SağlıkBademcik Delikleri Ve Bademcik Taşları Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bademcik Delikleri Ve Bademcik Taşları Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

20.03.2021 - 17:38 | Son Güncellenme:

Bademcikler, insan vücudunun mikroplara karşı korunmasına yardımcı olan hücreleri içermektedir. Bu hücreler ise ağızdan giren virüs ve bakteri cinsi mikroplarla savaşıp vücudu enfeksiyonlardan korumakla görevlidir. Sizin için Bademcik delikleri ve bademcik taşları nedir, belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik...

Bademcik Delikleri Ve Bademcik Taşları Nedir, Belirtileri Nelerdir Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Bademciklerde bulunan delikler, mikropların tanınması için gerekli olan bademcik yüzeyinin ve enfeksiyonla olan mücadele sonrasında ortaya çıkması söz konusu olan atıkların boğaza boşaltılmasında da rol almaktadır.

Bademcik Delikleri ve Bademcik Taşları Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bademcikler üzerinde görülmesi söz konusu olan deliklere tonsil kriptleri adı verilmektedir. Bu delikle bademcik yapısının normal bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bademcik delikleri, mukus ve diğer kalıntılarla tıkanabilmektedirler. Bademcik deliklerinin tıkanması ise, bu deliklerin genişleyerek çukurcuklar biçimine gelmesine sebep olur. Buralarda magma olarak tabir edilen gıda artıkları, iltihap ve ölü hücrelerden meydana gelen peynirimsi parçacıklar birikebilmektedir.

Mikroorganizmalar, ölü hücreler ve yiyecekler bademciklerin yüzeyinde bulunan deliklerde sıkışarak uzun süre kaldıklarında yoğunlaşabilmektedir. Hatta içlerinde kalsiyum birikmesi neticesinde sert taşlar (Bademcik taşları) oluşabilmektedir. Bademcik taşlarıyla birlikte magmanın neden olduğu en önemli sorun ağız kokusu (Halitozis) olmaktadır.

Bademcikte mevcut olan taş varlığı ise ağızda kötü, boğazda batma hissi ve ağrıya sebep olabilmektedir. Beyaz, gri, sarı renkli bir görünüme sahip olabilmektedirler. Boyutları değişken olabilen bademcik taşları, çok büyüdükleri takdirde bademcik tümörü ile karıştırılabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bademcik delikleri ve taşlarının tedavi yöntemleri bu sorunların sebep olduğu şikayetlere ve bunların derecesine göre değişmektedir. Bademcik deliklerinin genişleyerek, içinde magma olarak ifade edilen gıda artıkları, iltihap ve ölü hücrelerden meydana gelen peynirimsi parçacıklar birikmekte ise ve bunlar ağız kokusuna (halitozis) sebep olmakta ise cerrahi tedavi yöntemi planlanabilmektedir. Böyle bir durumda uygulanabilecek iki tür ameliyat söz konusudur

Sorunlu durumdaki bademcikleri almak (Tonsillektomi) veya koblatör yahut laser gibi yöntemlere başvurularak bademcik yüzeyini çıkarmak (kriptopliz-tonsillotomi). Halk arasında sorunlu durumdaki bademciklerin tıraşlanması olarak bilinen bu tedavi yönteminde fonksiyon görecek kadar bademcik dokusu yerinde kalmakta olup sadece ağız kokusuna sebep olan kript adı verilen çukurcuklar alınmaktadır. Ameliyat sırasında çevre dokulara zarar verecek yüksek ısı oluşmadığından dolayı, Koblatör laser tedavisine göre göre daha avantajlı olan bir uygulamadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu evlilik yolunda ilk adımı attı!
Ünlü oyuncu evlilik yolunda ilk adımı attı!

Cadde | 19.05.2025 - 15:56

Oyuncu Furkan Kızılay, evlilik yolunca ilk adımı atarak sevgilisi Tutku Yılmaz ile nişanlandı.

Yazarlar