20.05.2025 - 10:23 | Son Güncellenme:
Yaklaşan yaz ayları ile birlikte daha dik düşmeye başlayan UV ışınları, gözlerde ciddi problemler oluşmasına sebep olabiliyor. Bu aylarda oluşabilecek rahatsızlıklarla ilgili bilgiler paylaşan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, “Yaz döneminde etkilerini artıran UV ışınları konusunda herkesin dikkatli olması gerekiyor. Çünkü UV ışınlarını göremez veya hissedemezsiniz. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve açık göz rengine sahip kişilerin bu dönemde ekstra önlemler alması gerekebilir. Güncel araştırmalara göre, uzun süre UV ışınına maruz kalan bireylerde katarakt riski %60 daha fazla. Üstelik bu risk yalnızca yaşlılar için değil; 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireyler de yüksek risk grubunda. Bu noktada güneş gözlükleri, alınabilecek önlemler arasında en pratiği olarak öne çıkıyor. Güneş gözlüğü kullanımı sayesinde, UV ışınları sebebiyle oluşabilecek katarakt, sarı nokta dejenerasyonu, kuşkanadı ve korneanın zarar görmesi gibi olumsuz etkilerin önüne geçmek de mümkün. Tüm bunlara ek olarak, güneşin etkisiyle gözleri kısmayı azaltacağı için, göz çevresinde oluşabilecek kırışıklıklar da güneş gözlüğü kullanımı ile engellenebiliyor” ifadelerini kullanıyor.
Kataraktın en önemli belirtisinin görme kalitesinde meydana gelen bozulma ve görme azalması olduğunu söyleyen Op. Dr. Haluk Talu “Kataraktın mercekteki yerine göre şikayetler değişebilir. Miyop gözlerde numara hızlıca artabilir veya astigmat gelişebilir. Kataraktı olan bir hasta baktığı yerde gölgeler görür, renkler zor veya soluk olarak algılanır. Kataraktın mercekteki yerine göre, gece veya aydınlık ortamda görme azalması daha belirgindir. Ayrıca katarakt; çift görme, şekilsiz ve bulanık görme, derinlik hissinin kaybı, göz yorgunluğu ve gelişen astigmata bağlı baş ağrısı gibi belirtiler verebilir” dedi.
Hastanın yaşının, mesleğinin, gece görüş ihtiyacının, okuma alışkanlıkları gibi detayların mercek seçiminde belirleyici faktörler olduğunu söyleyen Op. Dr. Talu, “Tedavi kişiye özel planlanması gerekiyor. Katarakt ilaçla tedavi edilemez ancak gelişmiş cerrahi yöntemlerle oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tedavi sürecinde, bulanıklaşan doğal mercek çıkarılarak yerine yapay bir göz içi mercek yerleştirilir. Günümüzde bu yapay mercekler hastanın yaşam tarzına göre özelleştirilebiliyor. Son yıllarda klasik tek odaklı merceklerin yerini çok odaklı “Premium mercekler” aldı. Bu mercekler sayesinde hastalar, ameliyat sonrası uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz bir yaşama kavuşabiliyor. Trifokal mercekler yakın, uzak ve orta mesafede net görüş sağlayarak günlük hayatta gözlük ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldırır” diye konuştu.