Genel Sağlık Bahara hazır mısınız?

Bahara hazır mısınız?

12.03.2010 - 09:31 | Son Güncellenme:

Biyolojik saatinizi yeni mevsime göre ayarlamanız gerekiyor. Beslenme, egzersiz ve bakım tüyolarımızı uygulayarak enerjinizi ve bağışıklığınızı korumanız çok kolay olacak…

Bahara hazır mısınız

Bahar, doğayla birlikte sizi de yenilemeye geliyor. Karanlık ve soğuk havaların etkisinden kurtulun artık! Güneşli ve sıcak havalara geçerken, yeni şartlara uyum sağlamaya çalışan bedeninize destek olmanız gerek. Eski çağlardan beri, insanların her bahar ruh hallerinde değişimler olduğu biliniyor. Hatta bu değişimlere ayak uydurmak ve hazırlanmak için Hıdırellez, bahar şenliği, bahar temizliği gibi ritüeller geliştirilmiş. Peki modern çağda, biz bu değişime nasıl adapte olacağız? Uzmanlar, formülün doğru beslenmek, egzersiz yapmak ve iyi hissetmek olduğunu söylüyor. Sabah yataktan kalkarken zorlanıyor, gün içinde bitkin hissediyorsanız, biyolojik saatinizi yeniden kurmanıza yardımcı olmak için önerilerimiz var. Fazla kilolar ve depresyonla vedalaşabilir, bağışıklığınızı güçlendirip enerji kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Baharda ne oluyor?

Mevsim geçişleri, metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olduğu gibi, yorgunluğa ve ruhsal sıkıntılara da yol açabiliyor. Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları, baharın gelişiyle artıyor, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebiliyor.

Baharda nasıl beslenmeli?

Bahara girerken, beslenme şekliniz mevsim değişiminin bünyenize getirdiği sıkıntıları hafifletebilir ya da daha da artmasına neden olabilir. Depresyon ve isteksizliğin temel nedeni, vücudunuzdaki enerji düşüklüğü. Bu durumda yapılması gereken, enerji verecek besinleri tüketmek. Mevsim sebze ve meyvelerinden tüketmek, vücudunuzun ihtiyacı olan değişimlere ayak uydurmanıza yardımcı olacak. Aman dikkat! Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, fazla kilolardan kurtulmak için yapılan sağlıksız, düşük kalorili diyetler de depresyona yol açıyor. Bunun verine egzersiz yapmalı ve dengeli beslenmelisiniz.

Haberin Devamı

Değişimin getirdiği stresle beraber, mide ülseri ve psikosomatik bağırsak problemi(kolit, irritabl bağırsak sendromu) yaşayanlar, migreni olanlar ve depresyon ya da panik atak geçirenler, manik-depresifler, ilkbahardan daha fazla etkileniyorlar. Bu şikâyetleri yaşıyorsanız, mutlaka düzenli doktor kontrolüne gidin.

B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdalar (ıspanak, mısır, muz, kayısı, çilek, kepekli un, kepekli pirinç, yulaf, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, üzüm, badem, fındık) bol tüketilmeli. Ginseng ve gingko biloba çayları da yorgunluğa iyi gelir, enerji verir, size bu dönemi atlatmakta yardımcı olur.

Bahar Diyetleri

Elbette gerçek bir diyet programı kişiye özeldir. Ama baharda fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyor ve bahar sendromuna yakalanmaktan korkuyorsanız fikir edinebilirsiniz. Afiyet olsun.

Diyetisyen Gülşah Yüce öneriyor:

Pazartesi

Sabah

1 bardak süt
1-2 baş parmağı büyüklüğünde orta yağlı peynir
1 porsiyon meyve ya da 1 tatlı kaşığı pekmez
1 küçük kase mevsim yeşillikleri
1-2 ince dilim ekmek

Haberin Devamı

Ara

1-2 adet galeta ya da 3-4 adet düşük kalorili bisküvi
1 porsiyon meyve

Öğle

1 kepçe çorba
1 porsiyon sebze yemeği
2 köfte kadar kırmızı et ya da 3 köfte kadar beyaz et
Bol salata
1-2 ince dilim ekmek

Ara
1 adet beyaz peynirli tost

Akşam

1 porsiyon sebze yemeği
1 su bardağı kadar yoğurt
Salata
1-2 ince dilim ekmek

Gece

Yatmadan 1-2 saat önce 1-2 porsiyon meyve

Salı

Sabah

1-2 baş parmağı büyüklüğünde orta yağlı peynir
1 porsiyon meyve ya da 1 tatlı kaşığı pekmez
1 küçük kase mevsim yeşillikleri
1-2 ince dilim ekmek

Ara

1-2 adet galeta ya da 3-4 adet düşük kalorili bisküvi
1 porsiyon meyve

Öğle

1 adet ton balıklı ya da tavuklu sandviç (light mayonez-ketçap kullanılabilir, domates ve morula tatlandırabilirsiniz)
1 su bardağı kadar taze meyve suyu ya da ayran.

Ara

1 çay bardağı kadar yoğurt ve 1 porsiyon meyve ya da 1 küçük kutu meyveli yoğurt

Akşam

1 porsiyon sebze yemeği
2 köfte kadar kırmızı et ya da 3 köfte kadar beyaz et
1 çay bardağı kadar yoğurt
Salata
2 dilim ekmek

Gece

Yatmadan 1-2 saat önce 1 bardak süt

Haberin Devamı

Çarşamba

Sabah

1 bardak süt
4 yemek kaşığı bol tahıllı kahvaltılık gevrek
1 porsiyon meyve ya da 1 tatlı kaşığı kadar pekmez

Ara

1 porsiyon meyve

Öğle

2 köfte kadar kırmızı et ya da 3 köfte kadar beyaz et
4-6 yemek kaşığı pilav ya da makarna
Bol salata
1 ince dilim ekmek

Ara

1 küçük porsiyon sütlü tatlı

Akşam

1 porsiyon sebze yemeği
1 su bardağı kadar yoğurt
Salata
2 ince dilim ekmek

Gece

Yatmadan 1-2 saat önce 1 porsiyon meyve


Beslenme tüyoları

B ve C vitamini tüketin: B vitaminleri açısından zengin; tahıllar, fındık, ceviz, badem, yumurta, dana eti, balık, yeşil yapraklı sebzeler, esmer pirinç ve kuru baklagilleri çekinmeden yiyebilirsiniz. C vitamini takviyesi içinse; taze sebze, meyveler ve kuşburnu çayı yaşamınızda mutlaka yer almalı. Ayrıca mevsim sebze ve meyvelerini bolca tüketmeye çalışmalısınız.

Alkol ve sigara: Bu dönemde alkol ve sigara tüketiminden mümkün olduğunca uzak durun. Eğer sigara ve alkol tüketiyor ya da kalitesiz besleniyorsanız, B kompleks ve C vitamini takviyesi alın.

Haberin Devamı

Bol su için: Isınan havayla birlikte, vücudun sıvı-mineral dengesini korumak amacıyla, günde en az iki litre su tüketin.

Bahar güzelliği

Kışın yıpratıcı etkisini üzerimizden atmak için, bu ay profesyonel bir bakım merkezine uğramak iyi fikir. Güzellik ve SPA merkezleri bu dönemde vücudumuzu bahara hazırlamak için detoks ve bakım kürlerinden oluşan programlar, sunuyorlar. Kendinizi evde A» yenilemek istiyorsanız ve bakıma ayıracak fazla vaktiniz yoksa, bizim önerdiğimiz doğal kürleri uygulayabilirsiniz.

Enerjiyi geri kazanmak için

Uyku: Vücudun biyo ritmini dengede tutmanın yolu kaliteli uyku uyumaktan geçiyor. Erken yatıp erken kalkmak, her gün aynı saatte uyumak, stresi azaltır.

Alışkanlıklar: Aşırı kafein, sigara, alkolden uzak durmak gerekir. Bol bol su içmek şart.
Düzenli egzersiz: Egzersiz yapmak mutluluk hormonu salgılanmasına yardım ediyor.

Güneş ışığı: Güneşli günlerde, açık havada yürüyüş yapmak mevsimsel depresyondan çıkmak için önemli. Mümkünse oksijenin yoğun olduğu deniz kenarı ve yeşil alanları tercih edin. Bütün gün kapalı, güneş almayan mekânlarda çalışanlar öğle tatillerinde, dışarı çıkarak güneşten yararlanmalı.

Beslenme: Vitamin ve mineral açısından dengeli beslenmek enerji ihtiyacını destekler.

Kendini mutlu etmek: Pozitif düşünmek, hayattan zevk almak, baharın getirdiği güzelliklerden yararlanmak, geleceğe olumlu bakmak, baharın kendimizi yenilemek, canlandırmak için fırsat olduğunu düşünmek bize kendimizi mutlu hissettirir. Balkonunuzda, bahçenizde, evde ya da işyerinde birkaç bitki ve çiçek yetiştirin. Hiçbiri işe yaramıyorsa bir bar çikolata yiyin!

Arkadaşlar: Mutsuz, bezgin, her şeyden yakınan, memnuniyetsiz insanlardan uzak durun. Bunun yerine enerjik, gülebilen ve güldüren kişilerle birlikte olun.

Profesyonel yardım alın

Eğer tekrarlanan mevsimsel depresyon öykünüz varsa mutlaka bir uzmana danışın. Diğer depresyonlarda olduğu gibi mevsimsel depresyon da tedaviye iyi yanıt tedavisi, kısa süreli psikoterapiler, bilişsel-davranışçı terapi, ışık tedavisi, uyku ve iştah bozukluklarında kullanımı gibi tedavi seçenekleri var.

Bahar depresyonuna mı giriyorum?

Mevsimin ilk günlerinde başlayan enerji azlığı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, mutsuzluk, sıkıntı, uyku bozuklukları ve iştah değişiklikleri mevsimsel depresyonun belirtileri.

Doğal enerji kremi

1 adet muz, 1 kaşık bal ve 1 adet limon kabuğu rendesini karıştırıp, ezerek krem kıvamına getirin.Yüzünüze uyguladıktan 20 dakika sonra durulayın.

Kaya tuzu masajı

Spa merkezi ya da hamama uğrama zamanı geldi. Cildi ölü derilerden arındırmak için kese ya da peeling işlemi yatırmalısınız. “Kendi banyomdan çıkmam” diyorsanız, ılık duş sonrası aktardan edinebileceğiniz kaya tuzuyla vücudunuza masaj yapın. Durulandıktan sonra cilt tipinize uygun kremle vücudunuzu nemlendirmeyi unutmayın.

Çikolata bakımı

Yumuşacık bir ten için, yarım bardak kakao, 1 çorba kaşığı süt kreması, 1 kaşık bal ve 1 damla badem yağını karıştırıp yüzünüze sürün. 15 dakika sonra durulayın.

Yazarlar