Sağlık Bebeklerde Kusma Neden Olur, Ne İyi Gelir? Bebekler Neden Kusarlar?

Bebeklerde Kusma Neden Olur, Ne İyi Gelir? Bebekler Neden Kusarlar?

05.05.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Bebeklerde kusma; ebeveynlerin çok sık karşı karşıya geldiği bir durum olarak belirtilebilir. Daha çok bebeklerin emzirilmesinden veya mamayla beslenmesinden sonra meydana gelir. Bebeklerin çok sık kustuğunu belirtmek mümkün olacaktır. Annelerin böyle bir durumla karşı karşıya kalması sonucunda ne yapacağını bilememesi çok normaldir. Bununla beraber bebekler neden kusar? Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir? İşte tüm detaylar.

Bebeklerde Kusma Neden Olur, Ne İyi Gelir Bebekler Neden Kusarlar

 Bebekler; genel olarak beslendikten sonra kussalar da kusmanın fazla olması, bazı önemli rahatsızlıkların işaretçisi olabileceğinden bu tür durumların ciddiye alınması, bebeklerin sağlıklı büyümeleri açısından çok gereklidir. Bebeklerde kusma, ebeveynlerin sıklıkla karşılaştığı bir durum olmakla beraber bazı durumlarda müdahale edilmesi gereken hastalıkların belirtileri içerisinde olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 

 Bebeklerde Kusma Neden Olur?

 Bebekler; yaşamın ilk haftalarında beslendikten hemen sonra zorlanmayarak kusabilmektedirler. Bununla beraber bu durum çoğu zaman normaldir. Bebeklerin gelişmesiyle beraber bu durumun azaldığı belirtilebilir.

 Genellikle bebeklerin 8 aylık olmasıyla, kusma meydana gelmez. Yenidoğan döneminde kusmaların sebebi; bebeklerin annedeki amnios sıvısını gereğinden fazla yutması, metabolizma rahatsızlıkları, süt alerjisi gibi alerjiler olarak sıralanabilir. Beslenirken çok hızlı ya da yavaş emen ve hava yutan bebeklerin gazının alınmaması ile bebeklerin kusması da mümkündür. 

 

 Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir? 

 Bebeklerde kusmaya iyi gelen yöntemler

 - Sık ve az yemek yedirilmelidir.

Haberin Devamı

 - Bebeğin yemek yemeyi reddetmesi soncunda zorlamamak gerekir.

 - Yemeğini bitiren bebek hemen yatırılmamalıdır.

 - Ek besine geçilen bebeklerde, yeni denenecek besinler azar azar verilmelidir.

 - İdrar çıkışının takip edilmesi gerekir. Bebeklerde şiddetli ya da uzun süreli kusmalarda su kaybı meydana gelebilir. Bu yüzden de ağız kuruluğu, bezin sayıları, halsizlik, gözyaşı, bilincin durumu gibi durumlar takip edilmelidir. Bu belirtilerle karşılaşılması durumunda hemen doktora başvurmak gerekir.

 - Beslenmeden sonra bebeğin 30 derece açısıyla dik yatırılması, bebeğin hem rahatlamasını hem de kusmaya bağlı oluşabilecek olan orta kulak iltihabı gibi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olacaktır. 

 

 Bebekler Neden Kusarlar?

 Bebeklerde kusma; birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. 1 yaş atlındaki bebeklerin pek çoğunda, beslenme sonrasında fizyolojik ve normal olan kusmalar ortaya çıkar. Bebekler, beslenmeden sonra zorlanmadan ve az oranda kusuyor ise, fizyolojik kusmadan söz edilebilir. 

 Bebeğin çok fazla doymasıyla beraber mide kasları tam şekilde gelişmediğinden ötürü ve annenin beslenme durumuna bağlı şekilde az oranda kusma görülmesi normaldir. Bu tür kusmalar, bebeğin rahatsız olduğuna işaret etmez. Ancak bebeğin halsizleşmesi, idrar çıkışının az veya çok olması gibi durumlarda hekime başvurmak çok önemlidir. 

 

Yazarlar