Sağlık Bcaa Faydaları Nelerdir? Bcaa Nasıl Ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Bcaa Faydaları Nelerdir? Bcaa Nasıl Ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

16.12.2020 - 13:16 | Son Güncellenme:

BCAA günümüzde yaygın olarak pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle sizler için detaylı bir şekilde BCAA nedir? BCAA faydaları nelerdir? BCAA nasıl ve ne zaman kullanılmalıdır? İşte, tüm detayları derledik.

Bcaa Faydaları Nelerdir Bcaa Nasıl Ve Ne Zaman Kullanılmalıdır

BCAA, üç esansiyel amino asit grubu olmaktadır. Bunlar; lösin, izolösin ve de valin olmaktadır. Geneli vücut için zorunlu olan amino asitler olup vücut tarafından üretilemez. Bu nedenle yiyeceklerden alınmalıdırlar.

Haberin Devamı

BCAA Nedir?

Dokuz adet temel amino asit içerisinden üçü zincirli amino asitlerden olan BCAA'lar olmaktadır. BCAA yumurta, et ve de süt ürünleri gibi genelde protein açısından zengin olan gıdalarda bulunurlar. BCAA, toz halinde satılmakta olan bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.

BCAA Faydaları Nelerdir?

Günümüzde BCAA'nın pek çok faydası vardır. Bunlar;

Kas Büyümesi

BCAA'ların bilinen en popüler kullanımlarından birisi hiç kuşkusuz ki kas gelişimini arttırmak olmaktadır. BCAA lösin, kişilerin kas yapısını oluşturan ve de kas protein sentezini uyarmakta olan vücutta belirli yolu aktive eder.

Egzersiz Yorgunluğu

BCAA'lar genelde egzersizin kas ağrılarını her daim azaltmaya yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda egzersize bağlı olarak yorgunluğu azaltmaya yardımcı olmaktadır. Kaslar egzersiz esnasında BCAA'ları kullanır ve de kandaki seviyeler azalır. Ardından BCAA'lar kan seviyeleri azaldığı zaman beyindeki esansiyel amino asit olan triptofan seviyelerini artırır.

Haberin Devamı

Kas Yıkımı

BCAA faydaları arasında kas yıkımının önlenmesi de yer almaktadır. Kas proteinleri sürekli bir şekilde parçalanır ve de yeniden sentezlenir. Kastaki yıkım ve de sentez arasındaki dengeler kastaki protein miktarını belirlemektedir. Protein yıkımı genelde kas protein sentezini de aştığında kas israfı ya da parçalanması meydana gelir.

Karaciğerlere Etkisi

BCAA'lar genelde sirozlu insanlar üzerinde karaciğerin düzgün çalışmadığı zamanlarda kronik bir hastalığı da iyileştirebilir. BCAA'lar da düzenli tüketiminde karaciğerlere yararlı olabilir.

BCAA Nasıl Kullanılmalıdır?

BCAA takviyelerinin alımları, kas kütlesi geliştirilmesinin yanında kuvvetin ölçülebilir derecede artış göstermesini sağlar. Egzersiz öncesinde ve ya sonrasında almak, hem kas gelişimi sağlar hem de yaşanılacak olan yorgunlukların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Vücut BCAA'ları üretmediği için besinler ile dışarıdan alınır.

BCAA Ne Zaman Kullanılmalıdır?

BCAA'lar genelde antrenman yapmadan önce ya da antrenmanı tamamladıktan sonra alınmalıdır. Antrenman öncesi öğünlerde ya da sonrasındaki öğünlerde BCAA alınabilir. Ayrıca BCAA'ların alımı ile birlikte kaslarda kortizon seviyeleri düşer. Kortizon kaslara zarar vermekte olan yapıdadır. BCAA'nın öğünler ile beraber tüketilmesi her zaman için daha doğru kullanım şekli ve zamanıdır.

Yazarlar