Sağlık Amok Ne Demek? Amok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Amok Ne Demek? Amok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

11.09.2021 - 00:18 | Son Güncellenme:

Amok sözcüğü son yıllarda sık sık duyulmaya başlandı. Amok sözcüğü ile televizyonlarda, dergilerde ve kitaplarda da karşılaşmak mümkündür. Sosyal medya kullanımın gelişmesi ile birlikte amok sözcüğüne farklı sosyal mecralarda denk gelmek de olanaklıdır. Bu sebeple de amok sözcüğünün ne anlam ifade ettiği pek merak edilmektedir. Amok ne demek? Amok hastalığının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte sizlere amok kavramı hakkında merak edilen bilgileri derledik.

Amok Ne Demek Amok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Amok, bir psikiyatrik hastalıktır. Bazı başka hastalıklara göre daha az bilinen bir psikiyatrik rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Amok Ne Demek? 

Amok, bir hastalığın adıdır. Psikiyatrik bir hastalık olan amok geç fark edilen ağır bir hastalıktır. Teşhis konulması da tedavisi de zorlu bir süreçtir. Amok sözcük anlamı olarak "cani, öldüren, hiddetli" gibi anlamları içerir. Tüm dünyada amok hastalığı genellikle ağır yaşam koşullarının sürdüğü Porto Riko, Filipinler, Malezya ya da Orta ve Güneydoğu Asya gibi ülkelerde görülmektedir.

Amok Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Amok hastalığı, İngilizcede "Running Amok" olarak tarif edilir. Amok hastalığında kişide aniden başlayan hiddet ve saldırganlık, cinnet atakları görülür. Amok hastasının genellikle yaralama, cinayet ve darp gibi olaylara karıştığı gözlenmektedir. Cinnet atakları öncesi ağır depresyonda görülmektedir.

Haberin Devamı

Teşhis süresi de zahmetli ve uzun bir süreçtir. Ancak esas tedavi aşamasında yoğun ve uzun süreli bir dönem başlamaktadır. Amok hastasının ailesi ve çevresi ile de iletişimde olmak tedavinin bir parçasını oluşturmaktadır. 

Amok Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Amok hastalarının tedavisi de psikoz ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarda uygulanan tedavi gibidir. Çünkü amok hastalığının da bu hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Genellikle 6-8 hafta süren bir yatak tedavisi uygulanır. Bu süreçte antidepresan da dahil uygun ilaç tedavisi verilir. Ayrıca bu psikologlar tarafından bilişsel tedavi de uygulanır.

Yazarlar