyle bir anlayışı dünyada yerleştirmek gerekir. Ama biz, ülkemize ait eserlerin yuvasına dönmesi için girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Yazarlar