Sağlık Ağız İçi Beyaz Lezyonlar Neden Olur? Ağızdaki Beyaz Yaralar Nasıl İyileşir?

Ağız İçi Beyaz Lezyonlar Neden Olur? Ağızdaki Beyaz Yaralar Nasıl İyileşir?

18.03.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Çoğu insan hayatının belli dönemlerinde ağız yaraları yaşayabilir. Bu yaralar oldukça acı verici olması sebebi ile insanların yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Kişiler rahatlıkla yemek yiyemez. Hatta bazen konuşurken bile zorluk yaşayabilir. Ağız içi beyaz lezyonlar neden olur? Ağızdaki beyaz yaralar nasıl iyileşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ağız İçi Beyaz Lezyonlar Neden Olur Ağızdaki Beyaz Yaralar Nasıl İyileşir


Ağız içindeki beyaz lezyonlu yaralar aft ismi ile bilinmektedir. Bu yaralar dil, damak, diş eti, yanak gibi ağız içinde çeşitli bölgelerde oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler konuşurken, su içerken, yemek yerken oldukça zorlanırlar. Bu yaralar kimi zaman oldukça küçük boyutlu olsalar da bazen çok daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir.

Ağız İçi Beyaz Lezyonlar Neden Olur?

Ağızda oluşan beyaz yaralar aft ismi ile bilinir. bu yaralar aslında oral ülserdir. Bazen bir tane oluşurken bazen aynı anda birden fazla çıkarak insanları oldukça zorlayabilmektedir. Ağız içinde oluşan yaralar farklı sebeplerle çıkabilmektedir. Çoğunlukla da yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçer.

Sağlıksız yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, kişilerin bağışıklık sisteminin düşmesi gibi sebepler ağız yaralarının oluşumuna neden olabilmektedir. Bu yaraların çıkmasını istemiyorsak yediğimiz yiyeceklere dikkat etmeli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalıyız. Bunun yanında kişisel bakıma önem verilmemesi de ağızda bu tip yaraların çıkmasına neden olabilmektedir.

Ağız yaralarının bazı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

● Sağlıksız yiyecekler
● Stres
● Travma
● Sigara kullanımı
● Diş macunu
● C ve B12 vitamini eksiklikleri
● Düşük bağışıklık sistemi
● Çeşitli hastalıklar
Ağızdaki Beyaz Yaralar Nasıl İyileşir?

Ağızda oluşan yaralar herhangi bir tedavi uygulanmasa da yaklaşık bir hafta içerisinde iyileşmektedir. Bu gibi durumlar için doktora başvurulması durumunda doktor ağız gargarası ve antibiyotik tedavisine başlayabilir. Bu şekilde oluşan aftlar kontrol altına alınmış olur. Ağız yaralarını evde geleneksel yöntemler ile de gidermek mümkündür.

● Ağızda aft oluşması durumunda tuzlu su ile ağız içinin çalkalanması yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.
● Kabartma tozu az bir su ile macun şekline getirilerek yaranın üzerine sürülebilir.
● Limon suyu ile ağız içinin çalkalanması da bu tip yaralara iyi gelen bir başka yöntemdir.
● Aft çıkan yere siyah dut sürülmesi yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Yazarlar