Çocuğum Giyinmek İstemiyor!

Özellikle 20li aylardan başlayarak çocuklar giyinme konusunda itiraz etmeye, inatlaşmaya başlayabilirler. Bu oldukça doğal ve beklenen bir durumdur. Güzel haber, bu geçici bir dönem.

Peki bu durumda ne yapacağız?

Öncelikle stratejimiz sakin bir tonda, tutarlı ve çocukla uyum içinde olmalıdır. Kararına saygı duyduğunuzu fark ettirin. İnatlaşırsa bir süre sessiz kalın ve ona izin verin. Biraz bezsiz, giysisiz rahat olmanın keyfini çıkarsın. Bir süre sonra hevesini alıp başka bir şeyle ilgilenmeye başlayacaktır. İşte o geçişte "Şimdi giyinelim, sonra bu işi yapalım" diyerek ikna edebilirsiniz. Hevesini aldığı için artık kolaylıkla giyinecektir.

Haberin Devamı

Ya da dışarı çıkmanız gerekiyor ve giyinmiyorsa, sürekli "haydi giyinelim" diyerek birbirinizi bunaltmaya hiç gerek yok. Çünkü çocuğunuz daha soyut düşünemiyor. Yani biraz sonra dışarıya çıkacağınızı hayalinde canlandıramıyor. Önce onu bilgilendirin. "Biraz sonra beraber dışarıya çıkacağız. Bu yüzden giyinmemiz gerekiyor" deyip algılamasını bekleyin. Hala istemiyorsa hazırlanın, onun giysilerini de yanınıza alın ve evinizin dışarıya çıkış kapısını açıp dışarıya çıkacağınızı ona somut bir şekilde gösterin. Zaten gelişimi itibariyle peşinizden hiç ayrılmadığı için hemen giyinip sizinle dışarıya gelmek isteyecektir.

Böyle durumlarda çocuğu iyi gözlemleyip ondan gelen işaretleri yakalamak çok işinize yarar.

Bağırmak, inatlaşmak, müfettiş gibi başında bekleyip "O pantolon giyilecek." gibi keskin cümleler kurmak kısa vadede sizi sonuca ulaştırabilir ama çocuğun ruhunda derin yaralar açar, iradesini ezer. Ya gönlü kırılır, ya da size karşı kızar, bilenir. Ne yazık ki bu enerji yok olup gitmez, hep onunla gelir. İlk fırsatta da size bir tepki şeklinde kendini gösterir.

Bu yüzden sözlü ya da fiziksel şiddet uygulayarak sonuca ulaşmak güçlü anne-babanın güçsüz çocuğu ezerek istediğini yaptırması olarak düşünülebilir. İstediğini o anda yaptırsa da bu yöntemi öğrenen çocuk güçlendiğinde yapacağı ilk şey anne babayı ezmek olur.

Pozisyonumuz çocuğumuzun kararına saygı duyan, sevgi ve sabır dolu bir yaklaşım olmalı. Onunla işbirliği içinde ve saygı dolu bir tavrınız olursa çocuğunuz da size güven duyar ve söz dinleme eğiliminde olur.

Haberin Devamı

Sevgiler :)

Ayşegül Karahan Ertuğrul

Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

http://www.aysegulkarahan.com

Instagram