Sağlık Bacakta Kramp Neden Olur? Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer?

Bacakta Kramp Neden Olur? Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer?

22.03.2021 - 17:38 | Son Güncellenme:

Bacak krampları yahut spazmları, yoğunluk ve süre bakımından farklı olurlar. Aniden ortaya çıkar ve çoğunlukla ne zaman ortaya çıkacağı öngörülebilir bir nitelik barındırmaz. Bu bakımdan son derece sıkıntılıdır. Sizin için bacakta kramp neden olur? Bacaklara kramp neden girer, nasıl geçer şeklinde çok fazla insan tarafından sorulan soruların yanıtlarını detaylarıyla derledik.

Bacakta Kramp Neden Olur Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer

 Kramp, bir kasın ani ve kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkan kasılmasıdır. Kramp, vücudun başka bir yerinde de ortaya çıkabilen fakat en sık alt ekstremitelerde yani bacaklarda görülen bir durumdur.

Haberin Devamı

 Bacakta Kramp Neden Olur?

 Bacakta görülen kramplar yahut diğer tabiri ile bacak spazmları, yoğunluk ve süre bakımından farklı olmaktadırlar. Bu kramplar ani bir şekilde ortaya çıkarlar ve genel olarak ne zaman ortaya çıkacağı da öngörülemez bir nitelik barındırır.

 Her iki eklemi geçen kaslar, kramp diğer tabiri ile spazm için en uygun kaslar gibi görülür. Bu kaslar baldır yani ayak bileği ve diz geçişi, hamstring bir başka ifadeyle diz ve kalça geçişi ve kuadriseps (ayrıca diz ve kalça geçişi) kaslarını içermektedir.

 Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer?

 Bacak kramplarının nedeni kesin olarak iyi anlaşılabilmiş bir durum değildir. Bu durumun gerçekleşmesine fakat katkıda bulunduğu düşünülen bazı risk faktörlerinin varlığı söz konusudur. Bunlar:

Haberin Devamı

 - Aşırı kilolu olmak

 - Gebelik

 - Yaş

 - Dehidratasyon

 - Bazı tıbbi durumlar

 - Bazı ilaçlar bacak kramplarının sebebi olabilmektedir.

 Bacaklara kramp girdiğinde kasların gevşetilmesinin gerekliliği söz konusudur. Fakat krampların geçmesi için başvurulabilecek bazı uygulamalar bu anlamda son derece faydalı etkiler yaratabilir. Bunlar:

 - Kramp giren bölge ovulur.

 - Baldır bölgesinde görülen kramplar için germe hareketi yapılması krampın geçmesine fayda sağlar.

 - Kramp giren bölgeye sıcak su torbası uygulaması kasları gevşetmek için faydalı olacaktır.

 - Buz tedavisi yahut kızarıncaya kadar ovma hareketi yapılabilir.

 Geceleri bacakta aniden oluşan krampların söz konusu olması durumunda bir çay kaşığı elma sirkesi ile iki çay kaşığı balı suda karıştırıp içilmesi faydalıdır.

 Görülen basit kramplar ise birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Belirli bir sürede geçmeyen ve sıklıkla tekrar eden kramplar söz konusu olduğunda, özellikle de, yaşı ilerlemiş kişilerin vakit kaybetmeden doktora görünmeleri faydalı olacaktır.

Yazarlar