Yaşam ABD başkan adaylarının unutulmaz gafları

ABD başkan adaylarının unutulmaz gafları

11.08.2008 - 00:18 | Son Güncellenme:

Time dergisi, “2008 ABD Başkanlık Seçimi Gafları”nı bir araya getirdi. İşte seçim kampanyalarına damgasını vuran ve kamuoyunu meşgul eden gaflardan bazıları

ABD başkan adaylarının unutulmaz gafları

AABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçimleri için zaman giderek daralırken, Time dergisinin internet sitesinde “2008 Başkanlık Seçimi Gafları” derlendi.  ABD başkanlık seçimleri kampanyalarına damgasını vuran ve medya ile kamuoyunu günlerce meşgul eden gaflar ve hikâyeleri şöyle:

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain, Afganistan’daki duruma ilişkin bir gazetecinin sorusunu şöyle cevaplıyor: “Korkarım bu oldukça zor bir mücadele, özellikle de Irak ve Pakistan sınırındaki durum göz önünde bulundurulduğunda.” (Güney Asya’daki Pakistan’ın, Orta Doğu’daki Irak ile sınırı yok).

McCain, 14 Haziran’da yaptığı bir konuşmada: “Son birkaç günde Rus hükümetinin attığı bazı adımlar beni endişelendiriyor. Bunlardan biri de Çekoslovakya’ya enerji arzını azaltmak”.
(McCain, 1993’de Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak bölünen Çekoslovakya’yı bugünün siyasi haritasına yerleştiriyor.) 

McCain, 8 Temmuz’da, İran’a tütün ihracatında artış görüldüğünü ortaya koyan bir rapora bakıyor ve ekliyor: “Belki bu onları öldürmenin bir yoludur.” Neden sonra karısı Cindy’nin müdahalesiyle şu cümleyi sarf ediyor: “Sadece şakaydı.”

McCain, 18 Nisan’da da “Tahran’a ne zaman bir hava postası göndereceğiz?” şeklindeki bir soruya melodik bir yanıt veriyor. McCain, Beach Boys’un “Barbara Ann” adlı şarkısını yanıtına uyarlayarak sahnede şöyle mırıldanıyor: “Bombala, bombala, bombala... Bombala, İran’ı bombala.” 

Obama’nın amcası
Demokrat Parti’nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama ise 26 Mayıs’ta New Mexico’da yaptığı bir konuşmada amcasını yad ediyordu: “Auschwitz’e giren ve toplama kamplarını özgürleştiren ilk Amerikan askerlerinin arasında benim amcam da vardı.”
(Auschwitz’e girip kampları özgürleştirenler Amerikalılar değil, Sovyet askerleriydi.) 

Barack Obama 13 Mayıs’ta “Sadece belli miktarda onlardan (Arapça tercüman) var, hepsi Irak’talarsa onları Afganistan’da kullanmamız zorlaşıyor” dedi.
Afganları bir an için Arapça konuşturan Obama, hatasını hemen düzeltti.

Obama, 8 Mayıs’ta Kansas’taki hortumun ardından yaptığı açıklamada, “Bu hafta Kansas’ta bir trajedi yaşandı. 10 bin kişi öldü, tüm şehir harap oldu” dedi.
(Kansas’taki hortumda sadece 12 kişi hayatını kaybetmişti.)

Demokrat Parti’nin başkan adaylığını Obama’ya kaptıran Hillary Clinton’ın da 1996’nın Mart ayında yani first lady olduğu dönemde Bosna-Hersek’e “pusu ateşi” altında indiğine dair yaptığı açıklama, başkanlık seçim sürecine damgasını vuran ‘inciler’ arasında değerlendiriliyor. 

Yazarlar