Sağlık Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Anjiyo Riskleri Nelerdir, Ölüm Riski Var Mı?

Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Anjiyo Riskleri Nelerdir, Ölüm Riski Var Mı?

05.03.2021 - 13:08 | Son Güncellenme:

Anjiyo günümüzde bazı hastalıklarda sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Bu nedenle nasıl yapıldığı ve herhangi bir riskinin olup olmadığı sıklıkla araştırmaktadır. Peki anjiyo nedir, nasıl yapılır? Anjiyo riskleri nelerdir, ölüm riski var mı? Sizlere anjiyo hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır Anjiyo Riskleri Nelerdir, Ölüm Riski Var Mı

Anjiyo tam adı ile Anjiyografi işlemi vücuttaki damarların röntgen ışınlarının altında bir tür boya maddesinin kullanılması ile incelenmesi işlemidir. Bu işlem bazı hastalıklarda özellikle kalp ile ilgili sorunlarda uygulanan bir işlemdir.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo koroner arter hastalığı olan kişilerde gerekli durumlarda yapılması zorunlu bir işlemdir. Röntgen ışınları ile birlikte damarların incelenmesi işlemi olan anjiyo laboratuvarlarda eğitim almış doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bu işlem hastanın sırt üstü yatması ile yapılır. Kasık veya el bileğindeki atardamarlar aracılığı ile önce özel bir kılıf ve daha sonra kateter damar içerisine iletilerek yapılır.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo özel donanımlı laboratuvarlarda ve bu alanda eğitimli doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bu işlem esnasında hasta uyanık kalır. Anjiyo işlemi doktorlar tarafından şu şekilde yapılır:

- Anjiyo esnasında ilk olarak hasta sırt üstü yatırılır.
- Kalp ritmi, tansiyon ve kandaki oksijen düzeyi gösterilen makineye bağlanılır.
- Bu işlem hastanın kasık ve el bölgesinden yapılmaktadır. İşlemin uygulanacağı bölge iyotlu antiseptik solüsyon ile temizlenir ve steril bir hale gelir.
- Daha sonra hasta üzeri steril bez ile örtülür.
- Kateterinin gireceği bölge ilaç ile uyuşturulur.
- Atardamarlara özel bir iğne ile girilir ve giriş yerine sheat adı verilen bir kılıf yerleştirilir.
- Kılıfın üzerinden kateter denilen ince boru kalbin atar damarlarına kadar iletilir.
- Bu kateter ile kontrast madde kalbe ulaştırılır.
- Röntgen ışınları aracılığı ile kalp çalışıyor iken damarlardan görüntü alınır ve bu görüntü dijital ortamlarda kayıt edilir. Daha sonra doktorlar tarafından da incelenebilir.

Anjiyo Riskleri Nelerdir?

Anjiyo işlemleri bu konuda doktorlar tarafından özel donanımlı laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu sebeple oldukça güvenli, bir işlemdir. Anjiyo ile oluşabilecek bazı komplikasyonlar bulunur. Bu komplikasyonlar şunlardır:

- Kontrast maddeye karşı alerji
- Kasık veya el bileği bölgesindeki katater giriş yerinde ağrı ve şişlik oluşabilir.
- Giriş bölgesinde enfeksiyon
- Kalp ritim bozuklukları
- Geçici kalp pili gereksinimleri
- Kalp krizi veya felç
- Damar hasarına göre kanamalar

Anjiyoda Ölüm Riski Var mıdır?

Anjiyoda ölüm riski en çok merak edilen konulardan birisidir. Anjiyoda ölüm riski vardır. Fakat anjiyoya bağlı ölümler genellikle sık görülmez.

 

Yazarlar