Yaşam Zooplankton Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Zooplankton Ne İşe Yarar?

Zooplankton Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Zooplankton Ne İşe Yarar?

13.01.2022 - 15:53 | Son Güncellenme:

Su içerisinde yaşayan ve akıntıya bağlı bir şekilde hareket eden canlılara verilen isim planktondur. Genellikle tek hücreli ve mikroskobik boyutta canlılar olarak bilinse de okyanus bilimciler tarafından kopmuş yosun ya da denizanaları da plankton olarak tanımlanmaktadır. Hayvansal sınıfa giren zooplankton nedir, çeşitleri nelerdir? Zooplankton ne işe yarar tüm detaylarıyla derledik.

Zooplankton Nedir, Çeşitleri Nelerdir Zooplankton Ne İşe Yarar

Planktonların bitkisel olanları fitoplankton, hayvansal olanları ise zooplankton olarak isimlendirilir. Denizlerde, akarsularda ve göllerde hatta bazı şartlar altında buzullarda bile var olabilirler. Dünyada fotosentez ile üretilen oksijenin çok büyük bir kısmını planktonlar üretir, geri kalan kısmını ise bitkiler sentezler.

Haberin Devamı

 Zooplankton Nedir?

 Denizanası gibi büyük türlerden mikroskobik organizmalara kadar değişebilen bir tür heterotrofik plankton olan zooplankton, okyanuslar ve tatlı su sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli su kütlelerinde bulunur. Zooplanktonlar besin zincirinin ayrılmaz bir parçası olarak bilinir. Çeşitleri arasında en önemli olanlar ise yumuşakçalar, kordalar, kabuklular, foraminiferanslar, dinoflaagellatlar ve radyolaryalılardır.

 Zooplankton Çeşitleri Nelerdir?

 Foraminiferanslar; gıda elde edebilmek için kullanılan bir dış kabuk ve ektoplazmaya sahip bir çeşit amoeboid protestidir. Genellikle kabuklar kalsiyum karbonattan oluşmaktadır ancak bazı türlerin kabukları daha fazla mineral içerebilir.

Haberin Devamı

 Radyolarlar; iskeletleri silika içermekte olup, bu canlıların kalıntıları okyanus diplerinde bulunmaktadır. 

 Cnidarians; avlarını cnidocytes adı verilen özel hücrelerle yakalarlar. Vücutları ve ağızları jöle benzeri bir madde içerir. Denizanaları buna örnektir.

 Dinoflagellatlar; hem diğer türleri yiyebileceklerinden hem de fotosentetik oluşlarından dolayı daha anlamlı bir mikroorganizma türü olarak kabul edilir. Deniz ökaryotlarının önemli bir kısmını temsil eden zooplanktonların bu türü son derece küçüktür. Aynı zamanda mercan resiflerinin sağlığı için çok önemlidir.

 Yumuşakçalar; deniz salyangozları ve deniz sümüklü böceklerinin yanında kalamar türlerini de içeren çok çeşitli organizmalar grubudur. Tüm deniz ve okyanus yaşamının büyük bir bölümünü yumuşakçalar içerir. 

 Zooplankton Ne İşe Yarar?

 Zooplanktonlar, atmosfer içerisinde yağış oluşumunun sağlanması ve sudaki canlılığın devamlılığı için son derece önemli bir görev üstlenmektedir. Su döngüsünün sağlanmasında hayati önem taşımaktadır.

Yazarlar