Yemek Antep Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Antep Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

08.08.2021 - 12:44 | Son Güncellenme:

Peynir çeşitleri kahvaltılarda, böreklerde ve diğer yiyeceklerde kullanılan aynı zamanda sevilen besin ögesidir. Bilindiği gibi peynir bir süt ürünüdür. Bu yüzden bu isim aslında çok fazla çeşitlilikte yer alan aroma, yapı, şekil, tat ve süt ürünü için kullanılan genel bir addır. Antep peyniri de yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Antep peyniri nedir, nasıl yapılır ve içinde hangi malzemeler vardır detayları ile derledik.

Antep Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Dünyada ortalama olarak üç bin çeşit peynirin varlığından söz edilmektedir. Türkiye ülkesi de peynir çeşitleri konusunda zengin bir ülkedir. Bu yüzden bizim ülkemize peynir cenneti de denmektedir. Antep peynirini bu bağlamda pek çok insan tarafından mutlaka duyulmuştur. Özellikle de Antep ilinde yaşayanlar belki de sadece bu peyniri yemektedir. 

Haberin Devamı

 Antep Peyniri Nedir?

 Antep peynirini anlayabilmek için öncelikle Antep ilini biraz tanıyalım. Antep ilinin uzun ismi Gazi Antep olarak geçmektedir. Bu il Türkiye ülkesinin Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Antep gerek coğrafi konumu gerek kültürel zenginliği gerekse yöresel lezzetleriyle bilinmektedir. Aynı zamanda bu özelliklerini görmek isteyen binlerce turisti de her sene misafir etmektedir. 

 Gazi Antep ilinde ve yöresinde üretimi olan genel anlamda keçi, koyun sütünden yapılan yöresel peynir çeşidine Antep peyniri denmektedir. 

 Antep ilinde bahar aylarında koyun ve keçi sütü bol miktarda bulunmaktadır. Bunun nedeni ilin coğrafi konumunun bu hayvanları yetiştirmeye müsait olmasıdır. Bu yüzden Antep peyniri daha çok bahar aylarında bu ilde çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Antep peyniri bahar aylarında salamura peynirin satın alınmasıyla tuzsuz olacak şekilde yıl boyunca tüketilmektedir. 

 Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

 Antep peyniri yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılmaktadır. Bu peynirin görüntüsü kaşar peynir gibi dilim yapılmaya müsait topak yani yuvarlak şekildedir. Antep peyniri yörede kelle veya pişken olarak da isimlendirilmektedir. 

 Bu peynirin tuzsuz olan cinsi yemek ve tatlılarda kullanılır. Salamura olarak yapılan türü de kahvaltılarda tüketilir. 

 Antep peyniri yapılışı şöyledir:

Keçi sütü ya da koyun sütü sağıldığı yerde kimyasal maya veya incir sütü ile mayalanmaktadır. 

Bu süt bir ya da iki saat bekletilmektedir. Bunun nedeni sütün pıhtılaşmasını sağlamaktır.

Yazarlar