Sağlık Apraksi Nedir, Neden Olur? Apraksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apraksi Nedir, Neden Olur? Apraksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 00:36 | Son Güncellenme:

İnsanların birbirleriyle anlaşabilmesi için ihtiyaç duyduğu ana unsur dildir. Eğer dil olmasaydı insanlar birbirleriyle iletişim kuramazlardı. Günümüz dünyasında konuşulan onlarca dil bulunmaktadır. Her dil kendi içerisinde farklı şekilde gelişmiştir. İnsanlığın temel ihtiyaçları arasında sayılan dil, bazen bireylerin fiziksel gelişimlerindeki olumsuzluklar nedeniyle gelişemeyebilir. Bu durumlardan birisi de apraksidir. Apraksi nedir, neden olur? Apraksi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Apraksi Nedir, Neden Olur Apraksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Dil, gelişimin öncül unsurlarından birisidir. İnsanlar arasında iletişimi sağlayan dil, aynı zamanda medeniyetler oluşturmak için de gerekli bir araçtır. İnsanlar doğdukları ilk anda olmasa bile belli bir yaşa geldikten sonra sürekli olarak dili öğrenir ve bu aracı etkili bir şekilde geliştirebilir. Bu gelişim esnasında bazı bireylerde problemler oluşur. Bu problemlerden birisi de apraksidir.

Haberin Devamı

Apraksi Nedir, Neden Olur?

Apraksi Yunanca kökenli bir kelimedir. Hareket etme ve fiziksel isteği olmasına rağmen, bu isteği gerçekleştirecek yeteneklerin kaybı olarak adlandırılır. Yani bir nevi nörolojik (sinirsel) bozukluktur. Bir tür konuşma bozukluğu olarak dilimize geçen apraksi, beynin konuşma eylemi için aracı olan dil, çene, dudak gibi organlarını hareket ettirme konusunda problem yaşamasından kaynaklıdır. Bu hastalık genel olarak çocuklarda görülmekle birlikte, bazı travma ve inme gibi nedenlerden dolayı yetişkinlerde de görülebilir.

Apraksi, çıkarılmak istenilen seslerin, kelimelerin ve cümlelerin söylenmesinde zorluk çekildiği anlamına gelmektedir. Apraksi ciddi anlamda konuşma anlaşılırlığını düşüren ve konuşma eylemini olumsuz anlamda etkileyen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Apraksi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Apraksinin belli başlı bazı belirtileri bulunmaktadır. Eğer bu belirtiler çevrenizdeki herhangi bir çocuk ya da yetişkinde bulunuyorsa dikkat edilmeli ve hemen en sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sağlık kuruluşunda bulunan Dil ve Konuşma Terapistinin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca terapistin gerekli görmesi halinde bu sorunu yaşayan bireylere haftalık 3-5 kez yoğun konuşma terapi seansları düzenlenir. Apraksi belirtilerini sıralayacak olursak;

-Sözcük aynı olsa da her zaman aynı şekilde söylenemez.

-Yanlış hece ya da vurgu kullanılır.

-Cümle kurmaya çalışılırken kelimeler arasında sıkça duraksamalar görülür.

-Özellikle ünsüz sözlerin söyleminde yanlış kullanımlar meydana gelir.

-Kurulacak olan cümlelerin uzunluğuna göre ağızdan çıkan sesler daha çok anlamsızlaşır.

Yazarlar