Sağlık 1. Derece Yanık Nedir? Su Toplar Mı, Ne Kadar Sürede İyileşir?

1. Derece Yanık Nedir? Su Toplar Mı, Ne Kadar Sürede İyileşir?

05.07.2022 - 17:32 | Son Güncellenme:

1. derece yanık, sıklıkla araştırılan durumlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da sıkça merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan 1. derece yanık nedir öğrenebilir ve ne kadar sürede iyileştiği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. 1. derece yanık nedir? Su toplar mı, ne kadar sürede iyileşir detaylarıyla derledik.

1. Derece Yanık Nedir Su Toplar Mı, Ne Kadar Sürede İyileşir

1. derece yanık, epidermal yani yüzeysel olarak kabul edilir. 1. derece yanıkta yalnızca derinin üst tabakası etkilenir.

Haberin Devamı

1. Derece Yanık Nedir?

1. derece yanık genellikle yüzeysel (epidermal yanık) olarak kabul edilir. Derideki epidermis adı verilen en üst tabaka etkilenir ve genelde su toplanması olmaz. Yara acı vericidir ve kırmızı renktir. Kısa sürede iz bırakmadan iyileşir. Yanıkları genelde şiddet açısından ya da cilt yüzeyinde bıraktığı eze göre derecelendirmek mümkündür. 1. derece yanıklarda kişiler kendilerine yanık kremi sürerek ağrıyı azaltabilirler.

 Su Toplar Mı, Ne Kadar Sürede İyileşir?

 Yanıklar derecelerine göre ayrılırlar ve buna göre etkileri ile tedavi yöntemlerinde değişiklikler olur. 1. derece yanıkların neler olduğu ve su toplayıp toplamadığı merak edilmektedir. Aynı zamanda 1. derece yanıkların ne kadar sürede iyileştiği de merak edilen bir diğer konu olarak karşımıza çıkar. 1. derece yanıklar derinin epidermis adındaki en üst katmanı etkileyen yanıklardır. En dış kısmı etkileyen 1. drece yanıklar genelde su toplamaz ve yaralar da kırmızı renk olur. Kuru ve acı veren bir yanık olmasına rağmen kısa sürede iz bırakmadan iyileşen bir yanık derecesidir. İnsanların sürekli olarak başına gelen hafif yanıklar 1. derece yanıkların içerisinde girer.

Haberin Devamı

 Herkesin başına hayatı boyunca en az bir kez 1. derece yanık gelmektedir. Isı, elektrik, radyasyon ya da yüksek ısı kaynakları ile temas sonucunda 1. derece yanıklar oluşur. Bu tür yanıkları çok fazla ciddiye almak ya da telaş yapmak yanlıştır. Kısa sürede herhangi bir yanık kremi ile geçen 1. derece yanıklar yanlış tedavi edildiğinde sorun yaratabilir. Bu nedenle yanık hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler her ne kadar kolay bir yanık olsa da bir uzmana başvurması gerekebilir.

1. derece yanıklardaki belirtilere bakıldığında ağrı, deride kuruluk, kaşıntı, ciltte kızarıklık ve deride soyulma karşımıza çıkar. 1. derece yanık ile karşılaşılması halinde yanığın olduğu bölgeyi soğuk tutmak ağrıyı azaltır. Ayrıca bir ağrı kesici ile de ağrının önüne geçmek mümkündür. 1. derece yanıklar genellikle 1-2 hafta içinde herhangi bir iz bırakmadan iyileşir.

Yazarlar