Sağlık Azospermi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Azospermi Nasıl Tedavi Edilir?

Azospermi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Azospermi Nasıl Tedavi Edilir?

10.09.2021 - 15:13 | Son Güncellenme:

Azospermi, sperm hücrelerinin olmaması ya da meni içerisinde hiç sperm bulunmaması durumlarıdır. Meni içerisinde herhangi bir spermin yer almaması, çocuk sahibi olmama anlamına gelmemektedir. Teknolojinin gelişmesi ile aşılmakta olan problemlerden bir tanesidir. Azospermi’nin belirtileri arasında herhangi bir gözlem yer almamaktadır. Bununla birlikte tedavi planları ile birlikte problem aşılmaktadır. Azospermi tedavisi nasıl gerçekleşmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Azospermi Nedir, Belirtileri Nelerdir Azospermi Nasıl Tedavi Edilir

Azospermi, meni de yer alan herhangi bir sperm hücresinin olmaması durumundan oluşmaktadır. Bununla birlikte belirti olarak herhangi bir durum gözlenmemektedir.

Haberin Devamı

Azospermi Nedir?

Azospermi’nin ne olduğu ile ilgili geniş bir anlatım olarak meni içerisinde yer alan sperm hücrelerinin olmaması halidir. Bu nedenle çocuk sahibi olmama durumu akıllara gelmektedir. Ancak tedavi planları ile birlikte bu durumlar aşılmaktadır.

Sperm hücrelerinin olmaması durumu, testisler içerisinde sperm üretiminin yapılmaması sonucunda gerçekleşmektedir. Bu nedenle çocuk sahibi olmanın imkansız olduğu düşünülmektedir. Ancak tedavi durumlarıyla birlikte çocuk sahibi olmanın mümkün olduğu bilinmektedir.

Azospermi Belirtileri Nelerdir? 

Azospermi’nin gözlemlenebilmekte olan bir belirtisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda meni de gözlemlenen durum, normal bir şekilde seyir etmektedir. Azospermi testi yaptırmak için 3 gün öncesinden cinsel bir perhiz uygulanmalıdır. Test aşamasının gerçekleşebilmesi için cinsel bir birleşme ya da mastürbasyon yapılmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Perhiz döneminin ardından dördüncü gün içerisinde bir merkeze uğrayarak test yapılması gerekmektedir. Perhiz dönemi içerisinde bir sperm hareketliliğinin olması, sperm hareketliliğinin düşmesine yol açacaktır.

Azospermi oluşumlarında başlıca nedenler arasında sperm yolları içerisinde yer alan herhangi bir tıkanıklık olmasında karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra sperm üzerimin de düzensizlik oluşumunda ya da bozukluk oluşumu sonrasında gerçekleşebilmektedir.

Azospermi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi planları arasında farklı seçenekler ve yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında 4 farklı seçenek yer almaktadır.

İlk olarak spermiogram olarak adlandırılan tekrarların uygulanması bulunmaktadır. Tıkanıklıkların giderilmesi için ürolog tarafından yöntem belirlenmektedir.

Hormon analizlerinin yapılması ve bozulmalara neden olan etkenlerin araştırılması da bir tedavi planıdır.

Genetik incelemelerin yapılması ve rahatsızlığın nedenin tespit edilmesi sonrasında tedavi plan belirlenmektedir.

Testis ultrasonu yapılması ile herhangi bir rahatsızlık olma durumları araştırılmaktadır. Bu sayede tedavi de en uygun yöntem belirlenmektedir.

Yazarlar