Yaşam 3 kişide daha HIV iddiası

3 kişide daha HIV iddiası

06.01.2009 - 23:51 | Son Güncellenme:

Kemer’de S.K.’nın yanı sıra eşinde, S.K.’nın ilişkisi bulunduğu iddia edilen bir kadında ve bu kadının eşinde HIV bulunduğu belirlendi

3 kişide daha HIV iddiası

Antalya’nın Kemer ilçesinde trafik muamele işleri yapan S.K.’da (30) AIDS’e yol açan HIV’e rastlanmasıyla başlayan panik artıyor.
Kemer’de yaşayan ve trafik işlemleri takibiyle uğraşan 2 çocuk babası S.K’da HIV’e rastlanmasının ardından ilçedeki çok sayıda kişi hastanelere başvurmaya başladı. Bu arada S.K.’nın dışında 3 kişide daha HIV’e rastlandığı ancak doğrulama testlerinin sonuçlanmadığı iddia edildi. Bu kişilerin S.K.’nın eşi, S.K. ile ilişkiye giren bir kadın ve onun eşi olduğu belirtildi.

Test için 35 kişi başvurdu

Kemer’de son dört günde 35 kişi eliza testi için hastanelere başvururken, “deşifre olmak istemeyen” bir çok kişi de Antalya’daki özel hastanelere giderek test yaptırıyor.
Kemer Sağlık Grup Başkanlığı, Antalya Sağlık Müdürlüğü’yle koordineli olarak Kemer’de S.K. ile ilişkiye girmiş kişiler ile onların ilişkiye girdiği kişileri tespit etmeye çalışıyor. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki psikolojik danışma merkezi de HIV’e rastlanan kişilerle temasa geçip hastalık hakkında bilgi veriyor, neler yapmaları gerektiğini anlatıyor. Sağlık Müdürlüğü, hastalık şüphesi bulunan ya da S.K. ile temasa geçenlerin eliza testi yaptırmasını istiyor.

Test sonucu bekleniyor

S.K.’nin tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Demir şu bilgileri verdi: “2 Aralık’ta akciğer enfeksiyonu ön tanısıyla hastanemize başvurdu. Kan ve salgı örneklerini eliza testi için Ankara’daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderdik. Kesin sonuç western blood (HIV kiti) testinden sonra ortaya çıkacak. O da en erken 2-3 gün sonra sonuçlanır. Test sonucu geldiğinde hastayı bilgilendireceğiz.”
Demir ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, eliza testinin pozitif çıkması durumunda doğrulama testi western blood testinin de yapılması gerektiğini söyledi.
S.K.’ya hastanede refakat eden babası da “Oğlum şu an zatürree nedeniyle tedavi görüyor. Kesinleşen bir durum yok. Test sonucunu bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Müdürü: Kadına ulaşamadık
Kemer Sağlık Grup Başkanı Halil İbrahim Erkal, S.K.’nin eşi ve birlikte olduğu bir başka kadında da HIV çıktığı şeklindeki haberleri basından öğrendiklerini belirterek, “Bu testin pozitif çıkması halinde kesinlikle bilgimiz olurdu. Şu ana kadar bize bildirilmiş bir sonuç yok. Hatta S.K.’nin birlikte olduğu iddia edilen kadına ulaşamadık bile” dedi.

Yedi kişilik özel komisyon kuruldu
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Kemer’deki HIV vakası ile ilgili 7 kişilik bir komisyon kurarak çalışmalara başladı. Sağlık Bakanlığı’ndan Antalya’ya gönderilen HIV uzmanı bir doktorun başkanlık yaptığı komisyon, S.K. ile ilişkiye girenlerin ifadelerine başvuruyor. Komisyon, ilçedeki çalışmalarını büyük gizlilik içerisinde yürütüyor.

Yazarlar