Sağlık Akıllı Lens Nedir? Göz İçi Akıllı Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır, Riskli Midir?

Akıllı Lens Nedir? Göz İçi Akıllı Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır, Riskli Midir?

13.03.2021 - 10:39 | Son Güncellenme:

Katarakt hastalarının tedavisinde önceden doğal lens çıkarılarak yakını ya da uzağı net görebilmesi için tasarlanan tek odaklı lenslerden birisi kullanılıyordu. Ama bu durumda hastanın gözlük kullanması zorunlu bir hal alıyordu. Günümüzde çok odaklı lenslerin kullanılması, görüş bozukluklarını düzeltmeye yarayarak görüşü olabildiğince doğal bir hale getiriyor. Akıllı lens nedir? İşte, tüm detaylar.

Akıllı Lens Nedir Göz İçi Akıllı Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır, Riskli Midir

Çok odaklı lensler, iki ya da üç odaklı olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanmıştır. Akıllı lens olarak bilinen üç odaklı lensler, hastaların tedavisinde kullanıldığı zaman tedavi sonrasında hastaların gözlük kullanmaya ihtiyacı kalmaz. 

Haberin Devamı

 Göz İçi Akıllı Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Riskli midir?

 Akıllı lens yerleştirme ameliyatı, katarakt ameliyatı gibi uygulanan bir cerrahi işlemdir. Normal katarakt ameliyatı nasıl yapılıyorsa akıllı lens yerleştirme işleminde de aynı adımlar uygulanır. Her bir göze ayrı günlerde sadece 10 dakika sürecek bir işlem ile akıllı lens koyulur. Gözler göz damlarında gözü uyuşturacak göz damlası damlatılır. Bu işlem için hastanede yatma, anestezi ya da bayıltma söz konusu değildir.

 Katarakt ameliyatında göz içinde bulunan doğal lens çıkarılarak hastanın görmesini iyileştirecek bir lens yerleştirilir. Ama akıllı lens yerleştirme işleminde farklı olarak standart yani sadece uzağı gösteren, yakını görmek için gözlük gerektiren lens yerleştirme işlemi yerine akıllı lens adı verilen yakını ve uzağı gösteren akıllı lensler yerleştirilir. Göz içi akıllı lens uygulaması, riskli bir operasyon değildir.

Haberin Devamı

 Akıllı Lenslerin Avantajları Nelerdir?

 Akıllı lens, çok odaklı bir tasarım ile yakın, uzak ve orta mesafeli odaklama özelliklerine sahip olan lenslerdir. Katarakt ameliyatında kullanılan lens ömür boyu gözün içinde kalır. Titizlikle uygulanan akıllı lensler, ortalama 10 dakika süren bir işlem sayesinde dikişsiz olarak uygulanarak uzak ve yakını görme problemlerine en basit bir şekilde çözüm bulunuyor. Akıllı lens takılan kişinin göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı sadece bir defa uygulanır ve bir daha gözde katarakt oluşmaz. 

 Akıllı Lensler Neden Önemli?

 Gözlerinden rahatsızlığı olmayan kişiler, sürekli gözlük kullanmanın gerekliliği ya da bazı insanların yaşadıkları görme problemlerinin insan psikolojisi üzerindeki etkisini çok iyi anlamayabilir. Günümüzde insanlar akıllı lensler ile geçirdikleri ameliyatlar sonrasında gözlerinin net bir şekilde görebilmesi için önemli adımlar atıyor.

 Ömürlük olan bu lenslere bir daha herhangi bir işlem yapmak gerekmiyor. Bu lensler, aynı zamanda ara mesafeleri görmek de kolaylık sağlıyor. Uzak ya da yakın olarak tanımlanmayan mesafelerin net bir şekilde görülebilmesi için doktorlar akıllı lens kullanımını öneriyor.

Yazarlar