Sağlık Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır, Yan Etkileri Var Mıdır?

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır, Yan Etkileri Var Mıdır?

07.03.2021 - 17:56 | Son Güncellenme:

Bebeklerin sağlığı için belirli aralıklar ile aşılar yapılmaktadır. Bu aşılar içerisinde menenjit aşısı da yer almaktadır. Pek çok kişi menenjit aşısı hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki bebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır, yan etkileri var mıdır? Sizlere bebeklere uygulanan menenjit aşısı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır, Yan Etkileri Var Mıdır

 Enfeksiyon sorunlarının önüne geçilebilmesi için bebeklere pek çok aşı uygulaması yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı takvimine göre aşıların belirli zamanları bulunur. Uygulanan bu aşılardan birisi de menenjit aşısıdır.

Haberin Devamı

 Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

 Bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine kadar meydana gelebilecek hastalıklardan birisi de Meningokok hastalığıdır. Fakat bu hastalık özellikle bebeklerde ciddi tehlike oluşturmaktadır. Özellikle salgın bir hastalık olmasından dolayı dikkat edilmesi gereken önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

 Meningokok gibi önemli hastalık ile birlikte pek çok hastalığın önüne geçilebilmesi için menenjit aşısı uygulanmaktadır. Genellikle 2 yaş altı bebeklere uygulanan menenjit aşısı 9 ile 23 aylık dönemi arasında 3 ay ara ile iki doz uygulanmaktadır. Menenjit aşısı kasa içerisine enjeksiyon şeklinde gerçekleştirilir ve deri altında gerçekleştirilmektedir.

Haberin Devamı

 Fakat bazı durumlarda menenjit aşısının vurulması doğru değildir. Bu karar uzman doktorlar tarafından karar verilmektedir. Menenjit aşısı şu durumlarda bebeklere uygulanmamaktadır:

 - Menenjit aşısı içerisinde bir maddeye alerjisi olan bebeklere bu aşı uygulanmamaktadır.

 - Gullian-barre sendromu olan bebeklerde bu aşı uygulanmamaktadır.

 - Bebeklerde herhangi bir beyin hastalığı teşhisi konulmuş ise bu aşı uygulanmamaktadır.

 Menenjit Aşısının Yan Etkileri Var Mıdır?

 Menenjit aşısı hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de yan etkileridir. Menenjit aşısının bazı ufak yan etkileri görülebilir. Bu yan etkiler hafif reaksiyon şeklinde gerçekleşmektedir. Aşının yapıldığı yerde bir veya iki gün küçük kızarıklıklar ve ağrılar görülebilmektedir. Fakat bu reaksiyonlar büyük etki yaratmaz.

 Menenjit aşısından sonra en sık görülen yak etkilerden birisi ateştir. Hafif ateş şeklinde ortaya çıkan bu durum çocukların yaklaşık %2'sinde görülmektedir. Bunlar dışında menenjit aşısında yan etkiler bulunmamaktadır. Menenjit aşısı 2 yaş altı bebeklere uygulanır ve bu sayede pek çok enfeksiyonun da önüne geçilmiş olunur.

Yazarlar