Sağlık Akciğer Su Toplaması (Plörezi) Nedir, Neden Olur? Akciğerin Su Toplamasının Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Su Toplaması (Plörezi) Nedir, Neden Olur? Akciğerin Su Toplamasının Belirtileri Nelerdir?

05.05.2021 - 15:37 | Son Güncellenme:

Akciğer su toplaması bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalık kişide ortaya çıktığı zaman pek çok belirtiyi de beraberinde gösterir. Akciğer su toplaması teşhisi konulan hastalar bu hastalığın detaylarını araştırmaktadırlar. Hastalığın önemli olup olmadığını merak edenlerin sayısı bir hayli fazladır. Akciğer su toplaması rahatsızlığı birçok kişide görülür. Peki akciğer su toplaması nedir? Akciğerde su toplanması neden olur? Akciğerin su toplamasının belirtileri nelerdir? İşte akciğer su toplaması ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.

Akciğer Su Toplaması (Plörezi) Nedir, Neden Olur Akciğerin Su Toplamasının Belirtileri Nelerdir

Akciğer su toplaması plorezi olarak da tıp dilinde adlandırılmaktadır. Kişide pek çok belirti ile ortaya çıkmaktadır. Gündelik hayatı önemli ölçüde etkileyen bir akciğer hastalığıdır. Akciğer hastalıkları arasında en önemli sayılabilecek hastalıklardan biridir.

Haberin Devamı

 

 Akciğer Su Toplaması (Plörezi) Nedir?

 Akciğer su toplaması plörezi göğüs boşluğunda yer alan ve burada akciğerin dış kısmında bulunan bir bölgede ki yer alan hastalıktır. Burada sıvı birikmesi sonucu akciğerler önemli ölçüde tahribata uğrar. Plörezi akciğer için en önemli zarlardan bir tanesi olup bu bölgede yer alan su toplanması durumunda akciğerin normal çalışma kapasitesi de bozulmuş olur. Bu hastalığı tetikleyecek olan pek çok faktör de bulunmaktadır. Bu bölgede sıvı artışı sonucunda akciğerlerde de sıvı birikimi olur.

 

 Akciğer Su Toplaması (Plörezi) Neden Olur?

 1) Verem Hastalığı

 Akciğerdeki en büyük su toplanmasının nedenleri arasında verem hastalığı gelmektedir. Verem hastalığı geçmişte en ölümcül olan hastalıklardan bir tanesiydi. Bundan dolayı verem hastalığına yakalanmış olan kişilerde akciğer su toplanması da gerçekleşmektedir. Gereğinden fazla olarak plörezi zarından sıvı birikmesi oluşmaktadır. Bundan dolayı da akciğerlerde sıvı birikmesi fazlalaşır. Aynı zamanda plevra duvarı da bu hastalıktan dolayı önemli ölçüde zayıflamıştır.

Haberin Devamı

 

 2) Zatürre

 Zatürre en sık karşılaşılan üst solunum yolu hastalıklarından bir tanesidir. Üst solunum yolu hastalıklarından biri olan zatürre ilerlediği durumlarda akciğerde su toplaması gerçekleşebilir. Bundan dolayı Plörezi zarı ve çeperi bu durumdan etkilenir. Bu şekilde su toplama gerçekleşir.

 

 3) Akciğer Embolisi

 Akciğer embolisi de yine önemli sayılabilecek akciğer hastalıkları arasındadır. Akciğer embolisinin bir doğal etkeni olarak akciğerlerde su toplanması görülür. Bu önemli sayılabilecek bir durum olup kişiyi ölüme kadar götürebilen faktörleri doğurabilmektedir.

 

 Akciğerin Su Toplamasının Belirtileri Nelerdir?

 1) Nefes Darlığı

 Akciğer su toplaması yani plörezinin bir doğal etkeni olarak nefes darlığı görülür. Nefes darlığı özellikle geceleri de ortaya çıkmaktadır. 

 

 2) Ciltte Döküntüler

 Ciltte döküntüler de yine akciğer su toplamasının belirtileri arasındadır.

Yazarlar