Genel Sağlık Bayram ikramları diş çürüğüne neden olabilir

Bayram ikramları diş çürüğüne neden olabilir

23.06.2017 - 16:39 | Son Güncellenme:

Bayram dönemlerinde ağız ve diş sağlığı normalden daha fazla özen gerektiriyor. Çünkü oruç sürecinin ardından tam anlamıyla ziyafete dönüşen bayramlarda aşırı besin tüketimi, vücut sağlığı kadar ağız sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Bayram ikramları diş çürüğüne neden olabilir

Et yemeklerinin yanı sıra bayram dolayısıyla tüketilen asitli içecekler ve tatlı gıdalar da diş çürüklerine zemin hazırlayabiliyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, bayramda diş bakımı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı


Asitli içecek tüketimi dişleri olumsuz etkiliyor

Bayramda yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen içecekler de diş sağlığını derinden etkileyebiliyor. Asitli ve şekerli içeceklerin bir de çok soğuk şekilde tüketilmesi, dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olabiliyor. Dişlerde meydana gelen çatlamalar ise ilerleyen zamanlarda diş çürüklerine dönüşebiliyor. Dolayısıyla, diş fırçalama ve ağız bakımı bu dönemde daha fazla önem arz ediyor.

Bayramda yalnız diş fırçalamak yeterli olmuyor

Bayramda eş, dost, akraba ziyaretlerinde tüketilen ikramlıklar sonrası mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ayrıca bayramlarda diş temizliği için fırçalamaya ilaveten, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmalı.

Çocukların ağız bakımı takip edilmeli

Haberin Devamı

Bayramlarda yetişkinlere göre daha fazla tatlı, şeker, çikolata ve asitli içecekler tüketen çocuklar da ağız temizliğine dikkat edilmediğinde çeşitli diş problemleri yaşayabiliyor. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha dikkatli olması ve çocukların besin tüketiminin ardından diş temizliğini takip etmesi gerekiyor.

Protez veya diş dolgusu olanlar!

Ağızda eksik diş sonucu oluşan boşluklar veya ağızda uygunsuz protezlerin varlığı, hastaların çeşitli sorunlar yaşamalarına yol açabiliyor. Dişlerin arasına sıkışan gıdalar dayanılması zor ağrıların yaşanmasına neden olabilirken, protezler arasında kalan yiyecek kalıntıları ağız kokusunun oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Diş aralarına sıkışan kalıntıların temizliği için de diş ipi kullanılması gerekiyor.

Yazarlar