Sağlık 6. Hastalık Nedir? Altıncı Hastalık Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

6. Hastalık Nedir? Altıncı Hastalık Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

10.03.2021 - 13:25 | Son Güncellenme:

Çocuk hastalıkları grubunda olan altıncı hastalık ateşli ve viral hastalıklardan biridir. Çocuklarda döküntü biçiminde kendini gösterir. İlk 6 ay ile 2 yaşına kadar olan sürede genellikle çocuklarda görülür. Büyük ve yetişkinlerde görülmez. Hastalık durumu enfeksiyon bulaştığı andan itibaren başlar. İşte 6. hastalık hakkında merak edilen her şey...

6. Hastalık Nedir Altıncı Hastalık Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Viral enfeksiyonlardan biri olan 6. hastalık herpes grubu hastalıklarından biridir. Yüksek ateş ve döküntüler biçiminde görülür. Genellikle 6. Aydan itibaren 2 yaşına kadar olan dönemde bulaş yoluyla alınır. Genellikle çocukların bir arada bulunduğu kreş ve yuvalardan bulaşır. Korkutucu ve tehlikeli bir hastalık değildir. Bir hafta kuluçka dönemi devam eder ve hastalık kendiliğinden iyileşir.

Haberin Devamı

 Altıncı Hastalık Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

 6 hastalık halk arasında uçuk olarak bilinen herpes türü bir hastalıktır. Ateşli, çocuk enfeksiyon hastalıklarından biridir. Bulaşıcı bir hastalıktır. Tehlike oluşturmaz. Bir haftalık kuluçka döneminden sonra kendiliğinden geçer. Tıpta Roseola olarak bilinen hastalık temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyon belirtileri virüsü aldıktan birkaç gün sonra görülür ve yaklaşık olarak maksimum 2 hafta sürer. Belirtiler çocuğun durumuna göre farklılık gösterir. Bazı çocuklar da çok hafif döküntüler oluşurken bazı çocuklarda daha fazla ve yüksek ateşle seyreder. 6. hastalık belirtileri şunlardır;

Yüksek ateş

Anjin benzeri boğaz ağrısı

Burun akıntısı

Öksürük

Boyun bölgesindeki lenflerde şişlik

Haberin Devamı

Deri döküntüleri

Olarak kendini gösterir. Deri döküntüleri genellikle büyük leke biçiminde küçük pembe renklidir. Kabartı yoktur genellikle düz lekelerdir. Kaşıntıya sebep olmaz. Böyle bir döküntü olması durumunda çocuk hastalıkları uzmanına gitmekte fayda vardır. Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi hastalıklardan ayırt edilmesi için doktora başvurmak gerekir. 

 Altıncı hastalık bulaşıcı midir?

 Altıncı hastalık herpes grubuna ait viral bir hastalıktır. Damlacık yoluyla insandan insana rahatlıkla bulaşır. Gribal enfeksiyon biçiminde tükürük ve solunum salgısı ile rahatlıkla insandan insana bulaşır. Aynı bardaktan su içen çocuklarda virüs hızlı bir şekilde yayılır. 

 Altıncı Hastalık Tehlikeli midir?

Hastalık genellikle 6. Aydan sonra 3 yaşına kadar çocuklarda görülen, temas yoluyla hızla bulaşan hastalıklardan biridir. Çocukluk çağında oluşması herhangi bir tehlike oluşturmaz. Enfeksiyon hastalık olması sebebiyle bağışıklık sistemini etkiler. Dirençli çocuklarda hastalık seyri daha hafif gelişir. 0 - 6 ay bebeklerin anneden oluşan doğal bağışıklığı bulunduğu için bu bebekler risk grubunda değildir.

Hastalık Teşhisi Nasıl Konulur?

 Başlangıçta yüksek ateşle kendini gösteren 6. hastalık döküntüler ile devam eder. Bu durum ebeveynin dikkatini çeker ve doktora gitme ihtiyacı gelişir. Enfeksiyon hastalığı olmasına rağmen çocuk hastalıkları uzmanı rahatlıkla, çocuğun genel durumuna bakarak hastalığı teşhis eder. Antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlarla kısa sürede ateş kontrol altına alınır ve birkaç gün sonra da hastalık kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık teşhis edildikten sonra doktor önerileri uygulanarak hastalığın sakin geçmesi sağlanır. Yüksek ateş çocuklarda tehlike oluşturabileceğinden ateş kontrol altına alınır ve hekimin önerdiği tedavi uygulanır. Bol sıvı ve yatak istirahati ile kuluçka dönemini atlatılır. 1 hafta sonra hastalık kendiliğinden geçer.

Yazarlar