Sağlık Ateş Düşürücü Nedir? En Etkili Ateş Düşürücü Yöntemler Ve Besinler Nelerdir?

Ateş Düşürücü Nedir? En Etkili Ateş Düşürücü Yöntemler Ve Besinler Nelerdir?

11.03.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:

Vücut ısısının 38 derece üstü olması yüksek ateş anlamına gelir. Yüksek ateşin en büyük nedenleri arasında vücuda yerleşen mikroplara vücudun bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Yüksek ateş, aynı zamanda bağışıklık sisteminin aktif olarak çalıştığını da gösterir. Ama bebeklerde ve çocuklarda 40 dereceyi geçen ateş havale riskini arttırır. Ateş düşürücü nedir? En etkili ateş düşürme yöntemleri nelerdir? İşte, tüm detaylar...

Ateş Düşürücü Nedir En Etkili Ateş Düşürücü Yöntemler Ve Besinler Nelerdir

Çocuklarda görülen ateş, ebeveynleri oldukça endişelendiren bir durumdur. Yüksek ateş, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Çünkü yüksek ateş durumunda çocukların havale geçirme riski oldukça yüksektir. Özellikle de 6 aylık ve 5 yaş arası çocuklarda yüksek ateş sıkça görülür. Doğal yöntemler kullanarak çocuğunuzun ateşini düşürebilirsiniz.

Haberin Devamı

En Etkili Ateş Düşürücü Yöntemler ve Besinler Nelerdir?

Her yaş grubu için farklı şekillerde ateş düşürme yöntemleri tercih edilmelidir. Bu nedenle bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde ateş düşürme yöntemleri değişiklik gösterir. En tehlikeli yaş grubu ise, bebeklik dönemindeki çocuklardır. Çünkü çocukların havale geçirme riski bulunur. Bu nedenle olabildiğince hızlı bir şekilde çocuğun ateşinin düşürülmesi gerekir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklik döneminde genellikle bebekler üşümesin diye kat kat giydirilir ve bulundukları oda sıcak tutulur. Bebeklerde yüksek ateş görüldüğü zaman bebeğin üstünü çıkartmanız gerekir. Aynı zamanda oda sıcaklığını 20 dereceye kadar düşürmek önemlidir.

Haberin Devamı

Anne sütü, bu süreçte çok önemlidir. Bebeğiniz emmeye devam ediyorsa bol bol emzirmeli ve sevdiği sıvıları vermelisiniz. Çünkü yüksek ateş, sıvı kaybına neden olur.

Ilık bir su hazırlayarak bebeğinize duş aldırarak ateşinin düşmesini sağlayabilirsiniz. En etkili ateş düşürme yönteminin ılık duş aldırmak olduğunu unutmamanız gerekir.

Elinizde uygun bir ateş düşürücü ya da fitil varsa kullanma talimatlarını da okuyarak doktorunuza danıştıktan sonra bebeğinize verebilirsiniz.

Ateş düşürmek için bebeğinizin alnına ıslak bez ya da sirkeli su sürmemelisiniz. Doktorunuzun tavsiyesi dışında antibiyotik kullanımından kaçınmanız gerekir.

Yetişkinlerde Ateş Düşürmek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Hafif ılık su ile duş almak

Ateş düşürücü ilaç içmek

Nefes alabilmek için burnu açıkta bırakmak

Bol bol su içmek

Rahat giysiler giyerek fazlalık giysileri çıkarmak

Oda sıcaklığını düşürmek

Sigara ve alkolden uzak durmak

Bulunduğunuz ortamdan dışarı çıkarak temiz hava almak

Bol bol dinlenmek

Kahve ve kafein gibi içeceklerden uzak durmak gerekir.

Hangi Yiyecekler Ateşe İyi Gelir?

 Ateşi düşürmek için kullanılan yiyecek ve içeceklerden de yararlanabilirsiniz. Bazı besinlerin vücut ısısını düzenleyen özelliğinden yararlanmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Ateş düşürmeye yardımcı olan bazı yiyecek ve içecekler;

Haberin Devamı

Kuru yemişler

Yeşil çay 

Su

Zerdeçal ve zencefil

Mor ve koyu kırmızı gıdalar

Kiraz, elma püresi ve lahana

Pancar, kızılcık ve kekik

Mandalina, çilek ve ahududu

Ceviz, acı biber tozu, enginar

Yeşil gıdalar

Ateş Düşürmenin En Etkili Yolu

 Ateş düşürmenin en etkili yollarından birisi de ılık bir duş almaktır. Ilık duş alan birinin vücut ısısı birden düşmeye başlar. Alacağınız 10-15 dakikalık bir duş, vücut ısınızın düzene girmesine yardımcı olur. Vücut ısısı çeşitli nedenlerden dolayı artabilir. Bunun altında yatan sebepler uzman doktorlar tarafından tespit edilmeli ve uygun bir tedavi yöntemi kullanılarak tedavi edilmelidir.

Yazarlar