Sağlık Anason Çayının Faydaları Nelerdir? Anason Çayı Nasıl Yapılır, Nasıl Demlenir?

Anason Çayının Faydaları Nelerdir? Anason Çayı Nasıl Yapılır, Nasıl Demlenir?

11.03.2021 - 11:46 | Son Güncellenme:

Maydanozgiller familyasına ait olan anason, kokusuyla bilinen ve ilaç yapımında kullanılan oldukça şifalı bir bitki olarak tanımlanabilir. İnsanlar açısından oldukça uzun senelerden beri çay ve baharat şeklinde kullanılmaktadır. Günümüzde ise yağının, bitkisinin ve çayının birden fazla faydası vardır. Peki, anason çayı faydaları nelerdir? Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayı nasıl demlenir? İşte ayrıntılar...

Anason Çayının Faydaları Nelerdir Anason Çayı Nasıl Yapılır, Nasıl Demlenir

Anason bitkisinde; hem B grubundaki vitaminler hem de C vitamini bulunur. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, sodyum ve çinko mineralleri de anasonda bulunan minerallerdir. Anason çayı çok sık tüketilmekte olup, sağlığa pek çok yararı bulunur. Anasonun yaprağı kurutulup, çay yapılır. Anason çayı bilhassa yatıştıran özelliğiyle bilinir. Anason çayı, lohusalık döneminde çok tüketilen bir çaydır. 

Haberin Devamı

 Anason Çayının Faydaları Nelerdir? 

 Anason çayının, insan sağlığı açısından birden fazla faydasının bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu faydalar aşağıdaki gibi sıralanacaktır,

 - Kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur.

 - Sindirim sisteminin rahatlamasına destek olur.

 - Solunum yollarını temizler. Astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların olumsuzluklarını en aza indirmeye destektir.

 - Anason çayının yemeklerden sonra ve yatmadan önce içilmesiyle, uyku bozuklukları düzenlenir.

 - Balgam sökücü olduğundan öksürüğü keser.

 - Mide ülserini tedavi etmede başarılıdır. 

 - Zihinsel yorgunluğu giderir.

 - Arka arkaya gelip geçmeyen hıçkırıkların dindirilmesinde faydalıdır.

 - Migren ağrısının şiddetini en aza indirger.

Haberin Devamı

 - İştahsızlık sorununu giderir.

 - Anne sütünü arttırır.

 - Anason ağrı kesici özelliğiyle bilinir.

 - Anason çayının hekim kontrolünde kullanılması dahilinde bebeklerde gaz sorununu çözer.

 - Uyuz, sedef gibi hastalıklara iyi gelir.

 - Kusma, ishal gibi sorunları çözer.

 - Nefes darlığının olumsuz etkilerini düzenler.

 Anason Çayı Nasıl Yapılır?

 Kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin, bu çayı tüketmeden önce hekime danışmalarında yarar bulunur. Bunun dışında anason çayının yapılabilmesi için bir su bardağı kaynar su içerisine bir çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı ilave edilir. Su kaynadıktan hemen sonra anasonu eklemek oldukça önemlidir. Anason çayı, ne kadar demlenirse tadı o kadar belli olur. 

Anason Çayı Nasıl Demlenir? Anason çayını; 5 dakika kadar demlemek yeterli olacaktır. Ancak anason çayı, ne kadar fazla demlenirse tadını o kadar verir. Anason çayının damak zevkine göre demlenmesi doğru olacaktır. Bu şekilde de anason çayının faydalarından yararlanılabilir. 

Anason Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Anason genel olarak tohumları kullanılan ve çay şeklinde tüketilen bir bitki türüdür. Çay; öksürük ve nefes darlığı başta olmak üzere birden fazla konuda fayda sağlamaktadır. Yemekten sonra içilen anason çayı, gaz problemini çözer. Anasonun başka kullanım alanları ise aşağıdaki gibi olacaktır; 

Haberin Devamı

 - Tohumları kaynatılarak elde edilen su, cilt bakımı açısından kullanılarak fayda sağlanabilir.

 - Et yemeklerinde kullanılan anason, ete daha fazla lezzet verir.

 - Ağız kokusunun giderilmesi adına; 250 gram bal, 5 gram anason ve 5 gram çörek otu karıştırılarak kür yapılır. Macun haline getirilmiş olan karışım, her gün bir çorba kaşığı tüketilmelidir. 

 - Anne sütünün arttırılması adına; 500 gram bal, 20 gram susam ve 10 gram anason bir araya getirilir. Macun haline getirilen karışım, gün içerisinde 3 çorba kaşığı tüketilmelidir.

Yazarlar