Sağlık Akciğer Biyopsi Nedir? Akciğer İğne Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar?

Akciğer Biyopsi Nedir? Akciğer İğne Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar?

30.03.2021 - 17:07 | Son Güncellenme:

Çekilen akciğer filmi ya da tomografi sonrası herhangi bir akciğer hastalığı fark edilmesi ya da akciğer kanseri varlığından şüphelenmesi durumunda hızlı ve kesin tanı koyabilmek için akciğer biyopsisi yapılması gerekir. Akciğer biyopsi nedir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Akciğer Biyopsi Nedir Akciğer İğne Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar

 Akciğerde kitle oluşumu tespit edildiği zaman kitlenin bulunduğu bölgeye lokal anestezi uygulanması gerekir. İlgili bölgeden kalın iğne biyopsisi ya da ince iğne aspirasyon biyopsisi ile bölgeden doku parçaları alınır.

Haberin Devamı

 Akciğer İğne Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

 Akciğer iğne biyopsisi akciğer filmi ya da tomografisi çekilmesi durumunda herhangi bir akciğer hastalığından ya da akciğer kanserinden şüphelenilmesi durumunda yapılır. Bu işlem, bilgisayarlı tomografi ya da ultrason ile birlikte görüntüleme eşliğinde yapılır. Akciğer zarını delecek geniş bir iğne ile içinden geçirilen ondan daha ince bir iğne ile dokudan örnekler alınması gerekir. Bu sayede akciğer zarına hava kaçması da engellenmiş olur ya da hava kaçsa bile havanın boşaltılması sağlanır.

 Bu yöntem sayesinde akciğer kanseri erken evrede teşhis edilerek daha hızlı bir şekilde tedavi edilmeye başlanabilir. Çeşitli biyopsi yöntemi ile yapılan işlemler bölgenin durumuna göre farklılık gösterse de biyopsi işlemi genellikle yaklaşık olarak 15 dakika kadar sürer. İşlem sonrasında ise, işlem yapılan bölgeye dikiş atmaya gerek olmaz.

Haberin Devamı

 Akciğer Biyopsisi Ne İşe Yarar?

 Akciğer biyopsisi, vücutta hastalık ya da bir kitle olduğu düşünülen bölgeden doku örnekleri alınması için yapılan bir işlemdir. İşleme uygun farklı iğneler kullanılarak açık ameliyata gerek kalmadan doku örneklerinin toplanmasını sağlar. Hastalık olmasından şüphelenilen organlarda kitle olması durumunda biyopsi yöntemi ile görüntüleme yapılır ve kitlenin net bir şekilde yeri tespit edilir.

 Genellikle bölgeden alınan doku ya da tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesi yapılan bu işlem, inflamatuar, bazı enfeksiyonlar ve iltihaplı hastalıklarda da, hastalığın gidişatını ve evresini anlayabilmek için yapılır. Lokal anestezi yöntemi kullanılarak yapılan çeşitli biyopsi yöntemleri ile şüpheli bölgede bulunan lezyona iğne ile girilerek bölgeden küçük bir parça alınır. Bunun sonucunda kesin sonuca ulaşılabilmesi için patoloji laboratuvarına gönderilir.

Yazarlar