Çocuğumu Hobi Kurslarına Göndermeli Miyim?

Yaşamın ilk altı yılı, zihinsel gelişim açısından çok değerlidir. Doğumdan, hatta hamilelikten 6 yaşına kadar geçen süreç insanın yaşamı boyunca en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir. Bu dönem, beyinde kurulacak sinir ağı bağlantıları açısından da oldukça değerli. Ne kadar farklı, zengin deneyim, o kadar zenginleşen ve gelişen zihin demek.

Öncelikle şunu unutmayalım, çocuğunuzun her şeyden önce size güven duymaya, koşulsuz kabul edilmeye ve sevilmeye ihtiyacı var. Bununla beraber, okul ve uzun mesailer nedeniyle ailecek ve aile bireyleri ile ayrı ayrı geçirilen süreler kaçınılmaz olarak sınırlı. Sağıklı bir aile ortamını sürdürmek için tüm aile beraber olarak, anne ile çocuk ve baba ile çocuk olarak ayrı ayrı kaliteli paylaşımlarda bulunmak, her biri için yarım saat de olsa zaman ayırmak önemli.

Haberin Devamı

Örneğin, akşam yemeğinde hep beraber sofrada olup sohbet etmek, yeni bir kitap okumak, farklı çiçekleri incelemek gibi bir çok farklı etkinlik paylaşılabilecek güzel zamanlar için sadece birkaç öneri...

Çocuk için ne kadar çok deneyim, o kadar zenginleşmek demek doğru. Fakat bunun uğruna çocukları kurs kurs gezdirirken sizinle geçireceği özel zamanlara vakit kalmamasına itirazım var. Hele de bir zaman sonra çocuğunuzla paylaşımınız sadece "Şunu yaptın mı?, Bunu yaptın mı?, Kursa hazır mısın?, Giyindin mi?" gibi sorgulayıcı ve eleştirel bir hal alıyorsa.... Yani çocuğumuzu zenginleştirelim derken yalnızlaştırmayalım. Üstelik de yapamadığı şeylerle ilgili yetersizlik, başarısızlık gibi duygular hissettirmeyelim.

Yapamadığı şeyleri kişiliğine genelleyip eleştirmeyelim: "Sen tembelsin, gene yapamadın" gibi...

Devamlı "Yaptın mı, ettin mi?" diye hesap sormayalım,

"Bugün çantanı kendin hazırladın, birkaç nota daha öğrendin" gibi yapabildiklerini ve çabasını vurgulayalım ki gene çabalamak istesin.

Aklında, bunu iyi yapamazsam (beceri her ne ise) beni sevmeyecekler, eleştirecekler. Sadece iyi yaparsam kabul göreceğim." gibi bir fikir oluşturmasın örneğin.

Ona birçok farklı deneyimi yaşatırken amacımız o aktiviteyi yaparken keyif alıyor mu, ilgisini çekti mi, daha çok öğrenmek için çaba harcıyor mu gibi davranışları gözlemlemek. Bunun için de bu yaşlarda önerim, bir dönem boyunca sürecek uzunlukta bir kursa kayıt olmadan, önce sadece bir seans sürecek çeşitli aktivitelere ailecek, ya da çocuğunuz ve bir ebeveynle beraber katılın. Böylece hem çocuğunuzu gözlemleyebilir, hem de ailecek keyifle vakit geçirebilirsiniz. Birkaç farklı etkinliğe katıldıktan sonra belli bir konuya özel ilgi duyduğunu fark ederseniz uzun süreli kursa dönüştürebilirsiniz. Böylece daha istikrarlı ve keyifli bir öğrenme süreci yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayşegül Karahan Ertuğrul

Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

www.aysegulkarahan.com

Facebook

@aysegulkarahanbilincliaileler