Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Instagram icon
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkMangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

    06.06.2025 - 09:41 | Son Güncellenme: 06.06.2025 - 14:54

    #Et#Kanser#Mangal ve sağlık#Et pişirme#Kansere davetiye#Diyetisyen tavsiyeleri#Yanmış et#Bayram mangalı#Sağlıklı beslenme#Et tüketimi#Kanser riski#Pişirme teknikleri#Diyetisyen önerileri
    Linki KopyalaWhatsappLinkedinFlipboard
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

    1/5Etleri, sebzelerle pişirin

    Etleri, sebzelerle pişirin

    Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, üzerinde görünen yağlı kısım etten ayrılsa bile kırmızı etteki ortalama yağ oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. Kronik hastalığı olan bireylerin yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Özbingül Arslansoyu, etlerin haşlama ya da ızgara şeklinde tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı: “Etler haşlama ya da ızgara tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Etler E ve C vitamini içermez. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi gerekir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de bazı minerallerin vücut tarafından emilimini arttıracaktır.”

    2/5Mangalın ısısına dikkat edin

    Mangalın ısısına dikkat edin!

    Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirilen etlere uygulanan yöntemin çoğunlukla yanlış olduğunu belirtti. Yanlış pişirme yöntemlerin ette kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yüksek sıcaklıkta pişip yanması sonucunda heterosiklik, aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) denilen kanserojen maddelerin ortaya çıktığını belirtti. Özbingül Arslansoyu, bu maddelerin etten ateşe damlayan yağlar nedeniyle çıkan dumanın etle temasından oluştuğunu belirtti.

    3/5Baharatlarla ve otlarla marine edin

    Baharatlarla ve otlarla marine edin

    Etlerin baharat ve otlarla marine edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltıyor. Yüksek ateşin ette kanserojen maddelerin açığa çıkmasına ve B grubu vitaminlerin kaybına yol açtığını söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalın harlı ateşte yapılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafenin bulunması gerektiğini ve etlerin alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini söyledi.  Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Pişirme öncesi etlerin bazı baharat ve otlarla marine edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltır. Bu yüzden etlerinizi marine edin. Mangal ve ızgaralarınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önleyin. Ateşe damlayan yağ ile açığa çıkan kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için yağlı etlerden kaçının.”

    4/5Etleri tüketmeden önce dinlendirin

    Etleri tüketmeden önce dinlendirin

    Özellikle Kurban Bayramı’nda çok sayıda hayvanın kesilmesi ile kesim öncesi ve sonrasında gereken kontrol ve hijyen kurallarına uyulmaması ile hastalıkların ortaya çıktığını söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, kurbanlık hayvanın kesiminden sonra “rigor mortis” adı verilen ölüm sertliğinin ortaya çıktığını ve etlerin bekletilmeden bu sertlikle tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara yol açacağını belirtti. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu şöyle devam etti: “Bunu önlemek için etler kesildikten hemen sonra 5-6 saat serin bir yerde (14-16 C), sonrasında 18-19 saat da buzdolabında bekletilmeli. Böylece etler, toplamda 24 saat bekletildikten sonra tüketmelidir. Etler kesinlikle çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemeli, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilmektedir. Kıyma olarak saklanacaksa bu sürenin daha da kısa olduğunu unutmayın. Etler dondurulduktan sonra buzdolabında çözdürülmeli, çözünen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.”

     

    5/5Bayram günü için beslenme önerileri

    Bayram günü için beslenme önerileri

    -Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın

    -Az ve sık aralıklarla beslenin

    -Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin

    -Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun

    -Bol su tüketin

    -Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin

    -Fiziksel aktivitenizi arttırın

     

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Hastalık değil, her erkekte var Yaş ilerledikçe kanserli hücre üretiyor
    Hastalık değil, her erkekte var! Yaş ilerledikçe kanserli hücre üretiyor
    Grip basit bir soğuk algınlığı değil Evdeki herkesi yatağa düşürebilir
    Grip basit bir soğuk algınlığı değil! Evdeki herkesi yatağa düşürebilir
    Saç yoğunluğu 2 ayda yüzde 25 arttı: Kelliğin çaresi bu serum mu İşte gerçek
    Saç yoğunluğu 2 ayda yüzde 25 arttı: Kelliğin çaresi bu serum mu? İşte gerçek
    Telefon, 4.5G, ekran radyasyonu… Bu besin her sofrada olmalı: Zararı sıfırlıyor
    Telefon, 4.5G, ekran radyasyonu… Bu besin her sofrada olmalı: Zararı sıfırlıyor!
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu5 Kasım 2025 Boğa Süper Dolunayı: Sadeleş ve sahiplen
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş iltihabı vücuda yayılırsa…
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluAkıllı hamleler, sürpriz dönüşler
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2 - 9 Kasım haftalık burç yorumları: Merkür Yeniden Retro ama Sen Artık Aynı İnsan Değilsin!
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşBazen durmak en bilinçli ilerleyiştir
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirAğız gargarasından sonra su içmek doğru mu?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin27 Ekim - 2 Kasım burç yorumları! 'Taşlar Yerinden Oynuyor, Dengeyi Kim Koruyacak?'
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraPrenses erkekler ve İncel akımı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDilde sarı tabaka neden olur ve koku yapar mı?
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraEvladiyelik eşyaların ölümü: Planlı eskitme çağı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin19 - 26 Ekim haftalık burç yorumları! 'İlişkilerin Kaderi Değişiyor: Konuşmalar Yön Belirliyor'
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraBoykot kültürü, dijital linç ve haksız rekabetin yeni yüzü
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluVenüs Terazi burcunda: Bizi neler bekliyor?
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHollywood gülüşü estetiğinde en çok yapılan hatalar
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13–19 Ekim haftalık burç yorumları! İlişkilerde Dengeyi Koruma Haftası
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin6-12 Ekim Haftalık Burç Yorumları / Bitişler Cesaret İster, Başlangıçlar Daha Fazla
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşKendine dönmenin gücü: Seçimin ben olması ne güzel!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluEylül'ün yankılarıyla kurulan dengeler
    İlgili Haberler
    Ünlü isimler akın etti Ahmet Gülhan son yolculuğuna uğurlandı
    Ünlü isimler akın etti! Ahmet Gülhan son yolculuğuna uğurlandı
    Sanatçı dostları yalnız bırakmadı Süheyla Altmışdört son yolculuğuna uğurlandı
    Sanatçı dostları yalnız bırakmadı! Süheyla Altmışdört son yolculuğuna uğurlandı
    Çiçeği burnunda anne paylaştı Leyla Yaz 4 aylık oldu
    Çiçeği burnunda anne paylaştı! Leyla Yaz 4 aylık oldu
    Survivor Pınar Sakanın eşi aşka geldi Dünyam cennete dönüştü
    Survivor Pınar Saka'nın eşi aşka geldi! 'Dünyam cennete dönüştü'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo