Dünyanın en organize gay grubu ‘Ayı Hareketi’, web sitesindeki Kırkpınar sayfasında yer alan karikatürü kaldırarak pehlivanlardan özür diledi
Amerika’da 20 yıl önce eşcinseller tarafından kurulan ve kısa sürede dünya çapında çok sayıda taraftar toplayan “Ayı Hareketi", Türkiye’deki gay’leri Kırkpınar güreşlerini izlemeye çağırınca, üstelik bunu pehlivanların uygun bulmadığı bir karikatürle yapınca kıyamet koptu.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alper Yazoğlu, eşcinsellerin çağrısını “ahlak dışı" olarak nitelendirdi ve kınadı. Olay içişleri, dışişleri,
devlet ve diğer bakanlıklara kadar iletildi. Reuters, olayı dünyaya “Türk yağlı güreşçileri, Gay’lerin kendilerini izlemelerini istemiyor" şeklinde duyurdu. Gay’ler basında çıkan
haberler üzerine tepki çeken karikatürü siteden çıkardılar. Ama hala Kırkpınar’a yapmayı planladıkları toplu ziyaretin ne tür sonuçlar doğuracağı kestirilemiyor. 1-2 Temmuz tarihlerinde yapılacak Kıkpınar güreşleri öncesinde gerginliğe neden olan internet sitesinin sahibi gay’lerle internet üzerinden bir söyleşi yaptık.
Neden Kırkpınar güreşlerini izlemek istiyorsunuz? Gay’ler için özel bir anlamı var mı?
Kırkpınar, sadece özel kişi ya da kurumlara yapılan bir gösteri değil, 638 yıldır süregelen toplumsal bir olay. Herkesin olduğu kadar bizim de Kırkpınar güreşlerini izleme hakkımız var. Her şeyden önce, fiziksel yapımız aksini söylese de, biz de sporu severiz. Kırkpınar’a neden tur düzenlediğimize gelince; bunun birden çok nedeni var. İlki, yurtdışından gelen talep. Türkiye’ye gelmek isteyen ve bu konuda bizden yardım isteyen ‘Ayı’ dostlar sayesinde bu fikir ortaya çıktı. Biz de bir araya gelmek için farklı bir fırsat yakalamış olacaktık.
Hiç Kırkpınar’a gittiniz mi ?
Aramızda bireysel olarak gidip güreşleri izlemiş olanlar var, ancak grup halinde hiç gitmedik.
Karikatürü kaldırdık
Pehlivanlar size neden bu kadar kızmış olabilir?
Pehlivanların hiçbirinin kişisel olarak siteyi gördüğünü sanmıyoruz. Sitede tepki alabilecek bir tek şey vardı ki o noktadan sonra olay biraz sansasyonel yöne kaydı. Bizim sitemizin esprili bir havası var. Genellikle kendimizle dalga geçiyoruz; kimi zaman koyu heteroseksüel bakış açısı, kimi zaman eşcinsel düşmanları, kimi zaman da ‘ayı sevmezler’ ile. Kırkpınar sayfalarında da bir ‘karikatür’ vardı; rakibini cinsel organından yakalayıp havaya kaldırmış bir pehlivan.
Kimileri bunu, ‘pehlivanları eşcinsel olarak tanıtıyor’ şeklinde yorumladı, kimileri ‘ahlaksızlık’, kimileri ise ‘komik’ olarak. Sanırız pehlivanları rahatsız eden de bu ‘eşcinsellik’ yorumu oldu. Aldığımız tepki üzerine karikatürü kaldırdık, bu yanlış anlaşılma için ise tüm pehlivan ve güreşçilerden özür diliyoruz.
İlişki teklif etmeyeceğiz
Fotoğraf üzerine koyduğunuz ayı selamı “VUFöu pehlivanlar asılma olarak algılamış olabilirler mi?
‘VUF’ kelimesi, tüm dünyada ayılar arasında kullanılan Türkçe’deki “Hey!" ünlemine karşılık geldiğini söyleyebileceğimiz bir selamlaşma sözüdür. Başka bir anlama çekilebileceğini sanmıyoruz. Soruyu başka bir şekilde sorup “Ayılar pehlivanlara cinsel ilişki teklif edecek mi?" dersek kısa ve net bir cevabımız var: Hayır.
Pehlivanlar kendilerine ‘ayı’ olarak bakıldığı yanılgısına düşmüş olabilirler mi?
Biraz önce yaptığımız ayı tanımına bakarak pehlivanların ayı fiziğine sahip oldukları anlaşılabilir. Ancak fiziksel olarak ayı olmak “eşcinsel bir ayı" olmak anlamına gelmez, biz hepimiz bunu bilebilecek yaştayız.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alper Yazoğlu’nun “Ahlak dışı bir olay" nitelemesine yanıtınız ne?
Sayın Alper Yazoğlu, sadece siteden kaldırdığımız karikatürü ‘ahlak dışı’ olarak nitelendirdi, karikatürün dışında, sitede 639 yıllık Kırkpınar geleneğine gölge düşürecek hiçbir şey yer almadı.
İnsan hakları
Kırkpınar güreşleri eşcinsellere yasak olabilir mi?
Yağlı güreşlerin eşcinsellere yasak olduğunu var sayalım, güreşleri gelen erkek izleyicilerin eşcinsel olup olmadığı nasıl kontrol edilecek? Böyle bir yasaklama hem potansiyel hem de hukuksal olarak mümkün değil. İnsan Hakları tanımındaki ‘insan’, eşcinselleri de kapsar.
Reuters haberi dünyaya duyurdu. Yurtdışından ne gibi tepkiler aldınız?
Reuters’ın, “Gay’ler Kırkpınar’da istenmiyor" haberini tüm dünyaya yayması ile yoğun bir mesaj bombardımanına tutulduk. Dünyanın farklı yerlerindeki ‘Ayı’lardan destek mesajları aldık. Yurtdışında bulduğumuz desteği ne yazık ki yurt içinde bulamadık.
Bu yıl Kırkpınar’a gidecek misiniz?
Şu an bu soruya; “Bilmiyoruz! Sanmıyoruz!" dışında hiçbir cevap veremeyiz. Ama gelişmeler gösteriyor ki, bu yıl Kırkpınar meydanında yoğun bir “Ayı" ve eşcinsel avı yaşanacak, hem yerli hem yabancı pek çok kişi itham ya da afişe edilecek.
Siz kendi aranızda yağlı güreş yapar mısınız?
“Heteroseksüel bir erkek bikini defilesinden sonra evine gidip bikini giyer mi?" sorusuna verilebilecek yanıt, bizim bu soruya vereceğimiz yanıttır. Bugüne kadar bir spor karşılaşmasına katılmadık, kendi aramızda bilek güreşi bile yapmadık. Eğer bir gün yaparsak da, bunun daha sosyal sayılabilecek takım oyunları dışında bir şey olacağını sanmıyoruz.
Diğer gay’lerden farkları
“AYILIK" bir Gay alt kültürü. Gay kültüründen farklı yönleri var. “Ayıölar; genelde iri ya da dolgun vücut yapısına sahip, yüzünde ve vücudunda kıl bulunan, kendi doğal erkeksiliği içinde bundan memnun olan ve erkeksiliğini dışa vuran eşcinsel ya da biseksüel erkekler. Kadınsı davranışlar göstermez, kadın giysileri giymezler. Bu nedenle kimi zaman gay’lerden bile kabul görmezler. Ayı Hareketi, 20 yıl kadar önce bu felsefi düşünce ile “standard Gay güzellik anlayışına" tepki olarak başlamış. Bu felsefenin Türkiye’deki temelleri ise iki buçuk yıl önce atılmış.
“Ayı Hareketi" nedir?
www.ayilar.net, bir kulüp değil, dernek değil, vakıf değil, yasadışı suç örgütü ya da ticari bir kuruluş hiç değil. Belirli bir mekanları, belirli buluşma yerleri yok. İnternet üzerindeki sanal varlığı dışında hiçbir şeyi olmayan ve Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan, farklı meslek ve yaşlardan bir grup insan. Ortak özellikleri ise “Ayı" ya da “Ayısever" olmaları. Hepsi farklı yaş ve gelir grubundan.
Yüzde 90’ı çalışan, yüzde 85’i üniversite mezunu ve yüzde 70’i de en az bir yabancı dil biliyor.