Genel Sağlık 20'lik Diş Nasıl Çıkar? 20'lik Dişler Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

20'lik Diş Nasıl Çıkar? 20'lik Dişler Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

24.05.2021 - 17:00 | Son Güncellenme:

Dişler kademeli bir şekilde çıkmaktadır. İlk olarak kesici dişler ardından köpek dişle, küçük azı dişleri, azı dişi ve en sonda yirmilik dişler çıkmaktadır. Yirmilik dişler en zor çıkan dişlerdir. Pek çok insan bu konuda sıkıntı çekebilmektedir. 20'lik diş nasıl çıkar? İşte, tüm detaylar.

20lik Diş Nasıl Çıkar 20lik Dişler Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar

Diş hekimleri yirmilik dişlere üçüncü azı dişi ismini vermektedir. Bazı insanlar yirmilik dişleri ile problem yaşamazken çoğu insanda ağrı, enfeksiyon gibi durumlar olabilmektedir. Bunun dışında farklı sorunlar da olabilmektedir.

Haberin Devamı

20'lik Diş Nasıl Çıkar?

İnsanlarda 4 adet yirmilik diş vardır. Bu dişler alt ve üst çenede en arka kısımda bulunmaktadır. Yirmilik dişler genellikle 17 ile 21 yaşları arasında çıkmaktadır. Çıktıkları şekiller insanlarda farklılık göstermektedir. Fakat yirmilik diş çıkabileceği gibi çıkmadan diş eti içinde de kalabilmektedir. 

Yirmilik diş çıkmadan diş eti içinde kalırsa o zaman gömülü diş olarak adlandırılırlar. Yirmilik dişler insanlara büyük sıkıntılar çıkarmaktadır. Bunun yanında çiğneme için de çok gerekli değildir. Bu sebeple yirmilik dişlerin çok gerekli olmadığı düşünülmektedir.

Yirmilik dişler ağrı enfeksiyon gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bunun dışında diş çürümesi ve diş eti rahatsızlığı da meydana gelebilmektedir. Çıkmayan gömülü dişler çene altında kist oluşumuna neden olabilmektedir. Kistler çenede kemik kaybı yaşanmasına kadar giden sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bunun dışında çene sinirlerinde baskı oluşumuna sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

20'lik Dişler Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

20'lik dişler ile ilgili sıkıntılar olması halinde kişilerin dişlerinin çekilmesi gerekmektedir. Diş hekimleri yirmilik dişlerin sorun çıkarması halinde bu dişlerin çekilmesini önermektedir. Erken dönemde bu dişlerin çekilmesi oldukça önemlidir. 

Yirmilik dişlerin geç yaşta çekilmesi çenedeki büyük sinirlerin zarar görmesine sebep olabilmektedir. Bunun yanında yirmilik dişlerin erken yaşlarda çekilmesi hastaların kendilerine daha kolay toparlamasına sebep olmaktadır. 

Yazarlar