Gebelik Hesaplama13. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

13. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:01 | Son Güncellenme:

Bebeğinizin parmak izlerinin oluştuğu 13. haftada gelişimi hızla devam ediyor. İşte bu hafta yaşanacaklar…

13. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Hala ince olan derisinden bebeğinizin damarları ve organları görünebiliyor. Bu sırada hala büyük olan kafası vücuduyla orantılı olarak büyümeye devam ediyor. Eğer bebeğiniz kız ise yumurtalıklarında an itibariyle 2 milyon yumurta hücresi bulunuyor. Bebeğiniz bir karides boyutunda ve 7.5 cm. uzunluğunda.

Haberin Devamı

 

Gebelik Hesaplama


Düşük riski azalıyor!

İlk 3 aylık dönemin sonuna geldiğiniz 13. haftada düşük riskiniz eskisinden çok daha az. Elbette hamileliğin son anına kadar dikkatli davranmanız gerekiyor. Ancak düşük ihtimali azaldığı için biraz rahatlayabilirsiniz. 2. üç aylık dönemde genelde görülen mide bulantısı ve bitkinlik gibi hamilelik semptomlarının azaldığı bilinir.

Libidonuz artıyor

Bu dönemde cinsel hayatınızda da hareketlenme olabilir. Libidoda artış yaşanabilir ve cinsel ilişkiden daha fazla zevk alabilirsiniz. Bunun sebebi rahim bölgesinde artan kan damarları ve hassasiyettir. Hamilelikte seks bebeğe zarar verecek bir durum değildir. Bebeğin etrafını saran amniyotik kese ve güçlü rahim kasları bebeğinizi enfeksiyonlardan ve darbelerden korur. Bu konuyu doktorunuzla konuşmak ise oldukça önemlidir. Nitekim bazı istisnai durumlarda doktorunuz cinsel hayatınıza ara vermenizi isteyecektir.

İşte bu durumlar:

Haberin Devamı
  • Plasenta previa( Plasentanın normalde durması gereken yerden daha aşağıda rahim boynuna yakın yerde olmasıdır.)
  • Açıklanamayan vajinal kanama ve anormal akıntı
  • Karın krampları
  • Rahim yetersizliği, fazla dar veya normalden zayıf olması
  • Genital herpes
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar



13. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Hamilelikle ilgili 3 önemli soru

1.Günlük ne kadar kalori almalıyım?


Hamile iken günde fazladan 300 kalori almanız yeterlidir. Kalori sayımı yapmak hamilelik sonrasında aldığınız kiloları verebilmeniz için de önemlidir. Atıştırmalık olarak birkaç parça tam tahıllı ekmek ve bir bardak süt tercih edebilirsiniz.

2. Hangi vitamin/mineralden ne kadar almak gerekir?

Protein, kalsiyum ve demir bu dönemde bebeğin gelişimi için en önemli 3 besin değeridir.

Protein: Günlük 71 gram protein yeterli olacaktır. Et, yumurta, fındık, fıstık ve süt ürünleri iyi birer protein kaynağıdır. Balık tüketmek de hem protein hem de omega-3 alımı için oldukça önemlidir.

Demir: Günlük 27 mg demir almak özellikle demir eksikliğine bağlı anemiye karşı sizi korur. Demir hayvansal gıdalarda bulunur ve hayvansal kaynaklardan alınan demir bitkisel kaynaklara göre vücut tarafından daha kolay emilir. Eğer vejetaryenseniz ıspanak ve mercimek gibi besinler demir kaynakları arasında yer alır.

Kalsiyum: Süt ürünlerinden 4 porsiyon tüketmek günde 1000 mg kalsiyum almanızı sağlayacaktır. Bebeğiniz kemik ve diş gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Eğer yeteri kadar kalsiyum almazsanız bebeğiniz ihtiyacı olanı sizin vücudunuzdan temin edecek ve sizin kemiklerinizde depolanan kalsiyum miktarı azalacaktır.

3. Vitamin alıyorum, yine de ne yediğime dikkat etmeli miyim?

Kesinlikle evet! Aldığınız vitaminler beslenmenizdeki boşlukları doldurma işlevini görür. Yani sağlıksız beslenip vitamin almanın hiçbir manası yoktur. Ayrıca vitaminler günlük kalsiyum ihtiyacının tamamını karşılayamaz. Bu dönemlerde karşılaştığınız bir sorun olan hazımsızlık ve şişkinliğe karşı vitaminlerin faydası dokunmayacaktır. Bu sorunların üstesinden lifli meyve ve sebze yiyerek gelebilirsiniz.

Bu haftanın aktivitesi:

Bu hafta eşinizle ebeveynliğe bakış açınızı paylaşın. Her biriniz anne ve babanızın size ne şekilde davrandığını listeleyin ve karşılaştırın. Bu sayede kendinizi anne-baba statüsüne koyabilir, ne şekilde davranmanın daha doğru olacağına karar verebilirsiniz.

Haberin Devamı


Kaynak: Babycenter.com

Yazarlar