Tiroit nodülleri radyofrekans ile tedavi edilebilir!

Tiroit bezi boynun ön bölümünde bulunan adem elması olarak bilinen bölgededir. Kelebek şeklinde olan bu organ vücudumuz için hayati önem taşıyan hormonları salgılamaktadır. Tiroit bezinin salgıladığı hormonlar T3 ve T4 olarak bilinir. Salgılanan bu hormonlar metobolizmamızı düzenler ve vücudun diğer organ ve dokularının çalışmasını etkiler. Toplumumuzda kadınlarda tiroit bezi hastalıkları görülme oranı erkeklere kıyasla daha yüksektir.

Tiroit iki çeşitten oluşur bunlar; iyi huylu tiroit ve kötü huylu tiroittir. Kötü huylu tiroit hastalıkları tedavi edilip önlem alınmaz ise tiroit bezinde bulunan hücrelerin kanserleşmesine yol açabilir. İyi huylu tiroit hastalıkları ise tiroit bezinin az ya da fazla çalışmasına veya şekil değişikliğine bağlı sonuçlar doğurabilir. İyi huylu tiroidin sebep olduğu hastalıklar ise şu şekildedir; guatr, hipotiroidi ve hipertiroidi.

Tiroit belirtileri çeşitlidir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler ise;

Haberin Devamı

-Kişide sürekli yorgunluk ve halsizlik görülmesi

-Beslenme düzeninin sabit olması ancak kişinin kilo alması ya da kilo vermesi

-Sürekli olarak uyku isteği, gün içinde uyuklama

-Psikolojik sorunlar (depresyon, anksiyete, dikkat dağınıklığı, unutkanlık)

-Kol ve bacak bölgelerinde ani uyuşma ve karıncalanma

-Eklem ağrıları

-Adet dönemlerinde yaşanan sancının artması ve kanama süresinin değişmesi

-Bağırsak problemleri (ishal, kabızlık)

-Hipertansiyon

-Kalp çarpıntısı sorunları

-Saç dökülmesi, kolay tırnak kırılması

-El ve ayak üşümesi ya da aşırı terlemesi

 

Radyofrekans Ablasyon Tedavisi

Tiroit nodüllerinin tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri de radyofrekans ablasyondur. 2006 yılından itibaren kullanılan en güvenli yöntemdir. İşlemde nihai hedef doku içerisindeki ısının arttırılarak termal hasar oluşturarak tedavi edilmesidir.

Radyofrekans ablasyon yönteminin uygulanması için ilk olarak kişinin nodülünden biyopsi yapılması ve sonucunda iyi huylu çıkması gerekir. Uzman hekim tarafından işlem için uygun olan kişilere ilk olarak lokal anestezi uygulanır. Uyuşma sonrasında ise özel RFA iğneleri ile nodülün içine girilerek radyofrekans enerjisi uygulanır. Nodülün tamamı etkilendiğinde ise özel iğne çıkartılarak işlem sonlanır. Kişinin nodül boyutuna göre işlem sürüleri değişiklik gösterebilir. İşlem sonrasında 6 ila 12 ay içerisinde nodülde %33 - %93 oranında küçülme görülebilir. Yan etki görülme oranı ise oldukça azdır.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com

Haberin Devamı