03.03.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:
Hastalığın teşhis edildiği andan itibaren tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastalığın tam olarak tedavisi bulunmamış olmasına rağmen, ilaç tedavisi ile seyri yavaşlatılabilir.
Alzheimer Nedir?
Demans olarak bilinen hastalık, özellikle 60 yaş üstü kişilerde görülmektedir. Nörolojik bir rahatsızlık olan Alzheimer’ın başlangıç aşamasında basit unutkanlıklar olarak kendini gösterir. Fakat zaman içerisinde tüm bilgiler silinmeye başlar. Kişi en temel ihtiyaçlarını bile yalnız karşılayamaz noktaya gelebilir ve başkalarının desteğine ihtiyaç duyar.
Alzheimer’da beyin hücreleri kaybolur ve hafızadaki bilgiler silinir. Kişinin sağlıklı kararlar veremediği ve düşünce karışıklığı yaşadığı gözlemlenir. Hastalık evreler halinde ilerler. Her evrenin süresi kişiden kişiye değişmektedir. İleri evrelerde kişiler en yakınlarını bile tanıyamaz ve kişilerle iletişim kuramaz noktaya gelirler.
Alzheimer Hastalığı Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?
Alzheimer hastalığı bazı belirtiler vermeye başladıktan sonra, kişilerin tedaviye başlaması doğru olacaktır. Hastalığın ilk aşamaları farkına varılmayacak kadar ufak unutkanlıklarla başlar. Alzheimer ile ilgili yaşanan belirtiler şunlardır;
Kişi bulunduğu ortanı tanımaz ve yabancı hisseder
Davranışlarında değişiklik gözlemlenir. Saldırgan, şüpheci davranış kalıpları gösterir.
Hayali durumlar yaratabilir.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamaz
Yaptığı veya söylediği şeyleri inkar eder.
Konuşma ve iletişim yeteneğini kaybeder
Adres bilgilerini unutur
Aşırı kaygılı duygu durumu yaşar
Bu belirtiler zaman içerisinde giderek ağırlaşır. Kişi kendisiyle ile ilgili bilgileri hatırlayamaz noktaya gelebilir. Sürekli bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu dönem hasta ve hasta yakınları için kolay bir dönem değildir. Hastalığın iyileşmesi veya geriye dönüşü mümkün değildir.
Alzheimer nedenleri nelerdir?
Alzheimer’ın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Hastalık üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Hastalığın ortaya çıkışını tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır;
Genetik faktörler
60 yaş üzeri olmak
Herhangi bir kafa travması yaşamış olmak
Sürekli yaşanan uyku problemleri
Hareketsiz bir yaşam sürmek
Tip 2 diyabet hastalığı geçirmiş olmak
Dengesiz ve yetersiz beslenme
Ağır bir travma yaşamak
Cinsiyet olarak bakıldığında, kadınlarda Alzheimer hastalığının görülme oranının erkekler göre daha fazla olduğu belirtilmektedir.
Alzheimer Testi Nasıl Yapılıyor?
Alzheimer hastalığını teşhis edebilmek adına yapılan kesin sonuçlu bir test yoktur. Nöroloji bölümüne başvuran hastalara bir dizi tetkik yapılır. Nöroloji uzmanları, hastanın geçmiş bilgilerini dinlerler. Genetik yatkınlık ile ilgili bilgileri toparlarlar. Bazı taramalar yapılır. MR, Tomografi ve ultrason ile teşhis koyma yolu izlenir.