Genel Sağlık Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü! Kendine alerjisi varmış, Türkiye'de artıyor

Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü! Kendine alerjisi varmış, Türkiye'de artıyor

13.02.2024 - 06:28 | Son Güncellenme:

Dans etmek vazgeçilmeziydi ancak 11 yaşında, hayatı bir anda değişti. Tüm bedeni alev gibi yanıyor, derisi pul pul dökülüyordu. Doktorlar ise gördüğü tablo karşısında şaşkındı. Erkenden tedavisine başlandığı için ailesi çok mutlu olsa da küçük kız yaşadığı şeyin şokunu henüz atlatamadı. İşte Türkiye'de de gittikçe artan rahatsızlığın sebebi.

Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü Kendine alerjisi varmış, Türkiyede artıyor

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr -  Henüz 11 yaşındaydı, yolun çok başındaydı. Ancak küçük yaşlarından beri dansla ilgilenen ve dans etmek hayatının bir parçası olan kızın başına hem ailesini hem de kendisini şoke eden bir olay geldi. Dans provasından çıktığı bir gün vücudundaki tüm derisi pul pul dökülmeye başladı; başı gözyaşı ve teriyle dertteydi. İşte durumu giderek ağırlaşan minik dansçının başına gelenler.

Haberin Devamı

Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü Kendine alerjisi varmış, Türkiyede artıyor

GÜNEŞ YANIĞI SANDILAR, GERÇEK ÇOK BAŞKA ÇIKTI

Avustralyalı Summah Williams 2022 yılının başlarında dans provasındayken bir anda bedeni yanmaya başladı. Koşarak eve gelen küçük kız durumu annesine anlattı. Annesi ilk başta güneş yanığı olduğunu düşündü ve buna yönelik bir tedavi uyguladı. Gece boyu gözlem yapan Karyn Zimny, kızının titrediğini ve gece boyu cildinin kaşındığını dahası dökülmeye başladığını gördü. Bu durumdan endişe eden aile, sabah olur olmaz soluğu hastanede aldı.

Doktorlar Summah'ın halini görünce hemen hızlı bir şekilde tetkiklere başladı. Yaşadığı şey asla bir güneş yanığı değildi. Tetkikler sonucunda Summah'ın vücudunda enfeksiyon görüldü. Enfeksiyonun sebebi Summah'ın kendi terine ve gözyaşına olan alerjisiydi! Yani küçük kızın her yerini pul pul dökerek adeta yılan derisine çeviren şey, vücudunun ürettiği ter ve gözyaşının ta kendisiydi. Bu bir çeşit egzamaydı ve tüm bedenini saracak kadar güçlüydü. 

Durumu giderek ağırlaşan Summah Williams, dans ekibindeki diğer arkadaşlarına bakarak üzülüyor ve cildinde oluşan dökülmelerin dans etmesine engel olmasından dolayı üzüntü duyuyor. Ancak tedavinin olumlu sonuç vermesi sayesinde umutları tamamen tükenmiş değil. Doktorların küçük kızın başına gelen şeyi fark etmeleri tedavi sürecinin hızla başlamasını sağladı. Summah Williams yaşadıklarını, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu'na sorduk.

Haberin Devamı

Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü Kendine alerjisi varmış, Türkiyede artıyor

'KURULUK EGZAMANIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ'

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Ter, vücudumuzun ısısını düzenlemekle birlikte aynı zamanda cilt yüzeyindeki nemin korunmasını sağlar.  Ancak faydalarının yanı sıra aşırı ter ve gözyaşı gibi vücut sıvıları, atopik dermatit olarak adlandırdığımız egzama hastalığının şikayetleri artıran tetikleyici veya alevlendirici faktör olarak kabul edilir" diyerek açıklamasına başladı. "Egzamadaki deri lezyonları terlemeyle bağlantılı olarak şiddetlenir ve hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz günlerinde bireysel yatkınlığı olanlarda ter alerjisi olarak karşımıza çıkar" diyen Nacaroğlu durumu daha da detaylandırdı:

"Egzama, ciltte iyileşme ve tekrarlama dönemleriyle seyreden kaşıntılı kuruluk, kızarıklık, pütürlenme ve bazen sulu yaralar şeklinde görülen cilt rahatsızlığıdır. Genellikle çocukluk döneminde başlar ve hayat boyu sürebilir. Hastaların yarısında ilk 6 ay, yüzde 60'ında ilk 1 yaş ve yüzde 85'inde ilk 5 yaş içinde belirtiler görülmeye başlar ama her yaşta ortaya çıkma olasılığı da mevcuttur."  

"Egzama hastalarında cilt bariyerinin bozulmasıyla cildin su tutma özelliği azalır ve kuruluk başlar. Kuruluk egzamanın en önemli özelliğidir" diyen Nacaroğlu egzama sürecini şu şekilde anlattı: "Kuruluğa yoğun bir kaşıntı ve kızarıklık eşlik eder.  Bariyer fonksiyonları bozulmasının diğer olumsuz yanı ise alerjenler kolayca cildi geçerek bağışıklık sistemimizi uyarırlar ve alerjik reaksiyon gelişmesine neden olur. Bu da hastalığın şiddetini artırır yani cildin daha da kötüleşmesine neden olur. Ayrıca egzama hastaların ciltlerinin mikroplara karşı savunma özellikleri de azalır. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Enfeksiyonlar da hem egzama şiddetini artırır hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkiler."

Haberin Devamı

Ateşler içinde yandı, derisi pul pul döküldü Kendine alerjisi varmış, Türkiyede artıyor

EGZAMANIN ŞİDDETİ İKLİME GÖRE DEĞİŞİR Mİ?

Summah Williams'ın yaşadıklarının medyaya yansımasının ardından Williams'ın da yaşadığı Avustralya'da egzamanın çok daha yaygın görüldüğü detayı gündeme geldi. Peki, hava koşulları ile egzama arasında nasıl bir bağlantı var? Nacaroğlu'na göre egzama, cildin bariyer işlevini etkileyen bir durum ve genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi sorunları gibi birçok faktörden etkilenebilir. Özellikle son 10 yıl içinde hastalığın sıklığında belirgin bir artış gözlenmekle birlikte bu artışın modern yaşam koşullarıyla ilgili olduğu sanılıyor. Son yıllarda atmosferdeki karbondioksit ve diğer sera gazlarında artış küresel ısınma ve beraberinde iklim değişikliğine neden oluyor. Özellikle küresel ısınmayla birlikte artan sıcaklarla egzama, alerjik nezle ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı tüm dünyada giderek artmış durumda.

Haberin Devamı

Nacaroğlu, özellikle sıcak bölgelerde artan nemle birlikte terleme yaşandıkça cildin daha çok su kaybettiğini ve kurumanın arttığının altını çizdi. Egzama lezyonlarının özellikle çocuklarda eklem yerlerinde, diz arkası ve boyun gibi vücudun tere duyarlı kısımlarında daha çok görüldüğünü de ekledi.

Egzamaya karşı alınabilecek önlemler ilgili Nacaroğlu şu tavsiyelerde bulundu: "Ter ve gözyaşına bağlı egzaması olan hastalarda başlıca tedavi derinin etkin olarak nemlendirilmesi ve egzamanın alevlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması olarak özetlenebilir. Sıcaklık ve nem oranındaki ani değişikliklerden kaçınılmalı, terleme önlenmeli. Yünlü, tüylü ve naylon giyeceklerden uzak durup bol kesimli pamuklu giysiler tercih edilmeli. Cildi tahriş eden deterjanlardan ve kimyasal maddelerden sakınılmalı, parfümlü ve renkli sabunlar kullanılmamalı. Kaşınma ve çizik oluşumunu önlemek için tırnaklar kısa kesilmeli, küçük bebeklerin ellerine eldiven geçirilmeli."

Çocukluk dönemindeki egzama sorununa dair en merak edilen detaylardan biri de bu rahatsızlığın zamanla geçip geçmeyeceği. "Sonuç olarak alerji polikliniklerine son yıllarda giderek artan başvuru nedeni egzama, çok çeşitli faktörler sonucunda ortaya çıkabiliyor" diyen Prof. Dr. Hikmet Tekin, "Egzamalı çocukların yüzde 80'i adölesan dönemden (ergenlik dönemi) önce iyileşir. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Bu nedenle hastalarımızın cilt bakımına her zaman dikkat etmeleri ve terleme gibi tetikleyici faktörlerden uzak durmaları gerekiyor" bilgisini paylaştı.

 

Yazarlar