Sağlık Amyotrofik Lateral Skleroz (Als Hastalığı) Nedir? Als'nin Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Amyotrofik Lateral Skleroz (Als Hastalığı) Nedir? Als'nin Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

26.03.2021 - 12:21 | Son Güncellenme:

Tedavisi henüz bulunamayan bir hastalık olarak nitelendirilen ASL için hala pek çok araştırma yapılmaktadır. Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen ALS ile ilgili olarak hastalığın tedavisine yeni yaklaşımlara kapı açan Kanadalı araştırmacılar, önemli bir keşif yaptılar. Peki, ASL nedir, belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Amyotrofik Lateral Skleroz (Als Hastalığı) Nedir Alsnin Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Lou Gehrig hastalığı ya da motor nöron hastalığı olarak da bilinen amiyotrofik lateral skleroz istemli kas hareketini kontrol eden sinir hücrelerini yok eden ilerleyici, dejeneratif bir hastalıktır.

Haberin Devamı

 ASL Nedir?

 Genel olarak, ALS iki yoldan biriyle kategorize edilir: Üst motor nöron hastalığı beyindeki sinirleri etkilerken, alt motor nöron hastalığı omurilikten ya da beyin sapından gelen sinirleri etkiler. Her iki durumda da motor nöronlar hasar görür ve sonunda ölür. Teşhisten sonraki ortalama yaşam beklentisi iki ila beş yıldır, ancak bazı hastalar yıllarca hatta on yıllarca yaşayabilir. ALS'yi durdurmanın ya da tersine çevirmenin bilinen bir tedavisi yoktur.

 ALS'li her kişi, ölen farklı oranlarda üst ve alt motor nöronları deneyimler. Bu, kişiden kişiye değişen semptomlarla sonuçlanır. Hastalık ilerledikçe, zaman geçtikçe daha fazla sinir hücresini etkiler. Kas dokuları bozulduğunda, kaslar zayıflar ve kişinin uzuvları daha ince görünmeye başlayabilir. Bununla birlikte, kaslar da spastik hale gelebilir. Vücudun bazı bölgelerinde kas tonusunun artmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

 ALS'nin Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 ALS'nin ilerleme hızı gibi kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir. ALS'li tüm bireyler aynı semptomları ya da aynı ilerleme dizilerini görülmez. Bununla birlikte, ALS'li tüm insanlar; ilerleyici kas güçsüzlüğü ve felç yaşayacaktır. Yaygın semptomlar;

El, kol ya da bacak kaslarında güçsüzlük

Kol ve bacak kullanımında bozulma

Özellikle ellerde ve ayaklarda olmak üzere kasların seğirmesi ve krampları

Konuşmayı, yutmayı ya da nefes almayı kontrol eden kaslarda güçsüzlük

Yavaş ya da geveleyerek konuşma ve sesi yansıtmada zorluk bilinen semptomlardandır.

 Daha ileri aşamalarda, ALS nefes darlığına ve nefes alma ve yutma güçlüğüne neden olur. Beyin ve omurilikteki motor nöronların bozulmasının neden olduğu progresif nöromüsküler bir hastalık olan ALS için herhangi bir tedavi ya da etkili tedavi yoktur.

Yazarlar