Sağlık Adet Sonrası Ara Kanama Nedir? Adet Dönemi Dışındaki Ara Kanamalar Neden Olur?

Adet Sonrası Ara Kanama Nedir? Adet Dönemi Dışındaki Ara Kanamalar Neden Olur?

26.02.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Bazı zamanlarda kadınlarda görülen vajinal kanamalara, ara kanama ismi verilmektedir. Kanamaların varlığıyla bireyler, bu durumun sebeplerini araştırmaktadır. Bu durumun pek çok sebebi bulunmaktadır. Ara kanamalarda yapılacak tedavi metotları çok merak edilmektedir. Peki adet sonrası ara kanama neden olur? Adet sonrası ara kanama nedir? Adet dönemi dışındaki ara kanamalar neden olur? İşte, tüm detaylar.

Adet Sonrası Ara Kanama Nedir Adet Dönemi Dışındaki Ara Kanamalar Neden Olur

 Ara kanamalar; kadınlarda kimi zamanlarda meydana gelen vajinal kanamalar şeklinde isimlendirilir. Ara kanamalara dikkat edilmesi ve buna neden olan durumun bilinmesi sağlık açısından çok önemlidir. Bunun sebebi; bazı vaziyetlerde durumun ciddi gözükmemesi halinde çok ciddi problemlere yol açmasıdır. Adet döneminin dışında meydana gelen ara kanamalar, rahmin iç tabakasında ve rahim ağzında oluşan enfeksiyon türlerinden kaynaklıdır.

Haberin Devamı

 Adet Sonrası Ara Kanama Nedir?

 Adet dönemlerinin arasında lekeli kanların varlığı ya da ağır kanama fark edilmesi halinde test, tanı ve tedavi alternatifleri adına hekime görünmek mühimdir. Adet arasındaki kanama sebepleri ele alınacak olursak; rahim ağzında büyüme, kullanılan ilaçların yan etkisi, stresli bir hayat tarzı, vajinal kuruluk, düşük yapma, kanser hastalığı, hormon düzensizliği görülebilir.

 Ortalama olarak adet döngüsü 21 ile 35 gün aralığında gerçekleşmektedir. Adet döngüsü yani normal kanamalar, birkaç gün sürebilmektedir. Bu kanama dışında meydana gelen kanamalar anormal kabul edilmekte olup, türlü unsurlardan ötürü ortaya çıkabilir.

 Adet Dönemi Dışındaki Ara Kanamalar Neden Olur?

Haberin Devamı

 Adet döngüsü arasındaki anormal şekilde oluşan vajinal kanamalar; lekelenme, intermenstrüel kanama ve metroraji şeklinde isimlendirilir. Normal adet döngüsü dışındaki kanamaların pek çok sebebi olabilmektedir. Bu nedenler;

 - Gebelik komplikasyonları da ara kanamaya sebep olabilir. Gebelik komplikasyonlarının meydana gelmesiyle beraber ara kanama ortaya çıkabilir. Dış gebelik ve düşük yapmak gibi durumlar ara kanamaya neden olur. Dış gebelik, döllenmiş olan yumurtanın kendisinin fallop tüpüne yerleştirilmesiyle ortaya çıkmaktadır.

 - Adet dönemi dışında oluşan ara kanamalar, enfeksiyonlardan ötürü ortaya çıkarabilir. Türlü biçimlerde bulaşan enfeksiyon sebebiyle ara kanama meydana gelebilir.

 - Şeker hastalığı, aşırı kilo alma ya da kaybı, yabancı cismin vajinada bulunması, stres, tiroit bezi bozuklukları, ara kanama sebepleri içerisinde yer almaktadır.

 - Ara kanamalara neden olan bir başka neden kanserdir.

 - Hormon dengesizliğinin varlığı, ara kanamalara neden olabilir. Adet döngüsünde progesteron ve östrojen gibi hormonlar oldukça etkilidir. Bu hormonların dengesindeki bozulmalar, adeti etkiler. Yumurtalıklarda oluşan bu durum; doğum kontrol hapları, tiroit bezi sıkıntıları bu iki hormonu etkiler.

 - Rahim fibroidleri, ara kanamalara sebep olabilir.

Yazarlar