Sağlık Batık Tırnak Ağrısı Nasıl Geçer? Batık Tırnak Ameliyatı Nasıl Yapılır, Evde Geçer Mi?

Batık Tırnak Ağrısı Nasıl Geçer? Batık Tırnak Ameliyatı Nasıl Yapılır, Evde Geçer Mi?

06.03.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:

Tırnak batması pek çok kişinin başına gelen rahatsız edici bir durumdur. Tırnakların köşeleri ya da kenarları kıvrılarak çevresindeki ete gömülür. Bu durum en çok ayak başparmaklarında meydana gelir. Tırnak batmasından kurtulmanın yolları ve batık ameliyatı hakkında detayları derledik.

Batık Tırnak Ağrısı Nasıl Geçer Batık Tırnak Ameliyatı Nasıl Yapılır, Evde Geçer Mi


Tırnak batması, tırnakların köşe ve kenarlarının etlere doğru ilerleyerek uzamasından kaynaklanır.

Tırnak Batmasının Nedenleri Nelerdir?

Tırnak batması, yaşam kalitesini düşüren ağrılı bir süreçtir. Bölgede kızarıklık ve şişkinlik görülür. Tedavisi yapılmadığında ise enfeksiyonla sonuçlanır. Tırnakların genişliği ve tırnak yatağının yapısı arasındaki dengesizlik batmanın sebeplerinden biridir. Ayrıca;

Haberin Devamı

● Tırnakların yanlış kesilmesi,
● Kalıtsal problemler,
● Uygun olmayan ayakkabı tercihleri,
● Yaralanmalar,
● Uygun şekilde yapılmayan manikür ve pedikür başlıca sebepler arasındadır.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması durumunda en çok görülen belirtiler etlerde şişkinlik ve kızarıklıktır. Ayrıca ağrı en belirgin nedendir. İltihaplanma durumunda ise dokularda ısı artışı ve akıntı görülmektedir.

Tırnak Batması İçin Alınacak Önlemler ve Engeller

● Etkilenen ayağı ıslatmak şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayağınızı günde üç kez, bir seferde 20 dakikaya kadar ılık sabunlu su içerisinde bekletebilirsiniz. Ayrıca suyun içerisine deniz tuzu ekleyebilirsiniz.
● Elma sirkesi batık ayak tırnaklarına iyi gelir. En iyi ihtimalle bilimsel kanıtlar sınırlı olsa da, antiseptik, antiinflamatuar ve ağrı giderici özelliklere sahiptir. İki tas ılık suyun içerisine 4 fincan elma sirkesi ekleyerek 20 dakika bekletin. Daha sonra ayaklarınızı iyice kurulayın.
● Tırnağın deriye batmasını engellemek için küçük pamuk parçaları sıkıştırılabilir. Fakat uzmanlara göre bu geçici bir çözümdür. Çünkü tırnağınızın altına pamuk yerleştirdiğinizde ağrınız artabilir. Zararlı bakterilerin gelişmesine izin verebilir. Pamuğu kullanmadan önce alkole batırmak bu riski azaltmaya yardımcı olacaktır.
● Reçetesiz olarak satılan antibiyotik merhem ya da krem ​​kullanmak iyileşmeyi hızlandırabilir. Ayrıca enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Merhemler günde 3 kez sürülmelidir.
● Parmak koruyucusu kullanmak da batık ayak tırnakları için yastıklama bariyeri sağlar. Böylece gün içerisinde ayak konforunu sağlayarak biraz olsun rahatlayabilirsiniz.

Alınan tüm bu önlemler yalnızca süreci yavaşlatacaktır. Batık tırnak söz konusu olduğunda süreci uzatmadan doktora görünmek gerekmektedir. İleri safhalarda batık tırnak ameliyatı kaçınılmazdır.

Tırnak Batığı Ameliyatı

Batık tırnaklar küçük sorunlar gibi görünse de ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle diyabet hastaları için hafife alınmayacak bir rahatsızlıktır. Kısmi tırnak çıkarma işlemi yalnızca etinize saplanan tırnak parçasını çıkarmayı içerir. Doktor ayak parmağınızı ilk önce uyuşturur. Ardından ayak tırnağını daraltır. Bu uygulama batık ayak tırnaklarını önlemek için %98 etkilidir.

Yazarlar