Sağlık Aort Yetmezliği Nedir, Neden Olur? Aort Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aort Yetmezliği Nedir, Neden Olur? Aort Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

09.09.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

AORT yetmezliği nedir, neden olur? AORT yetmezliği belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Aort yetmezliğinin tanısı nasıl konur? Doktor hangi teşhis ve tedavi yöntemlerinden yararlanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aort Yetmezliği Nedir, Neden Olur Aort Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Aort kapağı tamamen kapanmadığında ve böylece kanın ters yönde akmasına izin verdiğinde, sol ventrikül aşırı yüklenir ve sonunda başarısız olur. Buna aort yetmezliği denir.

Haberin Devamı

Aort Yetmezliği Nedir?

Aort yetersizliği, aort ile sol ventrikül arasındaki kapakçıkların işlev bozukluğundan oluşan yaygın bir kapak hastalığıdır. Aort kapağı tamamen kapanmıyor. Sol ventrikülden aorta atılan kan bu nedenle geri akabilir ve sol ventrikülün çalışmasını aşırı yükleyebilir ve bu da bu yetersiz kanı dışarı atmalıdır. 

Bu durumla karşı karşıya kalan ventrikül adapte olur ve hacim olarak artar. Bu kademeli yaratan bir sol ventrikül yetmezliğini ortaya çıkarıyor.

Aort Yetmezliği Neden Olur?

Aort yetmezliği birden fazla hastalığa sekonder olabilir. Bazı ülkelerde Osler endokarditi, ateroskleroz, sifiliz, aort diseksiyonu, konjenital malformasyon, göğüs travması, ankilozan spondilit, otoimmün hastalıklar, romatizmal ateş gibi hastalıklar hastalarda görülür.

Haberin Devamı

Aort sızıntısının önemi ve bunun sol ventrikül işlevi üzerindeki etkisi, sunulan tedavi seçeneklerinde belirleyici olacaktır.

Aort Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Genellikle durum gizlidir ve nefes darlığı ve göğüs ağrısına kadar keşfedilmez. Bazı durumlarda, efor sırasında ve ardından istirahat sırasında ateş, çarpıntı ve hatta yorgunluğa neden olabilir. Aort yetersizliği şiddetli ise kalp yetmezliğine, bacak ödemine, şiddetli solunum güçlüklerine ve aşırı yorgunluğa neden olabilir. 

Klinik belirtiler ve ekokardiyografi, aort yetmezliğinin teşhisi ve izlenmesinin temelidir.

Çoğunlukla ve uzun süre semptom olmaksızın keşif, tıbbi konsültasyon sırasında gizli bir kalp üfürümünün gözlemlenmesiyle yapılır. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, anjina pektoris ve hatta muhtemelen hafif bilinç kaybı ile birlikte rahatsızlık ilk belirtilerdir. Sol ve bazen sağ kalp yetmezliği veya anjinanın pulmoner belirtilerinin varlığı acil bir duruma işaret eder. 

Aort Yetmezliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Başlangıçta tıbbi tedavi, kardiyak dekompansasyon durumunda cerrahi hale gelebilir.

Dekompansasyon belirtilerinin olmaması durumunda, tıbbi tedavi önermek gerekli değildir. Bu durumda tedavi, kardiyak dekompansasyondur ve klinik belirtilerin ciddiyetine göre uyarlanır. Cerrahi tedavi, aort kapağının ekstrakorporeal dolaşım altında bir protez ile değiştirilmesinden oluşur.

Yazarlar