Bilge Egemen
Koşturan koşturana. Kimi amaçlı kimi amaçsız. Herkeste telaş. Alışveriş merkezleri dolup taşıyor. Yılbaşı öncesi kafalar karışık: Anneme ne alsam, acaba kocam bunu beğenir mi, v.s, v.s.
Ya da:
"Ah şunu alsaydım, ah bunu alsaydım. Ama yine hiçbir şey alamıyorum!"
Mısır Çarşısı
İnsanlar sular seller gibi. Ama esnaf yine mutsuz. Hep umutsuz:
"Bunların hepsi kuru kalabalık. Bakıp bakıp gidiyorlar. Birşey almıyorlar."
Sadece iki kasapta hindi satılıyor. Kilosu 1 milyon 600 bin liradan. Diğerleri satmıyor. Gerekçeleri var:
"Buraya yılbaşı müşterisi gelmez. Ramazan desen eyvallah. Hadi diyelim yılbaşı müşterisi geldi. O da hindi değil, tavuk yer."
Hediyelik eşya satan dükkanlar toz avına çıkmış. Dükkan sahipleri sabah akşam toz alıyor. Seramikler, gümüşler günden güne daha pırıl pırıl oluyor.
"Yılbaşı için hiç hediyelik eşya alan çıkmıyor mu?
Dükkan sahibinden önce yoldan geçen müşteri kadın atılıyor:
"Yılbaşıyla bizim işimiz olmaz!"
Akmerkez
Tıklım tıklım. Bina, hayatında bu kadar süslü olmamıştır. Ortadan sarkan kırmızı balonlar, kenardan sarkan minik, minik ışıklar. Bu kadar süse rağmen havasından yine de yanına varılıyor. İnsanlar tıkır tıkır alışveriş yapıyor. Dükkanlar dakika başı danslı, mankenli bir şov patlatıyor.
Sevil Parfümeri'nin önündeki Noel Baba dikkat çekiyor. Ama hemen arkasında duran dar, lame elbiseli manken kızlar çok daha fazla dikkat çekiyor. Kızlar, gelen geçene parfüm sıkıyor. Gelen geçen de bu ilgiye bayılıyor.
Parfüm, yılbaşında en çok alınan hediyeler arasındaymış. Fiyatları 13 milyonla 50 milyon arasında değişiyor.
Kırmızı don
Parfümericiler dışında iççamaşırcıların da yüzleri gülüyor. Ne de olsa yılbaşı hediyelerinin en baş sıralarında mutlaka "kırmızı don" geliyor. Özellikle genç kızlar arkadaşlarına "yeni yılda donansınlar" diye bu hediyeyi alıyormuş. Bir de hediyelik eşya satıcıları memnun görünüyor. Mudo'nun hediyelik eşya bölümünde 6 milyondan 40 milyona kadar kişisel aksesuarlar (el aynasından, traş setine veya
gümüş pasta tabağına kadar pekçok çeşit var) satılıyor.
Beyoğlu
Yoğunluğunu öğle tatillerinde ve akşam 19.00'dan sonra yaşıyor. Buradaki esnaf pek memnun görünmese de kadın giyimi satan mağaza sahipleri hallerinden memnun. "Erkekler sağolsun. Yılbaşında ceplerindeki
akrep yok oluyor. Eşlerine kazak, gömlek, etek gibi şeyleri çekinmeden alıyorlar."
Bu yıl
Milli Piyango satıcıları İstiklal Caddesi'nin neşesine neşe katmış. Laz bir piyangocu koca anfileri sokağın ortasına koymuş. Karadeniz havalarıyla biraz dans ediyor. Sonra bilet satıyor. Üç genç kız piyango üzerine yaptıkları bir besteyi aynı anda ses tellerini patlata patlata yorumluyorlar. Başka bir piyangocu son model müzik setini ortaya koymuş, ortamı diskoya çevirmiş.
Carousel
Akmerkez kadar olmasa da dolu görünüyor. Burada esnafların en mutlusu, oyuncakçılar. 250 bin liradan 150 milyona kadar oyuncak satılıyor. Dükkanları dolduran çocukları ebeveynleri zor zaptediyor. Tombala artık eskisi kadar "in" değilmiş. Yılbaşı gecesini evde geçirecekler yeni oyunlara daha fazla rağbet ediyormuş. Scrabble, Tabu ve Jenga bu oyunların başlıcaları. Yılbaşı ağacı süslerindeki çeşit artık Avrupa'yı aratmıyor. Büyük bir ağacı birkaç milyona gelin gibi yapmak mümkün.
Ne ne kadar?(1 Kilo)Hindi: 1 600 000 - 2 100 000
Sarı leblebi: 1 600 000
Kabak çekirdeği: 1 800 000
Beyaz leblebi: 1 400 000
Fındık: 4 000 000
Antep fıstığı: 2 800 000
Karışık çerez: 2 800 000
Yapma yılbaşı çamı:Küçük: 27 milyon
Büyük: 45 milyon
Çam çelenk: 1 700 000 - 3 500 000
Kapı süsü: 3 milyon - 7 milyon
Süslü şapka: 750 bin
Kokulu mum: 1 - 3 milyon
OyunlarTombala: 750 bin
Scrabble: 12 500 000
Jenga: 5 900 000
Tabu: 12 750 000