Sağlık AŞİL TENDONU NEDİR, nerede bulunur? Aşil tendonu kopması/yırtılması tedavisi ne kadar sürer?

AŞİL TENDONU NEDİR, nerede bulunur? Aşil tendonu kopması/yırtılması tedavisi ne kadar sürer?

06.05.2022 - 18:11 | Son Güncellenme:

Aşil tendonu kopması, genellikle sporcuların karşılaştığı bir sorundur. Aşil, ayak bileğinin arkasında toğuğa bağlıdır. Survivor'da da sıklıkla yaşanan aşil tendonu kopması nedir, nasıl olur ve tedavisi ne kadar sürer?

AŞİL TENDONU NEDİR, nerede bulunur Aşil tendonu kopması/yırtılması tedavisi ne kadar sürer

Aşil tendonu, insan vücudundaki en güçlü ve en geniş tendon olarak bilinir. ayrıca insan vücudunda en çok travma geçiren tendondur. Çoğunlukla sportif aktiviteler sırasında yaşanır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. İşte, aşil ve aşil tendonu kopması hakkında detaylar...

Haberin Devamı

AŞİL NEDİR?

Aşil tendonu, bacağın baldır kaslarının büyük tendonu, ayak bileğinin arkasında topuğa tutunur. Gastroknemius ile soleus kaslarının tendinöz kısımlarının birleşmesiyle oluşur .

AŞİL TENDONU KOPMASI NASIL OLUR?

Aşil tendonunun kopmasına tıpta "Aşil Tendon Rüptürü" denmektedir.

Aşilde tam ya da kısmi kopma olabilir. Tam kopmaları anlamada Thompson Testinden faydalanılabilir.

Bu testte baldır bir elle sıkılır. Normalde bu sıkma işlemiyle ayak bileğinin hareket etmesı gerekir. Ancak tam kopma gerçekleştiyse bilek hareket etmez. Kesin teşhis için hastanede MR çekilmesi gerekir.

AŞİL TENDONU KOPMASI TEDAVİSİ

Aşil için ameliyat sonucu tendon tamiri yapılabilmektedir. 6 ile 10 hafta kadar uzun bacak alçısı uygulanmakta ve fizik tedavi sonucunda tendon iyileştirilmektedir. Uzun zaman alan tedavi süreci nedeniyle spor aktivilerine ve normal hayat aktivitelerine dönüş geç olmaktadır.

Haberin Devamı

Akut aşil tendon yırtıklarının tedavisi üç ana başlık altında toplanabilir: konservatif (nonoperatif), açık cerrahi, ve perkütan cerrahi. Üzerinde geniş ölçüde mutabakat sağlanmış bir tedavi protokolü olmaması nedeniyle, aşil tendon yırtıklarına yaklaşım halen cerrahın ve hastanın tercihine
göre belirlenmektedir.

Konservatif tedaviyi savunanlar günümüzde halen mevcuttur, fakat operatif yöntemler son iki dekaddır, özellikle sporcular, genç yetişkinler, ve tedavisi gecikmiş aşil tendon yırtığı olan hastalarda tercih edilmektedir.

 

Yazarlar